Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.11.2016 15:15:13

Energetický gigant E.ON zaznamenal rekordní ztrátu. Musí hledat peníze na poplatky za uložení vyhořelého jaderného paliva


Hospodářské výsledky německého energetického gigantu E.ON za první tři čtvrtletí letošního roku nedopadly vůbec dobře. Kromě rekordní ztráty ve výši 9,3 miliardy eur, firma zaznamenala i nižší tržby, které dokonce nepřekonaly odhady. „Nižší než očekávané tržby postihly v tomto čtvrtletí německý E.ON, když se propadly meziročně o 14 procent na 7,9 miliardy euro,“ konstatoval Ján Hladký, analytik Patria Finance.

Hladký upozornil, že trh očekával výsledek lepší o více než jednu miliardu euro. „Klíčový segment Customer Solutions (dodávky energie zákazníkům) se co do tržeb meziročně propadl o 20 procent na 4 miliardy euro,“ doplnil Ján Hladký. Ukazatel EBIT meziročně pookřál o 4 %, čímž dosáhl 310 mil. EUR (tržní konsensus 294 mil. EUR). Provozní marže nicméně zůstává se 4 % velice nízká, i když meziročně posílila o přibližně 150 bps. Čistý zisk na akcii se posadil na 0,02 EUR. Velký dopad měly jednorázové položky, konkrétně odpisy aktiv, které byly vyčleněny do Uniperu.

Nepříjemnou zprávou pro E.ON podle Jána Hladkého je také zvolení Donalda Trumpa za prezidenta USA. „Podle předvolebních prohlášení se Trump totiž identifikuje jako zastánce tradiční energetiky a jelikož E.ON míří 80 % svých investic do obnovitelných zdrojů právě do USA, zpomalení růstu tohoto trhu může E.ON zasáhnout,“ vysvětlil Ján Hladký. Jelikož je ale tento segment poměrně malý (4% podíl na tržbách) nebude se jednat o nic zásadního. Horší by bylo podle Jána Hladkého rozšíření těžby ropy a uhlí v USA, čímž by se dále snížila jejich cena, která by se sebou táhla také ceny energií. V této chvíli se ale bavíme o stále ještě vzdálené budoucnosti.

Zajímavý bude příští měsíc, kdy vedení rozhodne o způsobu získání prostředků (10 mld. EUR) na pokrytí poplatků spojených s uložením vyhořelého paliva z jaderných elektráren. „Ze dvou možností (primární emise dalších akcií nebo navýšení zadlužení) se ani jedna nezdá ideální. Akcie E.ON se pořád obchodují na historických minimech a další naředění by odradilo investory. Zároveň je poměr celkového zadlužení k základnímu kapitálu relativně vysoký, jelikož se v 2Q16 nacházel na 115 %,“ uvedl Ján Hladký. Po ranní vysoké volatilitě se akcie E.ON začaly pomalu sunout zpátky vzhůru k včerejší zavírací ceně.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688