Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  15.11.2016 00:28:19

14. listopadu: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

 

Americké akcie se v úvodu týdne pohybovaly kolem nuly, výjimkou byl index Nasdaq Composite, který během dne dvakrát odepisoval bezmála procento a seanci nakonec uzavřel s 0,4% ztrátou. Index Dow Jones znovu přepisoval historii, když posunul zavírací i absolutní rekord.

Dow nakonec zpevnil o 0,11 % na 18 868,69 bodu (absolutní rekord posunul na 18 934,05 bodu), zatímco širší S&P 500 klesl o 0,01 % na 2 164,20 bodu a Nasdaq Composite odepsal 0,36 % na 5 218,40 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 2,19 % na 14,48 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o téměř deset bazických bodů na 2,249 %.

V zelených číslech skončilo sedm z jedenácti hlavních sektorů S&P 500, dařilo se zejména finančnímu odvětví a realitnímu sektoru, výrazně naopak klesl technologický sektor.

Americké akcie (14. listopadu 2016)
Americké akcie (14. listopadu 2016)Zdroj: Google

Odvětví technologií do červených čísel stahoval pokles cen akcií Applu (-2,51 %)Microsoftu (-1,52 %)Amazonu (-2,7 %) či společností Alphabet (-2,38 %) a NVIDIA (-4,92 %). Analytici upozorňují, že technologický sektor v posledních letech posiloval a investoři nyní začínají přesouvat peníze do jiných odvětví, jako je bankovnictví, protože akcie těchto firem jsou příznivěji oceněné a měly by nyní těžit z růstu úrokových sazeb. Index finančních společností v pondělí stoupl o 2,3 % a od oznámení výsledků prezidentských voleb již zpevnil o 10,8 % díky očekávání deregulace sektoru a růstu úrokových sazeb.

V indexu Dow v pondělí nejvýrazněji zdražily akcie zdravotnické skupiny UnitedHealth Group (+4 %), banky JPMorgan Chase (+3,68 %) a řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald's (+3,19 %). Nedařilo se kartové společnosti Visa (-4,27 %)nebo akciím počítačového obra IBM (-1,9 %).

Takřka o pětinu zdražily akcie vývojáře softwaru pro navrhování polovodičů Mentor Graphics (+18,29 %). Cenu titulu nahoru vytlačila zpráva, že firmu převezme německý průmyslový koncern Siemens. Německý podnik za jednu akcii americké firmy zaplatí 37,25 USD, oznámená cena zahrnuje proti páteční zavírací ceně akcií Mentor Graphics prémii 21 %. Celkem Siemens za společnost zaplatí 4,5 miliardy dolarů.

Americké akcie (14. listopadu 2016)
Americké akcie (14. listopadu 2016)Zdroj: Finviz

Hlavní pondělní události na amerických trzích:

  • Americký oděvní řetězec American Apparel vyhlásil už druhý bankrot během třinácti měsíců. Firma zaměřená na módu pro mladé, která proslula kontroverzní reklamou a sexuálními skandály svého ředitele Dova Charneye, se mnoho let potýkala se ztrátami. Teď hledá kupce a vede aktivní jednání s kanadskou Gildan Activewear.
  • Jihokorejský koncern Samsung Electronics se dohodl na koupi amerického výrobce automobilové a další elektroniky Harman International Industries. Zaplatí za něj zhruba osm miliard dolarů. Samsungu, který je největším světovým výrobcem chytrých telefonů, převzetí umožní zvýšit podíl v segmentu automobilové elektroniky a komunikační techniky, která umožňuje propojovat vůz s internetem a dalšími sítěmi.
  • Německý průmyslový koncern Siemens se dohodl na převzetí amerického vývojáře softwaru pro navrhování polovodičů Mentor Graphics, zaplatí za něj 4,5 miliardy dolarů. Siemens to uvedl v pondělním sdělení. Transakce posílí softwarovou výbavu německé společnosti.
  • Investiční banka Morgan Stanley zvýšila doporučení na akcie Citigroup na "overweight" z "equal weight", protože se domnívá, že kombinace daňových škrtů a silnějšího ekonomického růstu za vlády prezidenta Donalda Trumpa bude přát bankám.
  • Energetická společnost Duke Energy zaplatí 27 milionů dolarů za mimosoudní urovnání žaloby ohledně údajně nespravedlivého propuštění Williama Johnsona v roce 2012. Johnson byl šéfem firmy Progress Energy, kterou tehdy Duke Energy převzala, a měl se stát výkonným ředitele nového podniku. Namísto toho byl ale několik hodin po uzavření fúze propuštěn.
  • Nápojářská společnost Coca-Cola se má stát terčem expanzivní politiky pivovarnického obra Anheuser-Busch InBev, píše britský Sunday Telegraph. Podle zdrojů listu se Carlos Brito, šéf AB InBev, poohlíží po nových objektech svého akvizičního apetitu.
  • Donald Trump jmenoval dva klíčové členy své budoucí prezidentské administrativy. Dosavadní šéf Republikánského národního výboru Reince Priebus, jenž zastřešuje činnost partaje na federální úrovni, bude od ledna personálním šéfem Bílého domu. Dále Trump oznámil, že funkci hlavního poradce bude vykonávat kritik establishmentu Steve Bannon.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí pondělního obchodování v USA najdete na Investičním webu.



Bublina ve hře: Spustil Trump nové šílenství na akciovém trhu?Bublina ve hře: Spustil Trump nové šílenství na akciovém trhu?

Donald Trump jako prezident USA vyvolával nejistotu před svým zvolením a vyvolává ji, i přes překvapivě klidné dění na trzích, i po něm. Na druhou stranu, nejistota a překvapení jsou nedílnou součástí dění na trzích. Základem je nenechat se překvapit tím, že vás trhy překvapí.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688