Pražský orloj se zastaví, čeká ho plánovaná rekonstrukce

TNBiz, 11.11.2016
Orloj v Praze bude rekonstruován

Více než 46 milionů korun investuje Praha do opravy Staroměstské radnice, turisté se nedostanou ani na věž. Rekonstrukce začne na jaře příštího roku, hotová by měla být v červnu roku následujícího. Orloj ale bude mimo provoz jen několik měsíců. Do té doby ho nahradí nejspíš videomapping na lešení.

Jenže oprava je jedna věc a děsivé legendy a proroctví věc druhá. Traduje se, že pokud se orloj zastaví, přijde válka či jiná katastrofa. Říká se také, že kdo do orloje jakýmkoli způsobem zasáhne, ten buď zešílí, nebo zemře. Může na tom být něco pravdy?

Namátkou vyberme jen několik letopočtů, kdy byl orloj opravován, či se nečekaně zastavil:

K větší rekonstrukci došlo v roce 1979, tehdy byly po téměř třiceti letech opraveny chybně namalované barevné horizonty na základní desce astronomického ciferníku. Ve stejném roce postihla tehdejší Tatranskou horskou službu dosud největší tragédie v její historii. Při letecké nehodě vrtulníku během záchranné akce v Mlynické dolině zahynulo sedm lidí.

Oprava věže probíhala také v roce 1986. A nikomu asi nemusíme připomínat, jak tragický to byl rok. Došlo totiž k havárii jaderné elektrárny v Černobylu. Radioaktivní mrak se přitom měl pohybovat i nad Českem.

Generální rekonstrukcí prošel orloj v roce 1994, tehdy se ale žádné neštěstí nekonalo. Jenže jak známo, výjimka potvrzuje pravidlo.

Zatím poslední opravy se uskutečnily v roce 2005, na konci tohoto roku zabila lavina v Tatrách na Slovensku osm Čechů.

Orloj se také několikrát nečekaně zastavil, ani to podle pověstí nevěstí nic dobrého. Když se například porouchal poslední den roku 2001, zaplavila příští rok povodeň téměř celou Prahu.

A jak je to se šílenstvím? Možná je to jen náhoda, ale u Josefa Mánese, který na orloji vytvořil kalendářní desku, krátce potom propukla duševní nemoc.

Ať už jsou legendy o orloji jen povídačky, nebo skutečně mohou ovlivnit životy Čechů, jisté je to, že s jednou nejoblíbenějších atrakcí se budou muset turisté v příštím roce na několik měsíců rozloučit.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy