Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.11.2016 15:45:40

Referenda v Evropě jsou nespravedlivá vůči mladým, tvrdí výzkum


Výzkumníci z londýnské LSE se zabývali tím, zda jsou veřejná referenda vhodným nástrojem k nastavování dlouhodobé politiky z hlediska problematiky odlišných mezigeneračních preferencí. Toto téma je aktuální zejména kvůli referendum o brexitu, ve kterém byla tendence taková, že mladší hlasující preferovali spíše setrvání v Evropské unii, zatímco ti starší si přáli, aby ostrovní království unii opustilo. Starší generace Britů tak byla těmi mladšími osočena, že rozhodla o jejich budoucnosti proti jejich vůli, i když pro ně bude mít brexit daleko menší důsledky, než právě pro mladé lidi

Po analýze 82 různých referend, jež se týkala například školství, investic do infrastruktury, nebo zelených technologií, výzkumníci poněkud nepřekvapivě zjistili, že každá generace preferuje své vlastní zájmy. Jak podotýkají, to je háček ve chvíli, kdy obyvatelstvo stárne, populační pyramida se „převrací“ a starší generace tak získává výraznou kvantitativní převahu nad svými potomky.

Výsledkem je, že v takových zemích rodiče a prarodiče skoro vždy přehlasují své děti, vnučky a vnuky, což se podle projekcí fertility v Evropě stane brzo normou. Děje se tak i ve chvílích, kdy se rozhoduje o plánech, jež budou mít dalekosáhlé důsledky až ve vzdálené budoucnosti, a vítěznou starší generaci tedy neovlivní takovým způsobem, jako mladší generaci, která hlasovala opačně a nedosáhla kýženého výsledku.

Autoři práce si jako případovou studii, jíž problém ilustrovali, vybrali referendum ve Stuttgartu v roce 2011. Tehdy se tam hlasovalo o tom, jestli by mělo dojít k výstavbě obří železniční sítě. Měla zabrat deset let a po tuto dobu dopravní situaci spíše zkomplikovat, takže se jedná o typický příklad projektu, ze kterého může více těžit mladší generace, která bude moct novou železnici užívat déle, než jejich rodiče a prarodiče. Těch se zároveň více dotkne dekáda dopravních omezení.

Přibývající věk hlasujícího silně koreloval s jeho opozicí vůči projektu. V průměru jeden rok navíc zvýšil šanci, že obyvatel Stuttgartu bude hlasovat proti rozvoji infrastruktury, o 0,91 procenta. A přestože projekt „Stuttgart 21“ v roce 2011 prošel, výzkumníci podle sebraných dat o generačních volebních preferencích a projekce fertility usuzují, že pokud by k obdobnému referendu mělo dojít ve třicátých letech 21. století, rozhodnutí takovýmto rozvinout železniční infrastrukturu by nepadlo.

Výzkum tak naznačuje, že v prostředí stárnoucí populace jsou referenda, ve kterých je na výběr mezi krátkodobými výhodami a krátkodobými nevýhodami spojenými s dlouhodobými výhodami (viz. příklad rozvoje infrastruktury ve Stuttgartu výše), spíše nevhodným rozhodovacím nástrojem. Něco podobného by se nejspíše dalo říct například i o problematice státního dluhu.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688