Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.11.2016 17:34:17

Gary Ross: OPEC riskuje úpadek významu producentů ropy

Pokud se Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC) nepřestane handrkovat o tom, jak omezit produkci, riskuje, že její význam na světových trzích bude upadat, říká analytik Gary Ross, který předpověděl největší propad cen ropy za poslední generaci.

Ceny ropy jsou nyní o 61 procent pod maximy z roku 2014. Podle Rosse je tudíž v zájmu všech producentů, aby se domluvili na stabilizaci. Pokud se to podaří – což by mohlo být známo již na nadcházející oficiální schůzce kartelu 30. listopadu - mohlo by to ceny vytlačit až na 60 dolarů za barel, tedy o více než třetinu nad současnou úroveň. Neúspěch by naopak mohl ceny srazit až na 35 dolarů za barel, tvrdí Ross. 

„OPEC musí dosáhnout dohody, aby byl opět relevantní“ říká Ross, který je výkonným předsedou ve společnosti PIRA Energy Group. Analytik se přitom domnívá, že třináctičlenné uskupení asi dokáže přimět svoje členy k souhlasu. Vyšší ceny ropy totiž potřebují všichni, i Saúdská Arábie, největší producent kartelu, který po lednovém propadu ropy na dvanáctiletá minima musel sáhnout devizových rezerv.

To je patrné na takzvaných swapech úvěrového selhání, tedy kontraktech, které fungují jako pojištění proti nesplacení saúdskoarabského dluhu na dalších pět let. Ty se oproti situaci před dvěma lety více než zdvojnásobily a dosahují zhruba 1,47 bodu. Prudký nárůst u těchto kontraktů zažila v posledních dvou letech i Nigérie, jeden z afrických členů kartelu. Problémy má ropná Venezuela, u které obchodníci počítají s 91procentní pravděpodobností, že v příštích pěti letech přestane být schopna hradit své platby.

„Všichni se snaží dělat, co je v jejich vlastním zájmu, snaží se spolupracovat, aby postoupili kupředu,“ říká Ross. Stanovisko jeho firmy je takové, že jak půjde "z tlustého do tenkého", OPEC se v závěru měsíce nakonec dohodne. To by znamenalo, že nabídka na trhu by se v průběhu prvního pololetí 2017 mohla snížit o půl milionu barelů denně. "OPEC chce 50 až 60 dolarů za barel a návrat trhu do rovnováhy chce v podstatě urychlit," říká Ross podle agentury Bloomberg.

Následující graf ukazuje barevně ceny ropy a bíle produkci OPEC:

Trh ale o schopnosti kartelu prosadit první snížení produkce po osmi letech pochybuje. Ceny ropy se kvůli tomu propadly tento měsíc pod 45 dolarů za barel. Výjimku z dohody požadují Írán a Irák. Ve hře je i Rusko, nečlenský stát, které hlásá, že je ochotno zmrazit svou produkci - kartel se ale musí dohodnout na snížení.

Ropa Brent, která ukazuje cenu u více než poloviny světové ropy, klesala dnes až o 1,6 procenta na tříměsíční minima a odpoledne se pohybovala kolem 44,44 USD za barel. Na vině je Írán, který zvyšoval svoji produkci na třech ropných polích rychleji, než se čekalo. K tomu se řadí data z USA, kde firmy hledající naleziště ropy provozovaly nejvíce vrtných souprav od února. Globální nadbytek suroviny na trhu, který tlačí ceny dolů, by tak mohl pokračovat.

Americká lehká ropa WTI, což je americký ukazatel, byla ve ztrátě zhruba 1,5 procenta a pohybovala se pod 43 dolary za barel. Její vývoj a vývoj Brentu (bíle) od konce loňského roku ukazuje následující graf:

Zdroj: BBG

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688