Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  09.11.2016 17:11:33

Akcioví vítězové & poražení, aneb povolební příběhy z Evropy


Nečekané vítězství D. Trumpa v prezidentských volbách v USA zamíchalo evropskými akciemi. Širší trhy se sice během dne oklepaly, některým sektorům a vybraným akciím ale šokující vítězství kontroverzního republikána uštědřilo pořádný políček. Jiné z nejnovějšího projevu vůle amerických voličů naopak profitovaly. Přinášíme výběr nejvýraznějších evropských akciových příběhů povolebního dneška. 

Poražení:

Obnovitelné energie

Jednou z největších obětí se stal největší světový výrobce větrných turbín Vestas. Spojené státy jsou pro dánskou firmu aktuálně největším trhem. Vítězství Donalda Trumpu, který před volbami sliboval podporu fosilním palivům, ale vyvolalo obavy z vyhlídek firem zaměřených na zelené energie. Akcie Vestas ztratily ráno až deset procent a ocitly se u dna širšího evropského akciového indexu Euro Stoxx 600.

Americký větrný trh byl podle Světové rady pro větrnou energii (GWEC) loni druhý největší na světě. Pro evropské výrobce turbín a utility uvažující o expanzi jde o důležité, ne-li hlavní odbytiště. Německý konkurent Vestasu, firma Nordex, klesala o 6 procent.

Ztrácely i evropské utility, které investovaly do zelených energií, v čele s italským Enelem a španělskou Iberdrolou. Například Enel rozběhl „zelené projekty“ v 21 amerických státech. Trhy ale pochybují, do jaké míry je nyní možné počítat s pokračující podporou Washingtonu pro toto odvětví.

Trumpovo vítězství je nepříjemnou zprávou i pro německý energetický gigant E.ON, míní analytik Patria Finance Ján Hladký. „Podle předvolebních prohlášení se Trump totiž identifikuje jako zastánce tradiční energetiky a jelikož E.ON míří 80 % svých investic do obnovitelných zdrojů právě do USA, zpomalení růstu tohoto trhu může E.ON zasáhnout," říká.

Firmy závislé na volném obchodu

Akcie dánského konglomerátu A.P. Moller-Maersk se v Kodani propadly až o 5,6 % poté, co rozhodnutí amerického lidu rozdmýchalo obavy z obratu k politice nepřátelské ke světovému obchodu. Trump mimo jiné sliboval, že „roztrhá“ mezinárodní dohody o volném obchodu, což je názor, který akciím majitele největšího světového kontejnerového přepravce příliš nesvědčí.

V Asii padaly akcie aerolinek s výraznými zájmy ve světovém obchodu. Akcie Korean Airlines, což je těžká váha v oblasti cargo přepravy, klesly až o 5 %. Akcie Air China se v Hongkongu dostaly nejníže od června. Trump se kromě jiného nechal v uplynulých měsících slyšet, že zavede dovozní cla na zboží z Číny nebo z Mexika.

Finanční tituly

Evropským bankám a pojišťovnám zasadil výsledek úterních voleb ránu zprostředkovaně v podobě klesajících evropských a amerických výnosů a averzi k riziku. Akcie španělské banky BBVA odepisovaly 8,6 procenta, francouzská Natixis byla ve ztrátě 5,8 procent. HSBC, největší banka podle tržní hodnoty v Evropě, uvedla, že USA míří k pomalejšímu růstu, vyšší inflaci, utaženější měnové politice - bude-li Trump plnit předvolební sliby – k brutálnímu odklonu od dosavadního statu quo.

„Ačkoli daňové škrty, které by byly zavedeny v prvním roce Trumpovy administrativy, by pro HDP mohly na zruba rok představovat výraznou oporu, úhrnný nabídkový šok v podobě útlumu pracovní síly a narušení v zahraničním obchodu by po roce nebo dvou uvrhl ekonomiku do recese,“ uvedla HSBC v analytickém materiálu.

Pro americké finanční tituly může Trumpovo vítězství znamenat plusy i mínusy. Plusem by byly vyšší sazby a méně regulace, mínusem ale větší protekcionismus největší světové ekonomiky a politická nejistota. Finanční sektor v rámci širšího amerického indexu S&P 500 zahájil dnešní obchodování v zeleném - a "financials" v Euro Stoxx 600 svoje ztráty odpoledne smazaly, což je patrné i z grafu níže:



Zdroj: Bloomberg

Vítězové:

Farmaceutický sektor

Výrobcům léčiv se po Trumpově vítězství ulevilo. Jeho vyzývatelka Clintonová v předvolební kampani kritizovala ceny léčiv a akcie jejich výrobců se s její kritikou potýkaly déle než rok. Investoři teď dospěli k názoru, že s vítězstvím jejího protikandidáta hrozba tvrdého zákroku proti oceňování léků odpadla. Dánský výrobce inzulinu Novo Nordisk rostl v Evropě dopoledne o téměř 8 procent, Shire, která je v nabídce Dlouhodobých investičních příležitostí (DIP) Patria Finance, přidávala 7,5 procenta, Novartis a Sanofi přidávaly 4,9 procenta a 3,1 procenta.

Sektor zdravotní péče jako celek patřil k největším šampionům v širším evropském indexu. Odpoledne přidával více než 4 procenta, jak ukazuje i tabulka u koláčového grafu výše.

Stavební materiály

Skupina CRH působí v oblasti stavebních materiálů a ve Spojených státech je největším dodavatelem asfaltu. Akcie firmy, která má přes 89.000 zaměstnanců a ústředí v Dublinu, se vyhouply až na devítiletá maxima díky nadějím, že Trumpovo vítězství povede k větším výdajům do infrastruktury. Svůj záměr masivně investovat do infrastruktury zopakoval Trump i během prvního povolebního projevu. Akcie firmy odpoledne přidávaly více než 8,5 procenta a sektor stavebních materiálů byl vyšší 4,6 procenta.

Těžaři a producenti kovů

Trumpovo vítězství udělalo radost investorům do zlata - a spřáteleným akciovým titulům. Žlutý kov se stále patrnějším Trumpovým vítězství zdražil v noci na dnešek až o více než 50 dolarů na unci. Zisky v takovéto míře neudržel sice, i tak ale zůstával více než 2 procenta v zeleném, a táhl vzhůru evropské akcie v těžebním sektoru a v sektoru kovů, především těch drahých. Akcie těžařské firmy Centamin rostly o 8,7 procenta, více než 9 procent přidávaly akcie dobyvatele zlata a stříbra Fresnillo, který má sídlo v Mexiku. Dařilo v Evropě obchodovaným akciím těžebních gigantů Glencore nebo Rio Tinto. A dílčí index pro kovy a těžaře v rámci Euro Stoxx 600 rostl odpoledne zhruba stejně jako stavebniny.

Zdroje: BBG, BBC, FT, HSBC, WSJ 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

04.01.2021Světové trhy v roce 2020 aneb vítězové a poražení Jiří Zendulka (Kurzy.cz)
30.12.2016Akciový trh 2016: vítězové a poražení Research (Conseq)
24.06.2016Vítězové a Poražení z Brexitu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688