Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  11.11.2016 23:56:39

11. listopadu: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové trhy v pátek pokračovaly v růstu vyvolaném vítězstvím republikána Donalda Trumpa v prezidentských volbách. Index Dow opět uzavřel na novém rekordu a za celý týden si připsal nejvýraznější zisk od prosince 2011. Obchodování však bylo na závěr týdne klidnější, protože trh s dluhopisy byl kvůli oslavám Dne veteránů zavřený.

Index Dow v pátek posílil o 0,21 % na 18 847,66 bodu, širší S&P 500 klesl o 0,14 % na 2 164,45 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 0,54 % na 5 237,11 bodu. Index volatility VIX se v závěru týdne snížil o 3,87 % na 14,17 bodu.

V zelených číslech v pátek skončilo šest z jedenácti hlavních sektorů indexu S&P 500. Dařilo se sektoru cyklického spotřebního zboží či finančnímu odvětví, výrazně naopak klesly energetický sektor, odvětví zdravotní péče a sektor základních materiálů.

Americké akcie (11. listopadu 2016)
Americké akcie (11. listopadu 2016)Zdroj: Google

V indexu Dow v závěru týdne nejvýrazněji zdražily akcie zábavní společnosti Walt Disney (+2,86 %), která ve čtvrtek večer zveřejnila hospodářské výsledky za uplynulé čtvrtletí, cenné papíry banky Goldman Sachs (+1,53 %) a akcie technologické společnosti Cisco Systems (+1,16 %). Nedařilo se cenným papírům farmaceutické společnosti Pfizer (-2,69 %), chemického obra DuPont (-2,45 %) nebo ropného podniku ExxonMobil (-1,59 %).

Růst indexu Nasdaq Composite podpořilo prudké zdražení akcií výrobce grafických čipů NVIDIA (+29,81 %). Ve čtvrtek večer společnost uvedla, že její čtvrtletní příjmy vzrostly nejvíce za šest let.

Americké akcie (11. listopadu 2016)
Americké akcie (11. listopadu 2016)

Za celý uplynulý týden Dow posílil o 5,36 %, S&P 500 přidal 3,8 % a Nasdaq Composite stoupl o 3,78 %. Analytici přitom predikovali, že v případě vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách trhy postihnou masivní výprodeje. Index malých podniků Russell 2000 za týden přidal dokonce více než deset procent, v pátek stoupl o 2,46 % na 1 282,38 bodu.

Investoři sázejí na to, že Trump splní své sliby z kampaně jako zjednodušení regulací ve zdravotní péči a finančním sektoru nebo zvýšení výdajů na infrastrukturu. Trhy nyní podle analytiků budou sledovat další Trumpovy kroky, které by mohly naznačit, jak vážně byly tyto sliby míněny. Otázky ale vyvolávají možné dopady nového směru ve Washingtonu na rozvíjející se trhy a globální ekonomiku.

SLEDOVALI JSME ŽIVĚ: Jak na trzích vsadit na Donalda TrumpaSLEDOVALI JSME ŽIVĚ: Jak na trzích vsadit na Donalda TrumpaVítězství republikána Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách většinu investorů překvapilo, mnohem více šokující ale ...

V pátek náladu ovlivnilo také prohlášení viceguvernéra americké centrální banky Stanleyho Fischera. Ten prohlásil, že výhled ekonomického růstu se zdá být dostatečně silný na to, aby se mohly úrokové sazby pozvolně zvyšovat. Upozornil však také, že centrální banka sleduje nárůst dlouhodobých nákladů na půjčky.

Americké akcie (týden do 11. listopadu 2016)
Americké akcie (týden do 11. listopadu 2016)Zdroj: Google

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Celkové podmínky pro další utažení měnové politiky Fedu v podobě zvýšení úrokových sazeb jsou poměrně příznivé. V pátek to řekl viceprezident Fedu Stanley Fischer.Úrokové sazby se ale v nadcházejícím období přesto budou pohybovat na nestandardně nízkých úrovních, dodal.
  • Index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity v listopadu podle předběžných údajů vzrostl na 91,6 bodu z 87,2 bodu v říjnu (odhad: 87,5 bodu).
  • UPS plánuje v Atlantě za 400 milionů USD postavit logistický uzel, vznikne v něm 1 250 pracovních míst. Překladiště a skladiště má být třetím největším zařízením v síti společnosti a firma jeho dokončení očekává v závěru roku 2018.
  • Bill Ackman: Společnost Valeant Pharmaceuticals by se měla přejmenovat, aby ze sebe setřásla špatnou pověst.
  • JPMorgan Chase snížila doporučení na akcie Archer Daniels Midland na "underweight" z "neutral" a upravila cílovou cenu akcií Michael Kors Holdings na 44 z 50 USD.
  • RBC Capital Markets snížila cílovou cenu akcií ConAgra Foods na 42 z 54 USD, Stifel Nicolaus ji srazila na 36 z 52 USD.
  • Raymond James zvýšila cílovou cenu akcií NVIDIA na 90 ze 70 USD, Stifel Nicolaus cílovou cenu posunula na 76 ze 64 USD.
  • Stifel Nicolaus zvýšila cílovou cenu akcií Macy's na 39 z 38 USD a navýšila cílovou cenu akcí Kohl's na 60 z 50 USD.
  • Cowen & Co. zvýšila cílovou cenu akcií Ralph Lauren na 108 ze 101 USD.
  • Credit Suisse zvýšila doporučení na akcie pojišťoven Aetna a Humana na "outperform" z "neutral".
  • Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v říjnu navzdory plánům na omezování dodávek zvýšili těžbu na nový rekord. Kartel OPEC v pátek v pravidelné měsíční zprávě uvedl, že celková produkce jeho členských zemí se v říjnu zvýšila o 240 000 barelů denně na 33,64 milionu barelů denně.
  • Počet aktivních vrtů pro těžbu ropy ve Spojených státech v uplynulém týdnu vzrostl o dva na 452. V předchozím týdnu se počet aktivních ropných vrtů zvýšil o devět. Celkový počet aktivních vrtů pro těžbu ropy a zemního plynu se v uplynulém týdnu snížil o jeden na 568. Oznámila to v pátek společnost Baker Hughes, která je třetím největším poskytovatelem služeb pro těžaře ropy a plynu.

Výsledková sezóna:

  • Výsledky J.C. Penney v 3Q: Upravená ztráta na akcii 0,21 USD (v souladu s odhady), tržby 2,86 miliardy USD (odhad: 2,95 miliardy USD). Společnost očekává, že za celý rok dosáhne na úrovni očištěného zisku kladného výsledku, a odhaduje, že celoroční tržby se jí proti loňsku zvýší o 1-2 %.

Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

  

Akcie, dluhopisy a jedna (ne)významná korelace aneb Když jsou signály na trhu příliš dobré na to, aby byly pravdivéAkcie, dluhopisy a jedna (ne)významná korelace aneb Když jsou signály na trhu příliš dobré na to, aby byly pravdivé

Úrokové sazby jsou v současnosti velice silným a oblíbeným ukazatelem dění na trzích. Je ale možné, že se na ně investoři spoléhají až příliš. To, že něco funguje v posledních několika letech či desetiletích, neznamená, že tomu tak bude nadále.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688