Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.11.2016 16:53:27

Bill Miller z Legg Mason Capital Management: Dochází k poklesu popularity aktivního investování?

V současné době se hodně hovoří o posunu investorů od aktivního k pasivnímu investování. Pohyb kapitálu mezi aktivními a pasivními fondy jasně ukazuje, že lidé hlasují svýma nohama. Legendární investor Bill Miller ze společnosti Legg Mason Capital Management, který dokázal pokořit index Standard & Poor’s 500 patnáct let za sebou, ale má svou vlastní teorii o tom, proč dochází k poklesu popularity aktivního investování. Tvrdí, že někteří správci aktivních fondů nedělají ve skutečnosti nic jiného, než že pouze pasivně sledují pohyb celého trhu. S Millerem jsem nedávno o této problematice hovořil a jeho názory se dají shrnout následovně:

Expert radí kupovat buď levné pasivní fondy, nebo vybrané aktivní fondy

Miller tvrdí, že asi 70 % aktivních manažerů fondů ve skutečnosti pouze kopíruje indexy, protože kupuje ty samé akcie, které index tvoří. Jenže většina těchto fondů zároveň nedosahuje výsledků, které by odpovídaly výsledkům skutečně pasivních fondů i přesto, že jejich poplatky jsou mnohem vyšší. 

Miller tedy radí, aby investoři koupili buď levný pasivní fond, nebo dražší fond aktivní, u kterého je ale šance, že skutečně dosáhne návratnosti vyšší než celý trh. Nemá smysl kupovat fondy, které se vydávají za aktivní, ale ve skutečnosti jen kopírují vývoj akciového indexu. Podle Millera se tak investoři začínají skutečně chovat a výsledkem je zmíněný posun, který se na první pohled jeví jako odklon od aktivního investování směrem k pasivnímu. 

Investor poukazuje na to, že aktivní fondy mají určitá omezení, která mají bránit tomu, aby ve srovnání s celým trhem generovaly větší ztráty. Zejména mají stanoveny maximální objemy investic, které mohou nadvážit či naopak podvážit. Právě tato složka portfolia má ale potenciál pro generování nadměrných zisků. Miller tvrdí, že tato aktivní složka je u aktivních fondů většinou velmi malá a tudíž ani nemohou dosáhnout návratnosti, která by výrazněji převyšovala návratnost celého indexu. U Millerova fondu Legg Mason Opportunity Trust se podíl aktivní složky blíží 100 %. To znamená velké riziko, ale návratnost fondu je v posledních letech také výjimečná. 

Platí strategie: Lepší je neuspět spolu s davem, než dosáhnout výjimečného úspěchu?

John Maynard Keynes říkal, že „podle moudrosti našeho světa je lepší neuspět spolu s davem, než dosáhnout výjimečného úspěchu“. Miller tvrdí, že podobně uvažuje řada manažerů aktivních fondů a proto se snaží udržet složení jejich portfolia blízko celému trhu. Podle Millera bude na konci současného přechodu od aktivního k pasivnímu investování asi 70 % akcií drženo pasivními fondy. Jak ovšem bylo popsáno, v současnosti používané rozdělení na aktivní a pasivní není přesné, ve skutečnosti dochází pouze k posunu od drahého pasivního investování k levnému pasivnímu investování

Autorem je investor Barry Ritholtz.

Zdroj: Bloomberg

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688