Nezaměnitelné interiérové a fasádní obklady, to je Heraklith

Jana Brožková, 10.11.2016

V architektuře a designu často platí, že při hledání nových materiálů dochází ke znovuobjevování starých klasik. Druhou možností je užití materiálu současného, ale pro jiný účel než je jeho běžně využití. Desky z dřevité vlny lze vnímat obojím způsobem. Vždy však platí, že stavbám i interiérům propůjčují nezaměnitelný vzhled.

Jedni v nich vidí materiál, který sloužil výhradně k zateplení různých přístavků a domků. Historie dřevité vlny však sahá do třicátých let minulého století, kdy desky z Heraklithu představovaly průkopnickou novinku uplatňující se v progresivních funkcionalistických interiérech. Přiznané podhledy a konstrukce plnily funkci akustickou a estetickou. Původní podhled z Heraklithu byl a je dodnes k vidění například v legendárním pražském kině Bio Oko nebo v sále Masarykova kulturního domu v Mělníku.

Jedním ze současných trendů je uplatnění konstrukcí a materiálů, které byste běžně v interiérech bytů, kanceláří nebo v občanských stavbách neočekávali. Hledání nových forem přivedlo architekty a designéry do průmyslových hal, odkud čerpali inspiraci. Obnažené ocelové konstrukce, surové materiály, pohledový beton, přiznané rozvody vtiskly ráz některým občanským interiérům a stavbám. Narůstá také touha po přírodních materiálech v jejich přirozené kráse a přírodní desky z dřevité vlny Heraklith se tak dostaly do hledáčku architektů. Podívejte se s námi na některé realizace.

Designová dřevitá vlna do interiéru a exteriéru

Obklad s charakteristickou spletí dřevitých vláken vtiskne fasádě domu i stěnám v interiéru jedinečný charakter. Základem čistě přírodního materiálu s výraznou strukturou jsou padesát centimetrů dlouhé smrkové hobliny. Ty jsou do formy lehkých multifunkčních desek spojeny cementovým pojivem. Povrch desek může být dodatečně barevně upravován s pomocí běžných fasádních či interiérových barev.

Protože se jedná o multifunkční desku, přídavkem k zajímavému vzhledu jsou i její další vlastnosti. Otevřená struktura tlumí hluk a vylepšuje akustiku místností. Uplatnění proto nalézá v soukromých bytech, otevřených administrativních prostorách, vstupních halách, v klubech a všude tam, kde chceme omezit šíření hluku nebo třeba zlepšit srozumitelnost či poslechové kvality. Heraklithové desky dále dobře tepelně izoluji a akumulují teplo, mimořádně odolávají mechanickému i biologickému namáhání a zvyšují požární odolnost konstrukce.

Tiskárna Karmášek, obklad Heraklith


Tiskárna Karmášek v Českých Budějovicích, autoři: Ivan Kroupa architekti, architekt Ivan Kroupa a architekt Tomáš Zmek

O Knauf Insulation

Společnost Knauf Insulation je evropským nejrychleji rostoucím dodavatelem izolací, technologickým lídrem a předním zastáncem energetické efektivity a trvale udržitelného rozvoje ve stavebnictví. Široká škála výrobků poskytuje tepelnou, zvukovou i požární ochranu novým i rekonstruovaným domům.

V ČR postavila jeden z nejmodernějších závodů na minerální vlnu v Evropě v Krupce u Teplic, kde také aktivně podporuje místní komunitu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba