Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.11.2016 17:04:08

Buffet pustil miliardu do „smrtící pasti“

Časy se mění, a Warren Buffet nám to připomíná možná hlasitěji než kdokoli jiný. Slavný investor utratil přes miliardu dolarů za podíly ve čtyřech aeroliniích - které pro něj dosud byly investiční „smrtící pastí“.

Buffet získal celosvětové renomé jako „vyzobávač“ slibných akciových titulů. Leteckých společnostem se ale roky vyhýbal a pro odvětví, kde tuhá konkurence, vysoké náklady na pracovní sílu a vrtkavé ceny pohonných hmot vyvolaly několik vln bankrotů, nenacházel dobrého slova.

U lidí, kteří kroky věhlasného investora sledují, tudíž nejnovější krok vyvolal údivné pozdvižení obočí.

Buffetova holdingová společnost Berkshire Hathaway ve sdělení regulátorům uvedla, že nashromáždila podíly ve čtyřech amerických aeroliniích za více než 1,2 miliardy dolarů. Konkrétně jde o American Airlines, kde do konce září získala podíl v objemu 797 milionů dolarů, dále United Continental a podíl za 238 milionů a o 11 milionů dolarů větší podíl v aerolinkách Delta.

Podíl v Southwest si skupina pořídila až po skončení třetího kvartálu, a ve sdělení regulačním úřadům tudíž chybí. Jeho existenci Buffett prozradil až v následném rozhovoru s televizní stanicí CNBC. „Cítil bych se příšerně, kdyby tou hlavní zprávou příštího dne bylo, proč tam není i podíl v Southwest,“ řekl.

Jmenuji se Warren a jsem aeroholik

Zodpovědnost za investice leží nyní v Berkshire na bedrech tří lidí. Jsou jimi oba manažeři fondu Ted Weschler a Todd Combs a sám Buffett. Manžerská dvojice už spektrum investic v letošním roce jednou rozšířila. To se stalo na jaře, když jeden z dvou manažerů – neví se který - investoval miliardu dolarů do přední americké technologické společnosti Apple. Jejich šéf se technologickým titulům dlouho vyhýbal - stejně jako aerolinkám.

Slova o tom, že toto odvětví je pro investory „smrtící pastí“, zazněla už v roce 2013. „Investoři lili sto let peníze do aerolinek s příšernými výsledky,“ řekl tehdy Buffett na výroční valné hromadě společnosti Berkshire.

V minulosti tomu tak vždycky nebylo. Buffett se ale spálil, když v roce 1989 investoval do společnosti US Airways (loni se spojila s American Airlines). A akciím leteckých společností se pak léta vyhýbal. „Jmenuji se Warren a jsem aeroholik,“ dělal si v roce 2003 legraci.

O tom, co ho ke změně investičního apetitu vedlo, Buffett v pondělí hovořit odmítl.

Americké aerolinky: Blýská se na lepší časy?

Americké letecké společnosti se po skončení finanční krize zachovaly rozumně, a pokud jde zvyšování kapacit a rozpoutání cenových válek, projevily jistou zdrženlivost. Loňský rok byl pro ně ve znamení rekordních zisků, k čemuž pomohly i nižší výdaje na pohonné hmoty. Letos ale ropa zdražuje, což se promítlo do ziskovosti – a zlevnilo jejich akcie. V posledních týdnech si však americké letecké společnosti stály u investorů zase relativně dobře. Několik leteckých přepravců se nechalo slyšet, že útlum v cenách letech letenek se zřejmě chýlí ke konci a klíčový ukazatel výnosu na dostupné místo a míli (RASM) se zřejmě po novém roce vrátí do černých čísel.

Podle George Hamlina, analytika Hamlin Transportation Consulting, je Buffettova investice do všech čtyř aerolinek neobvyklá. „To, co Buffett v podstatě říká, je, že americký sektor dosáhl relativní stability a bude se chovat slušně,“ tvrdí podle listu Financial Times.

Zdroj: FT

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:53  Závěr obchodního týdne přinesl zpevnění dolaru i koruny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688