Svítí vám správně auto? Pokud ne, hrozí pokuta!

TNBiz, 22.11.2016

Nejen, že se správně seřízenými a plně funkčními světly lépe vidíte, ale také ostatní vidí lépe vás a nikoho neoslňujete. Přesto je s podivem, kolik lidí se kontrole správné funkce světel nevěnuje. Pak mají zbytečné problémy nejen při silniční policejní kontrole, ale také na prohlídkách STK.

Pozor na mlhovky

Používání mlhových světel se řídí zákonem, který poměrně jasně definuje, kdy lze mlhová světla použít. Přední mlhová světla nejsou povinná, naopak zadní mlhové světlo je povinnou součástí výbavy.

"Zákon stanoví, že zadní mlhové světlo musí řidič použít vždy, pokud jede v mlze, za silného deště nebo v hustém sněžení", říká Pavel Foltýn z Auto ESA. Použití předních mlhových světel, pokud je jimi auto vybaveno, je na zvážení řidiče, ale měl by je rovněž použít jen ve stejných podmínkách. Za nesplnění povinnosti hrozí bloková pokuta až 2000 korun.

Typicky by vás k rozsvícení zadních mlhových světel mělo přimět to, že špatně vidíte zadní světla auta před vámi. Nejčastěji se s tím setkáte při jízdě v dešti na dálnici, kdy se za autem tvoří vodní tříšť a obrysová světla nejsou dostatečně vidět. Nezapomeňte ale mlhovky také včas vypnout, neboť jejich příliš intenzivní světlo ostatní řidiče oslňuje. To samé platí i pro přední mlhovky. Jízda s mlhovkami, pokud není mlha, je nejen zakázaná, ale především jde bezohledné počínání vůči ostatním.

Ve tmě nezapomeňte přepnout z denního svícení

Častým nešvarem řidičů je také jízda s tzv. denním svícením, i když už je značně snížená viditelnost. Některá auta svítí vpředu diodami, jiná potkávacími světly. Pamatujte ale na to, že při denním svícení většinou nesvítí zadní koncová světla a pak nejste na silnici vůbec vidět. Pokud tedy nemáte automatické přepínání světel, vždy při snížené viditelnosti zapněte standardní potkávací světla, aby vám svítila i světla koncová.

Myslete také na to, že světla (hlavně ta přední potkávací) je potřeba pravidelně seřídit. Nejlepší je to nechat udělat v dobře vybaveném servisu při každé roční servisní prohlídce vozidla. Neseřízená světla nejen že dostatečně neosvětlují vozovku, ale také oslňují ostatní účastníky provozu. S tím souvisí i případné ruční seřízení sklonu světel. Pokud vaše auto nemá automatické nastavení výšky sklonu světlometů, použijte k tomu určený ovladač. Když například jedete s plně naloženým kufrem, světla svítí výše než normálně. Upravte proto jejich sklon, abyste neoslňovali ostatní řidiče.

Ačkoli se dnes dostávají do módy diodová a xenonová světla, spousta motoristů nedá dopustit na klasické žárovky. "Pokud má dojít na případnou výměnu nebo opravu světel, jsou právě klasická žárovková světla nejlevnější a nejjednodušší," doplňuje Pavel Foltýn z Auto ESA. Používejte ale pouze schválené a kvalitní žárovky. S povinným denním svícením nicméně počítejte s tím, že životnost průměrné žárovky je jen několik měsíců, maximálně rok.

Ohledně osvětlení auta také panují poměrně přísná pravidla na různé doplňkové světlomety a jejich barvu. Například změna zabarvení obrysových světel se policistům nebo na kontrolách STK nezamlouvá, stejně tak neschválené typy dodatečných světel. "Než cokoliv na auto namontujete navíc, zjistěte, jestli to tam smí být a jestli se jedná o schválený doplněk," doporučuje Foltýn z Auto ESA. Jinak můžete mít nejen při policjení kontrole, ale také na STK problém.

"Pokud si kupujete od někoho ojeté auto, dejte si pozor, aby nemělo namontované neschválené doplňky a právě různá doplňková světla, která nemají homologaci," upozorňuje Pavel Foltýn z Auto ESA. Někteří majitelé aut totiž provádí na světlech různé úpravy, proto se při koupi auta přesvědčte, že všechno svítí tak, jak má. Především věnujte pozornost zabarvení světel, funkci mlhovek a podobně.

Pravidelně také kontrolujte funkci světel svého auta. Stačí požádat o pomoc známého nebo někoho v rodině, aby vám pomohl pohledem světla zkontrolovat a odhalit případné závady. Výměnu vadných žárovek většinou zvládnete svépomocí, případně s ní pomůže každý vybavený servis. Plně funkčními a seřízenými světly děláte službu nejen sobě, ale také ostatním účastníkům provozu.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky