Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.11.2016 14:28:46

Příští zastávka Vídeň? Ropná dohoda má pořád rizika

Pro OPEC by to mohla být první skutečná dohoda o snížení produkce ropy od roku 2008. Ropný pakt může zastavit propad cen ropy, trvající už dva a půl roku, a podle OPECu je jeho dosažení už nablízku. Kroky jednotlivých členských států ale říkají jiný příběh, napsala agentura Bloomberg. Jaké jsou tedy podle ní šance na dosažení dohody, jak se rýsují před klíčovým zasedáním ropných ministrů příští týden ve Vídni.

Čtyři pilíře

Organizace zemí vyvážejících ropu se na mimořádném zasedání 28. září v Alžíru předběžně dohodla na snížení společné produkce na 32,5 milionu až 33 milionů barelů denně. K ratifikaci má dojít 30. listopadu ve Vídni. V říjnu 14členné uskupení produkovalo zhruba 33,6 milionu barelů.

Nejdůležitější otázkou, která se po alžírské schůzce vynořila, je ta, zda Saúdská Arábie změnila svůj postoj bránit vlastní podíl na světovém trhu, a pokud ano, do jaké míry. V současnosti je známo, že království chce, aby politika kartelu stála na čtyřech pilířích: kroky OPEC by měly být kolektivní, nestranné, transparentní a důvěryhodné pro trhy. To v podstatě znamená, že Irák podle Saúdů musí svou produkci snížit a Írán ji má zmrazit.

Kdo bude držet krok?

Irák a Írán jsou druhým a třetím největším producentem v OPEC.

Irák původně výchozí bod pro snížení produkce odmítal. Na konci minulého týdne to ale vypadalo, že tento jeho postoj dostává trhliny. Země předložila jeden soubor čísel týkajících produkce. S vlastním souborem ale přišel i OPEC. Výchozím bodem přitom bude druhý soubor dat, která jsou nižší než ta, se kterými přišel Bagdád, který svou produkci více než dva roky zvyšuje. Znamená to, že Irák by musel škrtat více, než se země domnívá, že je odůvodněné. A vyrovnání těchto postojů je pořád překážkou.

Irák tvrdí, že výnosy z ropy zoufale potřebuje, aby mohl financovat válku s Islámským státem. Irácký ministr ropného průmyslu Džabár Alí Luajbí v neděli prohlásil, že Bagdád hodlá tento týden přijít se třemi novými návrhy. Podrobnosti ale neuvedl.

Pokud jde o Írán, ten se v lednu zbavil mezinárodních sankcí kvůli svému jadernému programu. Přijmout ropné restrikce OPECu, psané v podstatě jeho politickým rivalem a jedničkou v rámci OPEC Saúdskou Arábií, by na domácí půdě mohlo být provokativní rozhodnutí. Írán souhlas s omezením těžby odmítá. Íránský ministr ropy Bížan Zangáne nicméně o víkendu prohlásil, že dosažení dohody o škrtech na vídeňské schůzce je „vysoce pravděpodobné“.

Helima Croftová, hlavní analytička společnosti RBC Capital Markets pro sektor komodit se domnívá, že dohoda jasná není. „Existuje šance jedna ku čtyřem, že dohoda jen tak nebude, a to na základě toho, že Íránci jsou v jednáních příliš agresivní,“ řekla podle agentury Bloomberg.

Role Ne-OPECu

Jasné není ani to, do jaké míry se k úsilí připojí nečlenské státy, hlavně tedy Rusko, pokud svou nabídku suroviny omezí sami Saúdové. Nejasné je ale i to, do jaké míry je jejich účast zásadní.
Skutečnost je taková, že skoro řádný nečlenský stát si do vlastní produkce ropy nějak výrazněji sáhnout nenechá. Ruská produkce je na postsovětském maximu a Moskva tvrdí, že by raději zmrazení než škrty. A na zapojení USA nebo Kanady zapomeňme. Těm by pomohlo, kdyby se nějaké restrikce objevily. Potom by se totiž snažily prodat více ropy, aby redukci na straně OPEC dorovnaly.

Pořád je co dělat

Generální tajemník OPECu Mohammed Barkinda v uplynulých týdnech objížděl členské státy, aby dohodě před napjatě očekávanou vídeňskou schůzkou zajistil podporu. Už minulý týden se někteří z ministrů – včetně ruského Alexandera Novaka - sešli v Dauhá. Valný výsledek ale schůzka podle všeho neměla.

Výjimku z konečné dohody chtějí kromě Iráku a Íránu také Nigérie a Libye. Tato čtyřka tvořila v říjnu zhruba 30 procent celkové produkce OPEC. Pokud jim kartelu výjimku přiklepne, budou potom největšími producenty, na které by snížení zbylo, Saúdové, Spojené arabské emiráty, Kuvajt a Venezuela.

"Takticky býčí" přístup

Analytici banky Barclays mají za to, že dohoda v nějaké podobě zřejmě bude, aby si OPEC „zachoval tvář“. Její dopad na trhy by však mohl být mizivý. Zástupci OPEC řešili rozpory i o uplynulém víkendu. Trh na příslib ropné dohody podle všeho zareagoval a bankovní skupina Goldman Sachs uvedla, že zaujímá „takticky býčí“ postoj.

Ceny ropy se dnes posunuly až na třítýdenní maxima (viz graf níže), k čemuž jim pomohl i slabší dolar. Cena ropy WTI s dodáním v prosinci stouply na newyorské burze Nymex až o 79 centů na 46,68 dolaru za barel. Aktivnější kontrakt na lednové dodání přidával zhruba 1,8 procenta, tedy 84 centů na 47,2 dolaru za barel. Cena severomořské ropy Brent s dodáním v lednu rostla dopoledne v Londýně až o 1,8 procenta na 47,72 dolaru za barel poté, co si minulý týden připsala 4,7 procenta.

Zdroj: BBG, WSJ, RTRS

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688