Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.11.2016 18:33:59

Pět zemí a politiků, kteří by měli těžit z Trumpova vítězství

Pravicoví i levicoví experti předpovídali, že pokud v amerických prezidentských volbách zvítězí Donald Trump, dojde ke katastrofě. Diplomaté od Mexika až po Jižní Koreu vyjadřovali „znepokojení“. Trump skutečně zvítězil, ale nezdá se, že by všichni čekali další světovou válku. Z pragmatických i cynických důvodů s ním pravděpodobně bude jednat řada světových vůdců a někteří z nich jej i uvítají. Které země a kteří politici by z jeho zvolení mohli těžit nejvíce?

Indie a její premiér Narendra Modi

Trump v roce 2014 řekl, že Modi „udělal fantastickou práci a sjednotil lid“. Podle Trumpa mělo dojít k tomu, že „do Indie se pohrnou peníze“. On sám tam přitom podniká a tato země si podle něj vede velmi dobře. A je pravdou, že z hlediska pragmatických obchodních vztahů mezi Indií a USA je Trump výhodný. Jeho protimuslimské výroky pravděpodobně nezhatí další dodávky amerických zbraní do Indie, která pro americké zbrojovky představuje jeden z nejvýznamnějších trhů.

Trumpovo křižácké tažení proti Číně je pro Indii také výhodné, protože ji posiluje v regionálním boji o moc. K tomu ještě přidejme Pákistán, který je tradičně spojencem USA, ovšem Trump se na rozdíl od Clintonové staví proti němu. Dokonce prohlásil, že „mimo Írán jde o nejnebezpečnější zemi na světě“.

Egypt a jeho prezident Abdel-Fattah el-Sisi

Většina muslimských vůdců se z Trumpova vítězství neraduje, ovšem v Sisim může Trump najít dobrého partnera. Trump hlasitě podporuje egyptskou vládu jednoho muže a dokonce prohlašuje, že Spojené státy měly „podporovat Mubaraka místo toho, aby se ho zbavily jako psa“. Trump považuje arabské jaro za velký neúspěch a protesty proti konsolidaci moci v rukou armády považuje za puč. Sisi navíc vede válku proti islamistickým skupinám a s Trumpem tak může lehce najít společnou řeč, protože ten hovoří o válce s radikálním islámem.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Tenze mezi izraelskou vládou a demokratickým Bílým domem jsou už notoricky známé a tyto tenze se údajně týkaly Clintonové. Je pravda, že Trumpův vztah k americké židovské komunitě byl během jeho volební kampaně několikrát předmětem dohadů. Trump ale také prohlásil, že Netanjahu je „bezva chlap a výborný vůdce“. Netanjahu veřejně protestoval proti Trumpovým protimuslimským postojům, ale plánované setkání s ním nezrušil (Trump jej později odložil). Trump také nesouhlasí s dohodou s Íránem, kterou Netanjahu považuje za „historický omyl“.

Ekvádorský prezident Rafael Correa

Latinskoamerická levice je asi tím nejméně pravděpodobným zdrojem podpory Trumpa. Časy Huga Cháveze jsou ale již dávno za námi, bolivijská vláda je na kolenou a dokonce i Kuba se otevírá Spojeným státům. Correa tak hovořil o tom, že vítězství Trumpa by mohlo znovu oživit ideologický oheň v jeho regionu. Trumpovo volební vítězství by tak z jeho pohledu mohlo přinést nový impuls pro levicové vlády Latinské Ameriky.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Despota Severní Koreje je možná šílenec a maniak, jak tvrdí Trump. Jenže podle něj je také nutno uznat jeho vůdcovské schopnosti. Trump rovněž opakovaně kritizoval Japonsko, že krade Američanům práci a stěžoval si na bezpečnostní garance, které Spojené státy Japonsku poskytují. „Pokud někdo zaútočí na nás, Japonsko nám nepomůže,“ tvrdí Trump. Z dobré vůle Američanů podle něj těží i Jižní Korea. Ta je podle něj bohatá právě díky USA. Ty ji totiž „brání před Severní Koreou, ale nic z toho nemají“ (to, že Jižní Korea ve skutečnosti za tuto pomoc platí, Trumpa moc nezajímá). I kdyby byl Kim Čong-un šílený, určitě uvítá amerického prezidenta, který bude dál bourat rozpadající se spojenectví v regionu, v jehož čele Američané stále stojí.

Autorem je Matt Peterson.

Zdroj: The Atlantic

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   0:40  17. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o středečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688