Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  15.11.2016 22:29:32

Spustil Trump nové šílenství na akciovém trhu?

Donald Trump jako prezident USA vyvolával nejistotu před svým zvolením a vyvolává ji, i přes překvapivě klidné dění na trzích, i po něm. Na druhou stranu, nejistota a překvapení jsou nedílnou součástí dění na trzích. Základem je nenechat se překvapit tím, že vás trhy překvapí.

Ať už byly předpovědi o dění na trzích po případném zvolení Donalda Trumpa jakékoli, nyní se s tím investoři musejí vyrovnat a brát to jako realitu (a bezprostředně po volbách se s tím vyrovnali až překvapivě dobře). Pro investiční rozhodování ale není dobré, když se do něj promítá hodně politiky.

Před volbami se to v médiích jen hemžilo vyjádřeními o možném propadu trhů a nadcházející recesi, ale zatím to vypadá jinak. A i když podobné scénáře nelze vyloučit a volatility se v nejbližších týdnech a měsících ještě můžeme dočkat, nelze vyloučit ani úplně jiný, pro mnohé překvapivý scénář.

Trump často mluvil o velkých investicích do infrastruktury, sliboval daňové škrty a nebojí se velkých rozpočtových škrtů. Pokud by k tomu skutečně došlo, mohli bychom se dočkat rychlého růstu firemních zisků a vyšší inflace. V takovém případě bychom mohli být svědky výrazného posunu v preferencích investorů, což by mohlo vést až k nafouknutí bubliny.

Základem tržního dění jsou dluhopisy a jejich obliba mezi investory od dob finanční krize. Od roku 2009 totiž do amerických dluhopisových fondů nateklo více prostředků než do těch akciových (1,55 bilionu dolarů oproti 1,34 bilionu dolarů), a to přesto, že jsme svědky jednoho z největších býčích akciových trendů v historii. Jak je z grafu níže patrné, jediným rokem, kdy dluhopisové fondy zaznamenaly odliv prostředků po krizi, byl 2013, kdy se poprvé začalo spekulovat o ukončení kvantitativního uvolňování a zvyšování sazeb ze strany Fedu.

Příliv a odliv prostředků v dluhopisových fondech USA na měsíční bázi
Příliv a odliv prostředků v dluhopisových fondech USA na měsíční bázi

Když tedy skutečně dojde ke zmiňovaným investicím do infrastruktury a inflace začne růst, dojde ke zvyšování sazeb, dluhopisy začnou ztrácet a peníze z dluhopisových fondů se začnou přemisťovat do fondů akciových. Další možností je samozřejmě hotovost, ale historie říká, že pravděpodobnějším scénářem je přesun peněz z dluhopisů do akcií. Již tak drahé akcie se tak v ocenění přesunou do teritoria bubliny, o níž se již tak dlouho mluví.

Je to samozřejmě jen teorie a v médiích se v nejbližší době objeví nespočet dalších myšlenek, co a jak by se mohlo na trzích dít. Někteří si budou přehnaně jistí, někteří pouze naznačí, ale žádný scénář není potřeba brát úplně na lehkou váhu. Podobné předpovědi nikdy nefungují tak, jak bychom chtěli, takže není dobré se na ně úplně spoléhat. Rovněž je potřeba poznamenat, že jeden zvolený prezident nebo politická strana nekontrolují, a ani nemohou kontrolovat tak komplexní systémy, jako je ekonomika USA nebo světové finanční trhy.

Takže jako vždy platí, že zdravý rozum a klidná mysl zmohou mnohem více než panika a poslouchání cizích názorů a "zaručených" rad.

SLEDOVALI JSME ŽIVĚ: Jak na trzích vsadit na Donalda Trumpa

SLEDOVALI JSME ŽIVĚ: Jak na trzích vsadit na Donalda Trumpa

Vítězství republikána Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách většinu investorů překvapilo, mnohem více šokující ale byla reakce trhů na jeho nečekaný úspěch. Akcie se měly podle predikcí výrazně propadnout, místo toho však index Dow ve čtvrtek posunul svá maxima. Co Trump skutečně znamená pro trhy a ekonomiku a jak připravit na změnu v Bílém domě investiční portfolio?  

 






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688