Je váš domov dobře zabezpečený? Položte si sedm otázek

Jen do konce října bylo v Česku vykradeno 5047 bytů a domů, je tedy jasné, že pořádné zabezpečení je velmi důležité. Jak jste na tom vy? Vytvořili jste z vašeho domova nedobytnou pevnost? Nebo spoléháte na náhodu a zámky neřešíte? V každém případě si položte alespoň těchto sedm základních otázek. Z nich se dozvíte, jak na tom vlastně jste a co je potřeba udělat.

1. Podle čeho mám vybírat vhodný zámek do vchodových dveří?

Vybrat kvalitu je dnes poměrně těžké. Jak na to? Raději se vydejte k certifikovanému zámečníkovi, ten vám poradí tak, abyste nelitovali. Zajímejte se o bezpečnostní třídu zámku a vyberte takový, který je minimálně ve třetí. "Bezpečnostní třída určuje kvalitu vložky a díky tomu se dozvíte, zda je zámek odolný proti zlodějských technikám, jako je vyvrtání nebo vyháčkování. Nebojte se ani přídavných zámků, každá překážka pro zloděje navíc vám může ochránit majetek," říká bezpečnostní expert značky FAB Jan Hrnčíř.

2. Co klíče? Je důležité, z jakého materiálu jsou vyrobené?

To rozhodně je. Tenhle malý kousek kovu totiž může celé vaše propracované zabezpečení zhroutit. Klíče se totiž dají kopírovat a to je to nejjednodušší pro zloděje. „Většina vložek od třetí třídy výše disponuje bezpečnostní kartou. Bez té vám žádný zámečník klíč nepřidělá a zloděj tak má smůlu,“ říká Jan Hrnčíř. Podle něj je také potřeba zaměřit se na kvalitu kopie. „Může se stát, že dostanete nekvalitní klíč, raději vždy zajděte za certifikovaným zámečníkem,“ radí.

3. Jak je to s dveřmi? Musím zohlednit i jejich kvalitu?

Správné zabezpečení, to není jen zámek, či dveře. Ideální je dívat se na to komplexně. Dnes už se prodávají i speciální bezpečnostní dveře s mnoha prvky, přes které se zloděj prakticky nemá šanci dostat. „Osazují se do speciálních zárubní a jejich součástí je i kvalitní vložka a bezpečnostní kování. Jde tedy o komplexní řešení,“ vysvětluje Hrnčíř.

4. Jaká jsou další místa, kudy se zloděj může dostat dovnitř?

V klidu si projděte celou domácnost. Kritické jsou balkony v nižších patrech a přízemí, ale i okna. Necháváte otevřenou ventilačku? Pro zloděje jde o pozvánku dovnitř. Nezapomeňte ani na další vchody, jako jsou dveře na terasu nebo z garáže do domu. "Lidé často mají skvěle zabezpečené hlavní dveře, ale pak zapomenou na zadní. A zloděj vždy volí tu jednodušší cestu," vysvětluje odborník FAB.

5. Co když mě vykradou? Na co mám od pojišťovny nárok?

Pokud dojde k této situaci, vaše zabezpečení už vlastně selhalo. Pokud jste ale splnili určité podmínky, měli byste dostat peníze z pojistky. Pokud ji ale máte dobře uzavřenou. „Lidé často nepřizpůsobí své zabezpečení tomu, co mají v pojistce a pak hořce litují. Jakmile nedodržíte třeba i drobnost, máte smůlu, pojistná událost nelze uznat,“ popisuje Jan Hrnčíř.

6. Ztratil jsem klíče. Jak mám postupovat?

Jsou klíče opravdu pryč? Tak to vážně není dobrá zpráva. Abyste měli jistotu, rozhodně je lepší vyměnit cylindrickou vložku za novou. Nikdy totiž nevíte, kdo vaše klíče má. Existuje ale i elegantnější řešení. Takzvané zámky 2v1 se dodávají se dvěma různými sadami klíčů. Ztratili jste klíč z jedné sady? Nevadí, stačí použít klíč ze sady druhé, vložka se sama překóduje na nový klíč.

7. Je potřeba se na noc zamykat?

Pokud si říkáte, že na noc stačí zasunout do zámku klíč a jste v klidu, není to tak. Zloděje to nijak nezdrží a nezamčené dveře překoná za pár minut. Jedinou možností je zamykat, a to na dva západy. Jen tak je pravděpodobné, že v noci nedorazí neohlášená návštěva. 


FAB – tradiční česká značka zámků a cylindrických vložek má za sebou více než stoletou historii. Od r. 1997 je součástí portfolia nadnárodního zámkařského koncernu ASSA ABLOY. Rychnovská továrna ročně produkuje přes 8 milionů cylindrických vložek, samozamykacích zámků, otvíračů dveří a kování, které míří do celého světa. Společnost sází na neustálou inovaci a vývoj. Úzce spolupracuje s vybranými zámečnictvími, jejichž prostřednictvím nabízí nejen široký sortiment výrobků, ale také profesionální servis a poradenství v oblasti zabezpečení. Více informací najdete na: www.fab.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky