Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.11.2016 15:41:00

J.C. Penney: Jedenáct kvartálů, a stále ve ztrátě

Méně lidí v obchodech, větší tlak konkurence a celková nechuť Američanů kupovat s novým školním rokem oblečení. To jsou důvody, kterými americký maloobchodní řetězec J.C. Penney vysvětluje nečekaný propad tržeb za uplynulé čtvrtletí. Společnost navíc snížila odhad ročních tržeb – k velkému zklamání investorů, kteří před začátkem řádné obchodní seance poslali akcie dolů až o více než 10 procent.

Penney a další tradiční prodejci se snaží ustát tvrdou konkurenci, kterou pro ně představují internetové obchody jako Amazon.com a prodejny typu TJX Cos, které prodávají zboží, jež je aktuálně mimo sezónu nebo je ho pořád tolik, že leží na skladech. Na cenovkách jsou pak obvykle částky nižší než u běžných prodejců.

Společnost ohlásila, že jí srovnatelné tržby za tři měsíce do 29. října klesly o 0,8 procenta. Analytické odhady počítaly naopak s jejich růstem, a to o 2,7 procenta, jak ukazují data výzkumné společnosti Consensus Metrix.

Penny, který líčí nejčastěji na zákazníky s nižšími příjmy, ale není sám, komu se srovnatelné tržby za poslední čtvrtletí snížily. Pokles tržeb o 2,7 procenta ohlásil tento týden i Macy's, což je největší americký provozovatel nákupních středisek. Macy´s i konkurenční Nordstrom však vylepšily celoroční výhled, na rozdíl od Penney, jak je patrné níže.

Celkově Penney za sledované čtvrtletí utržil 2,86 miliardy dolarů, což znamená pokles o 1,4 procenta. Trh byl ve svých odhadech optimističtější, tržby odhadoval v průměru na 2,86 miliardy dolarů.

Společnost navíc dál vězí v červených číslech. Čistou ztrátu se jí podařilo snížit na 64 milionů dolarů ze 115 milionů dolarů před rokem. I tak to je v pořadí už jedenáctý kvartál, ve kterém se z čisté ztráty nedostala.

Další zklamání představuje horší odhad letošních tržeb. Společnost předpokládá, že srovnatelné tržby, tedy tržby z obchodů otevřených déle než rok, jí v aktuálním finančním roce do ledna stoupnou o 1 až 2 procenta. Dosavadní odhad byl na růst až o 4 procenta.

I tak ale firma pohlíží do budoucna, především na nadcházející období svátků, s nadějí. Potvrdila také odhad celoročního zisku a také odhad zisku před úroky, odpisy a amortizací EBITDA na úrovni 1 miliardy dolarů. Ani s letošním výkonem akcií to zatím nevypadá relativně špatně. Od začátku roku do čtvrtka byl titul chronicky ztrátové firmy (v grafu bíle, širší akciový index S&P 500 je žlutou čarou) vyšší o více než 32 procent. Mimo jiné i díky tomu, že oživovací pokusy, které Penney pod vedením generálního ředitele Marvina Ellisona podniká, vypadaly pro investory slibně. 

Zdroje: RTRS, BBG

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688