Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  10.11.2016 10:29:07

Bremmer: Trump jako prezident degraduje globální roli USA a způsobí geopolitickou recesi


Mnozí analytici se začínají přiklánět k názoru, že díky tomu, že Republikáni kromě prezidentského stolce budou kontrolovat také většinu v obou komorách parlamentu, bude síla respektive potenciál nově zvoleného prezidenta velmi vysoký. Trump by se mohl po mnoha a mnoha letech stát jedním z nejvlivnějších amerických prezidentů.

Tento názor nesdílí uznávaný politolog Ian Bremmer, který si myslí v podstatě přesný opak. Podle jeho mínění Trumpovo prezidentství způsobí největší propad amerického vlivu od dob rozpadu Sovětského Svazu, což uvrhne svět do stavu geopolitické recese. Tento stav byl naposledy zaznamenán v roce 2008, kdy kvůli nebývalé finanční krizi vzniklo v mnoha oblastech politické vakuum vlivem oslabení vlivu zemí ze skupiny G7.

Podle Bremmera jsou pod Trumpem ohroženy především 3 hlavní aspekty, jejichž důsledné naplňování a důraz na ně v průběhu věků posunuly USA do pozice světové supervelmoci.

První se bude týkat role USA jakožto "světového hlídače pořádku". Trump bude chtít ukázat sílu a vliv USA ve světě a proto porostou vojenské výdaje USA. Zároveň ale Trump zpochybní tradiční vazby a fungování v rámci NATO a asijských partnerů a bude se snažit více spolupracovat s Ruskem.

Druhým aspektem bude zpochybnění role "světového obchodního architekta". Tato tradiční role bude ohrožena Trumpovým protekcionalismem a nacionalismem. Zpochybněny mohou být doposud klíčové dohody jako Trans-Pacific Partnership (TPP) a Transatlantic Trade a Investment Partnership (TTIP)´, které Trump často a silně kritizoval v rámci předvolební kampaně. Uvolnění místo amerického vlivu je připravena zaplnit především Čína, jež disponuje dostatečnou ambicí a také finančními zdroji.

Do třetice pod Trumpovým vedením může být v ohrožení také tradiční americká role "promotéra a strážce hodnot". Trump ze své pozici úspěšného a dravého byznysmena může a pravděpodobně i bude na mnoho politických aspektů a vazeb nahlížet především ze svého "obchodního" pohledu, což by mohlo výrazně upozadit roli lidských práv a potřeb.

Podle Bremmera je vše jmenované nyní pod Trumpovým populismem v ohrožení a míří to k bodu zlomu, ze kterého by již nemuselo být návratu.





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688