Research (Česká spořitelna)
Investice  |  09.11.2016 17:18:16

Trumpovo vítěztví a vliv na akciové trhy - růst obecného rizika, ale panika dlouho nevydržela


Základní shrnutí vypadá následovně. Bezprostřední panika investorů byla přehnaná a finanční trhy se poměrně rychle vzpamatovávají - dolar stihl vymazat většinu kurzových ztrát realizovaných brzy z rána.

Hodnocení programu Donalda Trumpa je pak jen velmi obtížné. Nejenže dokázal v řadě témat provést názorový veletoč, ale zejména některé jeho radikálnější návrhy - pokles zdanění v plně navrhovaném rozsahu a sním spojená úroveň zadlužení či masový odsun téměř 10 milionů nelegálních imigrantů - jsou jen velmi těžko realizovatelné. My očekáváme, že Kongres bude do značné míry korigovat politiku Donalda Trumpa, který tak bude mít v řadě oblastí „svázané“ ruce. Pojistkou proti excesivním politikám a rostoucímu zadlužení má být také tzv. dluhový strop, který stanovuje limit objemu peněz, jež si USA mohou vypůjčit prostřednictvím emise státních dluhopisů. Naneštěstí není tato pojistka tak bezpečná, jak se tváří. V minulosti již několikrát došlo k posunu limitu směrem nahoru.

Trumpovo vítězství představuje pro finanční trhy s ohledem na jeho rétorický extrémismus rizikovou událost. Akciové trhy doposud zaznamenaly přibližně 2% propad. Trhy z důvodu nejistoty ovládl prodejní sentiment, který se projevil nejsilněji na cyklických titulech (finanční instituce, průmysl - automobilky). Propad akcií také následovaly komodity v čele s ropou. Obdobný scénář není nikterak neobvyklý a za poslední rok jsme byli jeho svědky při zhmotnění klíčových (globálních) rizik v podobě Brexitu, obav o zdraví čínského hospodářství či při řeckém referendu.

Poptávka se pak přesunula k bezpečným přístavům v podobě zlata a dluhopisů některých vyspělých zemí (včetně USA). V rámci měn euro i jen ráno posilovaly. Propad na akciových trzích byl ale jen umírněného charakteru a řada aktiv - včetně zmiňovaných měn - je již zpět na svých původních hodnotách nebo jen mírně pod. FED proto nejspíše neodloží navýšení úrokových sazeb, které má pravděpodobně přijít koncem roku. A to i navzdory tomu, že zvolení Trumpa prezidentem by mohlo být považováno za nové potenciální globální riziko (zmatek, nejistota a protekcionismus jako zdroj nového negativního šoku pro světovou ekonomiku).

Prvotní reakci s odstupem času vystřídá perioda vyhodnocování skutečných dopadů Trumpovy politiky. Úspěšná implementace jeho předvolebních slibů by významně mohla zamíchat s kartami v celé řadě klíčových sektorů.

Energetika - v případě zpětného zavedení protiíránských sankcí by cena ropy zamířila vzhůru. Právě Írán totiž představuje klíčovou hrozbu pro nadzásobený trh s černým zlatem. Zejména pak kvůli svým nízkým těžebním nákladům a dlouhotrvajícímu výpadku ropných příjmů, který zvyšuje jeho produkční apetit. Z růstu ceny komodity by měli největší užitek těžaři či dodavatelé kapitálového vybavení pro ropný průmysl. Z omezení ekologických regulací a prolomení těžebních limitů by profitovaly hlavně uhelné elektrárny.

Finančnictví - Trump se postavil na stranu stoupenců usilujících o pozměnění přísného regulatorního nařízení Dodd-Frank. V jeho rámci dochází k omezení velké části výnosných aktivit – např. v oblasti obchodování na finančních trzích. Pro profitabilitu bank, která se odráží v jejich ocenění, by uvolnění přísných podmínek představovalo příznivou zprávu.

Obrana - inklinace k posílení zbrojního arzenálu představuje podpůrný faktor pro vojenské akciové tituly. Jejich hospodaření je často zcela zásadně ovlivněno vládními zakázkami, jejichž objem by pravděpodobně významně narostl.

Zdravotnictví - případné omezení státní podpory či úplné zrušení zdravotnické reformy by zasáhly zejména soukromé poskytovatele zdravotní péče. Trump pak na rozdíl od své konkurenty o prezidentský post nevystupuje tak ostře proti cenám léků farmaceutických koncernů. Na druhou stranu navrhuje povolení importu levných zahraničních léčiv, což by pro akcie samotných výrobců nebyla dobrá zpráva. To by ale mohlo vyvážit zrušení Obamou zavedených daní dopadajících na zdravotnický průmysl.


Trumpova reforma by na jedné straně znamenala nižší příjmy pojišťoven díky možné ztrátě až 21 milionů pojištěnců, což by pravděpodobně kompenzovaly vyšší cenou pojištění, a nejspíše ani nevyřešila problém veřejných rozpočtů (celkové zrušení Obamou zavedených daní by naopak vedlo k prohloubení deficitu o cca 330 mld. dolarů v průběhu následujících deseti let), na druhé by pak vysoce konkurenční trh a import léčiv mohly učinit stop neudržitelnému růstu cen. Otázkou zůstává, jak moc realistická představa to je, vzhledem k tomu, že bez zavedení specifické federální legislativy zajišťující alespoň minimální standardy, by to pouze umožnilo pojišťovnám vybrat si nový domovský stát s co nejmenší mírou regulace – nízká cena pojištění pro zdravé a vysoký, či dokonce nedostupný, tarif pro nemocné.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688