Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.11.2016 17:15:19

Trumpova opozice vůči TPP může nahrát Číně

Zahraniční a ekonomická politika designovaného amerického prezidenta Donalda Trumpa začíná mít jasnější obrysy. Ve videu, ve kterém nastínil plány na prvních 100 dní vlády své administrativy, totiž uvedl, že hned po převzetí moci hodlá oficiálně oznámit záměr vystoupit z obchodního paktu Trans-Pacific Partnership (TPP).

Místo toho chce budoucí americký prezident s asijskými a pacifickými zeměmi dosáhnout bilaterálních dohod, které podle něj budou „férové“ a budou znamenat návrat pracovních míst ze zámoří do Spojených států. Japonský premiér Shinzo Abe jen pár hodin před Trumpovým vyjádřením označil dohodu TPP za bezcennou, pokud jí USA nakonec odmítnou.

Na paktu TPP se minulý rok po sedmi letech vyjednávání dohodly USA, Austrálie, Nový Zéland, Kanada, Mexiko, Japonsko, Malajsie, Vietnam, Singapur a další menší státy v regionu, i když dohodu ratifikovalo zatím pouze Tokio. V případě schválení by TPP prohloubila obchodní vztahy mezi zeměmi, které se na světovém HDP podílejí zhruba 40 procenty a jež reprezentují zhruba třetinu světového obchodu.

Je skutečně TPP pro USA tak špatná?

TPP má především odbourat celní a mimocelní bariéry (např. sjednocením hraničních procedur, nastavením společných standardů ochrany spotřebitelů, atd.) pro obchod se zbožím a službami. Součástí má být i systém urovnávání sporů mezi členskými státy dohody a investory z jiných partnerských států.

USA by mohly těžit především ze silnější ochrany duševního vlastnictví, což by uvítal například farmaceutický sektor. Výhodou pro americký průmysl by mohlo být i prosazení lepších práv pro zaměstnance v rámci TPP, což by omezilo konkurenceschopnost některých asijských zemí, kde podnikatelé ve snaze co nejvíce ušetřit často nutí své zaměstnance pracovat ve velmi špatných podmínkách a západní země, kde jsou standardy vyšší, kvůli tomu přicházejí o zakázky.

Jedním ze záměrů dohody také bylo posílit přítomnost USA v regionu, kde má stále větší ambice Čína. TPP se tak dá chápat i v souvislosti s Obamovou zahraniční strategií „Pivot to Asia“, která však byla v posledních letech zastíněna vlnou nestability na Blízkém východě po Arabském jaru a událostmi na Ukrajině.

Pro Čínu by byla ratifikace TPP jejími členy ranou, protože by tak USA a spojenci Washingtonu Říši středu v podstatě „předběhli“ nastavením agendy a prosazením svých zájmů v regionu ještě předtím, než se Peking objeví u vyjednávacího stolu. I když Čína se stavěla proti TPP, je málo pochyb o tom, že by časem o nějakou formu spolupráce projevila zájem.

Do vzniknuvšího ekonomicko-politického vakua by mohl vstoupit právě Peking se svou konkurenční dohodou Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), která by zahrnovala navíc další velkou ekonomiku – Indii. Dohoda je stále ve fázi vyjednávání a i když je velice ambiciózní ohledně odbourávání celních bariér, zájmy západních zemí, kterým jde o to prosadit pracovní standardy a o lepší ochranu duševního vlastnictví, v ní nejspíše nebudou reflektovány.

Obchodní vztahy spojených států podle celkového objemu. Ze zemí TTP jsou v první dvacítce Kanada, Mexiko, Japonsko, Singapur, Malajsie a Vietnam

Zdroj: Bloomberg

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 10:38  Moneta: Růst provozního zisku, tvorba opravných položek - Odhady výsledků Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688