Nové předpisy pro řidiče: za sníh na autě hrozí pokuty

TNBiz, 12.11.2016
Pokuty za sníh na autě

Možná i vy jste se dnes ráno vzbudili a našli své auto zasypané několika centimetry sněhu. A možná že jste neměli v autě ještě ani přichystané vybavení, kterým byste sníh z vozu smetli. Pokud jste ale očistili jen nezbytnou část na předním skle, vystavili jste se pokutě.

Od začátku roku 2016 totiž platí novela zákona, podle které musí řidič své auto předtím, než vyjede na silnice, opravdu důkladně očistit. Znamená to odstranit sníh a námrazu nejen z oken, ale třeba také ze střechy auta nebo kapoty. Za nedodržení předpisu hrozí pokuta až 2500 korun.

Špatně očištěné auto totiž ohrožuje nejen řidiče, který tak nemá dostatečný výhled, ale i ostatní účastníky silničního provozu. Sníh nebo ledová kra, která nečekaně spadne ze střechy, může způsobit i dopravní nehodu.

Také téma zimních pneumatik je v těchto dnech aktuální. Ty totiž musí mít řidič obuté od 1. listopadu do 31. března. Platí to ale pouze tehdy, pokud je v tomto období na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze tento stav předpokládat. A to je právě případ dnešního dne. Za porušení hrozí pokuta až 2000 korun.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky