Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.11.2016 10:34:22

Trhy věří ve znatelný růst inflace. Mýlí se

Dluhopisový trh podle všeho věří, že vysoká inflace je již za rohem. Když trhy zjistily, že americké volby vyhrál Donald Trump, výnosy dluhopisů prudce vzrostly a existují pro to dva hlavní důvody. Kdyby vyhrála Clintonová, republikáni by jí v Kongresu pravděpodobně zablokovali všechno, co by se pokoušela udělat, podobně, jako to blokovali Obamovi. Ovšem Trumpovy plány na investice do infrastruktury pravděpodobně schváleny budou. A s jeho zvolením také vzrostla pravděpodobnost velkého snížení daní a naopak růstu rozpočtových deficitů. Obojí se promítne do silnější agregátní poptávky a cenového růstu.

Já souhlasím s tím, že vyšší deficity a snížení daní bude tlačit inflaci nahoru. Nedomnívám se však, že by se inflace dostala nad cíl Fedu nastavený na 2 %. Fed už nyní zastává docela jestřábí postoje. A i kdyby se jeho vedení za Trumpovy vlády nezměnilo, pravděpodobně by na možnost dlouhodobějšího překročení inflačního cíle zareagovalo velmi razantně. Navíc je pravděpodobné, že během Trumpovy vlády se bude složení Fedu měnit a noví členové budou jestřábi. O to více je pravděpodobnější, že po každé známce zvyšující se inflace přijde agresivní reakce ze strany centrální banky.

Můžeme se ptát, proč by Fed měl být úspěšný při snižování inflace, když nyní zápasí ve snaze ji zvýšit. Když Fed při náznacích přehřívání ekonomiky zvedne sazby, bývá to přirovnáváno k tomu, když někdo z párty v nejlepší zábavě odnese mísu s punčem. Pokud se pak Fed během recese snaží ekonomiku stimulovat, můžeme to přirovnat k tomu, že tuto mísu přinese na párty zpět. Toto přirovnání nám pak ukazuje na důležitou asymetrii: Pokud mísu s punčem odnesete, nemůže nikdo pít. Když ji ale vrátíte, neznamená to, že lidé začnou opět pít.

Jestliže Fed během boomu sazby zvedne, sníží tím investice, nákupy zboží dlouhodobé spotřeby a klesne i poptávka po bydlení. Celkově se sníží agregátní poptávka a tlaky na růst cen. Pokud ale dojde ke snížení sazeb, neznamená to automaticky, že spotřebitelé a firmy začnou více utrácet. Pokud korporátní sektor očekává, že poptávka bude i nadále slabá a má volné kapacity, proč by jej měly nižší sazby motivovat k dalším investicím? Proč by měli spotřebitelé více nakupovat, když se obávají o svá pracovní místa? Navíc platí, že sazby lze zvyšovat neomezeně, ovšem snižovat jdou jen k nule.

Fed je tedy poměrně snadno schopen snižovat inflační tlaky v době, kdy je ekonomika silná. Jeho schopnosti jsou ale omezenější při snahách o zvýšení inflace. Americká ekonomika se těší pokračujícímu oživení a zdá se, že se blíží plné zaměstnanosti. Podle mého názoru by ale Fed měl po určitou dobu tolerovat inflaci, která převýší jeho inflační cíl. Během recese přestalo mnoho lidí hledat práci, nyní se k tomu vrací. Čím více jich bude, o to méně lidí bude na podpoře a prospěje to všem.

Fed je schopen v případě potřeby inflaci rychle snížit a tudíž by bylo chybou zvedat sazby příliš rychle. V případě, že se inflace krátce dostane nad inflační cíl, přinese to jen omezené škody ve srovnání s tím, jakých přínosů bude dosaženo v oblasti tvorby pracovních míst a zaměstnanosti. V současné situaci je ale velmi nepravděpodobné, že Fed podobné překročení inflačního cíle umožní. A ještě méně to je pravděpodobné v budoucnu, kdy v jeho vedení budou lidé nominovaní Trumpem.

Autorem je ekonom Mark Thoma.

Zdroj: CBSNews

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 17:54  Je zlato už opravdu drahé? X-Trade Brokers (XTB)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688