Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  13.11.2016 08:13:03

2017: Smrt investování?!

 

Za ideální způsob spoření na důchod je dlouhodobě považována investice do diverzifikovaného portfolia sestávajícího ze světových akcií, státních, případně něco málo firemních dluhopisů a minima hotovosti. Tento zažitý koncept již v současnosti ale nemusí fungovat. Ve skutečnosti vlastně nefunguje již několik desetiletí.

Dlouhodobý investiční horizont a vyvážená diverzifikace mezi dluhopisy a akcie byla a stále je považována za rozumný přístup ke spoření na důchod. V lepším případě investor může přistupovat k postupnému rebalancování a realokaci portfolia v čase, čímž by se mělo snižovat riziko možných ztrát na konci investičního horizontu.

Andrew Lapthorne, šéf kvantitativní analýzy v Société Générale, však tento přístup ve své aktuální poznámce klientům prakticky pohřbívá (zpráva nese název "Smrt investování"). A je to smrt pomalá a pro mnohé investory také bolestivá.

Lapthorne své tvrzení podporuje příkladem portfolia, které tvoří 50 % světových akcií (podle indexu MSCI World), 40 % státních dluhopisů, 5 % hotovosti a 5 % firemních dluhopisů. Počáteční investice je 100 tisíc dolarů a investiční horizont byl nastaven na 20 let. Výsledek je pro investory spořící na důchod prostřednictvím strategie "kup a drž" opravdu odstrašující. A podle analytika je stejný i pro současné investory.

"Pokud byste nyní investovali 100 tisíc dolarů při současných výnosech, za dvacet let byste si po odečtení nákladů a poplatků přišli na zhruba 21 800 dolarů. Pokud byste investovali před deseti lety, byl výnos kolem 60 tisíc dolarů, a před 30 lety by to bylo 150 tisíc dolarů," píše Lapthorne. Více říká graf vývoje balancovaného portfolia v posledních desetiletích.

Vývoj investice 100 000 USD bez poplpatků a se započítáním poplatků
Vývoj investice 100 000 USD bez poplpatků a se započítáním poplatků

Vzkaz od Société Générale je jasný: Lidé, kteří si chtějí odkládat peníze na důchod, musejí počítat s větší investovanou sumou, delším investičním horizontem (a delší dobou v zaměstnání), nebo investicí do rizikovějších aktiv, která nabízejí větší výnosový potenciál.

Sám Lapthorne ale uznává, že skutečnost dnes nemusí být až tak černá, jak se z grafu může zdát. "Míra inflace je v současnosti samozřejmě mnohem nižší, než byla před 30 lety, a náklady a poplatky spojené s obchodováním také," uvádí Lapthorne. A jelikož inflace i poplatky mají na konečný výnos významný vliv, je potřeba tuto skutečnost vzít v potaz.

Určitě to ale neznamená, že by to investoři "na důchod" měli v současnosti nějak snadné. Stále platí, že ten, kdo chce v budoucnu dosáhnout zajímavých nominálních výnosů, musí počítat s vyšším rizikem či s větší investovanou sumou. A čím dříve s investováním začne, tím má větší šanci na celkový úspěch.




Investiční fórum: Do čeho úspěšně investovat v roce 2017 

 Investiční fórum: Do čeho úspěšně investovat v roce 2017

Chcete se dozvědět, jak se mohou vyvíjet kapitálové, měnové a komoditní trhy v roce 2017 a co čeká svět alternativních investic? Unikátní možnost budete mít ve středu 4. ledna 2017 na již dvanáctém Investičním fóru, na němž v rámci šesti moderovaných diskuzních bloků a pěti samostatných přednášek vystoupí přední ekonomové a investiční odborníci z Česka i zahraničí.


 



14.11. 18:34  Investování - a o co jde? (iKaktuso)
13.11. 21:34  Smrt investování?! (Ex)
13.11. 21:29  Smrt investování?! (Ex)
13.11. 18:03  Smrt investování?! (delegát XVII. sjezdu KSČ)
13.11. 17:32  Smrt investování?! (Kalich)

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688