TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  15.11.2016 09:54:15

Trumpová jako velvyslankyně: Politici jsou pro! Co vy? ANKETA


O post velvyslance se běžně vedou dlouhé zákulisní boje. Bývalá československá sjezdařka a první manželka nedávno zvoleného amerického prezidenta ale zbourala všechny zažité zvyklosti. O diplomatický post si řekla sama přes média.

"Navrhnu, abych se stala velvyslankyní v České republice," prohlásila Ivana Trumpová v rozhovoru pro New York Post. A Češi by díky Trumpové mohli podle některých diplomatů a také českých politiků jen získat.    

"Věděla by, jaké jsou naše pocity, jaká je naše historie, o co usilujeme a bylo by to podle mě určitě dobré," uvedl ministr financí Andrej Babiš. "Je výhoda, když velvyslancem je někdo, kdo má vztah k naší zemi, kdo rozumí našim problémům," souhlasil i předseda ODS Petr Fiala.

A zatímco politici mají vesměs jasno, od obyvatel svého rodného Zlína tak jednoznačnou podporu nemá. Někteří obyvatelé, které v rámci ankety oslovil štáb TV Nova, vyjádřili obavy z její nezkušenosti i toho, že v Česku už dlouho nežije. Další ale její snahu vítaj

"Jsem odtud, čeština je můj mateřský jazyk a každý mě zná. Jsem docela známá ve světě, nejen v Americe. Napsala jsem tři knížky a přeložili je ve 40 zemích do 25 jazyků. Jsem známá jako Ivana, nepotřebuju jméno Trump," doplnila Trumpová.

Její plán vystřídat současného amerického velvyslance v Praze má navíc, jak se zdá, podporu i na Pražském hradě. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček totiž na sociálních sítích uvedl, že by to byla skvělá volba.

"Je toho hodně, co se musí nejdříve odehrát na americké straně," upozornil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Šance má ale ve Spojených státech Trumpová velké. Je totiž běžné, že si podobné funkce rozdělují vlivní podporovatelé vítězného kandidáta. A Trump rodinu i tu bývalou v kampani využívá.

Současnému velvyslanci v Praze bylo pravděpodobně už ve chvíli, kdy Trump získával náskok, jasné, že v České republice končí. "Jsem vděčný, že můžu být tady a vím, že budoucnost bude světlá," oznámil po vyhlášení volebních výsledků.

Přitom vše mohlo být úplně jinak. Ivana Zelníčková, dnes Trumpová, byla vynikající sjezdařkou. A díky tomu mohla v dobách komunismu cestovat na západ, kde poznala i svého prvního manžela - rakouského lyžaře.

"Od třech roků se učila lyžovat a v šesti letech už vyhrála první cenu - to byl pomeranč a byla to tenkrát hrozná sláva," vyprávěla maminka možné velvyslankyně. Zda se Ivana Trumpová skutečně stane novou velvyslankyní Spojených států v Praze, se ukáže nejdřív na konci ledna.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688