Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  11.11.2016 01:58:09

10. listopadu: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie také druhý den po prezidentských volbách v USA, v nichž překvapivě uspěl Donald Trump, rostly. Index Dow dokonce posunul své absolutní i zavírací maximum. Před volbami přitom analytici upozorňovali, že případné Trumpovo volební vítězství akcie srazí výrazně do mínusu. V červených číslech ve čtvrtek skončil index Nasdaq Composite, který srážel pokles akcií velkých technologických podniků.

Dow nakonec zpevnil o 1,17 % na 18 807,88 bodu (svůj absolutní rekord posunul na 18 873,66 bodu) a širší S&P 500 připsal 0,2 % na 2 167,48 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,81 % na 5 208,80 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 2,5 % na 14,74 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o téměř osm bazických bodů na 2,134 %.

Index akcií bankovních společností stoupl na nejvyšší hodnotu od finanční krize. Vysoké zisky si připsaly akcie bank Wells Fargo (+7,58 %)JPMorgan Chase (+4,64 %) a Bank of America (+4,4 %), kterým pomohl také růst výnosů státních dluhopisů.

Dařilo se rovněž průmyslovému sektoru či odvětví zdravotní péče a sektoru základních materiálů. Pod nulou skončily realitní sektor, odvětví necyklického spotřebního zboží, technologický sektor a odvětví veřejných služeb.

Americké akcie (10. listopadu 2016)
Americké akcie (10. listopadu 2016)Zdroj: Google

Index technologických podniků klesl o více než 1,5 %, srážel jej zejména pokles cenných papírů Applu (-2,79 %)Alphabetu (-3,14 %)Netflixu (-5,54 %) a Facebooku (-1,93 %).

Ve středečním obchodování překonaly akcie počáteční otřesy a Dow nakonec vzrostl o 1,4 %. Rozšířil tak svůj 2,5% růst z prvních dvou dní týdne, kdy investoři paradoxně sázeli na volební vítězství Trumpovy soupeřky Hillary Clintonové.

Wall Street nakonec vyhodnotila nečekané Trumpovo vítězství jako příznivou zprávu pro americkou ekonomiku. Trump plánuje zvýšit investice do infrastruktury a posílit výdaje na obranu, bankám vyhovují naděje na zmírnění regulace, farmaceutický sektor se přestal bát zásahů Clintonové do cen léků a čeká se rovněž zvýšení investic do těžby ropy a plynu.

V indexu Dow ve čtvrtek nejvýrazněji zdražily akcie bank JPMorgan Chase (+4,64 %)Goldman Sachs (+4,28 %) a farmaceutické firmy Pfizer (+4,27 %). Nedařilo se naopak cenným papírům výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble (-3,46 %), výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola (-3,15 %) či technologického podniku Apple (-2,79 %).

Americké akcie (10. listopadu 2016)
Americké akcie (10. listopadu 2016)Zdroj: Finviz

Po konci čtvrtečního obchodování zveřejnily kvartální hospodářské výsledky Michael Kors Holdings, Nordstrom, NVIDIA či Walt Disney.

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích:

  • Ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) po vítězství republikánského kandidáta Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách potvrdila hodnocení úvěrové spolehlivosti Spojených států na druhém nejvyšším stupni AA+. Výhled ratingu zůstává stabilní, což signalizuje, že se ho agentura nechystá v nejbližší době měnit.
  • Jamie Dimon údajně dostal od týmu poradců Donalda Trumpa nabídku, aby v jeho administrativě vedl ministerstvo financí. Výkonný ředitel největší americké banky JPMorgan Chase ji však odmítl. Americké televizi CNBC to sdělily zdroje blízké Trumpovu týmu, jenž má na starost převzetí moci od administrativy Baracka Obamy. Mluvčí banky odmítl zprávu komentovat, potvrdil však, že Dimon do politiky nechce.
  • Americká softwarová firma Adobe Systems koupí reklamní společnost TubeMogul. Zaplatí za ni zhruba 540 milionů USD. Tvůrce programů jako Photoshop a Acrobat tak získá silnější pozici na rapidně rostoucím trhu s reklamou ve videonahrávkách na internetu.
  • V týdnu do 5. listopadu si novou žádost o podporu v nezaměstnanosti podalo 254 tisíc Američanů. Poté, co v předcházejícím týdnu přibylo 265 tisíc žádostí, se očekával přírůstek 260 tisíc žádostí.
  • Prezident Evropské komise Jean-Claude Juncker ve středu prohlásil, že v následujících dvou letech nelze očekávat vyjednání dlouho diskutované obchodní dohody mezi Spojenými státy a Evropskou unií. Jedná se o reakci na vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách. Trump se po celou dobu kampaně vůči dohodě vymezoval, a jeho zvolení tak její uzavření výrazně zkomplikovalo. Kromě miliardářova pohledu na obchodní dohodu také Junckera podle jeho slov bude zajímat i Trumpův postoj v otázce klimatických změn.
  • Ruský soud ve čtvrtek potvrdil rozhodnutí o zablokování internetových stránek sociální sítě LinkedIn kvůli porušování zákona o uchovávání dat. Uvedla to ruská tisková agentura Interfax. Soud tak reagoval na zjištění hlavního ruského cenzurního orgánu Roskomnadzor, podle kterého síť, která má v Rusku více než šest milionů registrovaných uživatelů, porušila zákony, které požadují, aby internetové stránky uchovávaly osobní údaje ruských občanů pouze na ruských serverech.
  • Na ropném trhu hrozí, že v příštím roce bude pokračovat převis nabídky nad poptávkou, pokud Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) nepřikročí ke snížení produkce.Dodávky ropy po celém světě se totiž zvyšují, zatímco růst poptávky zpomaluje. Ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu to ve čtvrtek uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA).
  • Evropská centrální banka do svého posledního ekonomického bulletinu zařadila graf, který ukazuje, že světový obchod se zbožím už pět let neroste zdaleka tak rychle, jako rostl v průměru v letech 1991-2007Autoři zprávy situaci komentují tak, že nové objednávky jsou nad neutrální hodnotou 50 bodů, a světový obchod se tudíž začíná opět probouzet.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Prezident Donald Trump: Co čeká trhy, americkou politiku a ekonomiku?Prezident Donald Trump: Co čeká trhy, americkou politiku a ekonomiku?

Prezidentem USA se v lednu 2017 stane republikánský kandidát Donald Trump. Jaké dopady má tato informace na trhy a co bude znamenat pro ekonomiku?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688