Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  07.11.2016 23:57:27

7. listopadu: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

 

Americké akcie v pondělí po devíti dnech ztrát prudce ožily a jejich širší index S&P 500 vzrostl nejvíce od začátku března. Náladu na Wall Street podporovalo den před prezidentskými volbami oznámení FBI, že Hillary Clintonová nebude stíhána za to, že jako ministryně zahraničí používala pro pracovní účely svoji soukromou e-mailovou schránku.

Index Dow zpevnil o 2,08 % na 18 259,60 bodu, širší S&P 500 přidal 2,22 % na 2 131,52 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 2,37 % na 5 166,17 bodu. Index volatility VIX spadl o 16,88 % na 18,71 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o pět bazických bodů na 1,824 %.

V plusu skončilo všech jedenáct hlavních sektorů indexu S&P 500, nejvíce stouply finanční odvětví, sektor zdravotní péče a průmyslové odvětví.

Americké akcie (7. listopadu 2016)
Americké akcie (7. listopadu 2016)Zdroj: Google

Ředitel FBI James Comey v neděli uvedl, že nově nalezené e-maily Clintonové z doby, kdy vedla americkou diplomacii, neukazují na žádné porušení zákona. Zpráva o prověřování nově nalezených e-mailů v minulých dnech posilovala šance na výhru republikánského kandidáta Donalda Trumpa v úterních prezidentských volbách, což akcie sráželo dolů. Devítidenní nepřerušený propad indexu S&P 500 byl nejdelší od roku 1980.

Investoři považují Hillary Clintonovou za kandidátku, která by v ekonomické politice USA nic zásadního nezměnila, případné Trumpovo vítězství naopak mají spojené spíše s nejistotou ohledně dalšího politického a ekonomického vývoje.

V indexu Dow zdražilo v pondělí všech třicet emisí, nejvýrazněji stouply akcie výrobce čipů Intel (+3,2 %) a bank Goldman Sachs (+3,16 %) a JPMorgan Chase (+3,13 %). Nejmenší zisky si připsaly cenné papíry pojišťovny Travelers (+0,66 %), mobilního operátora Verizon Communications (+0,81 %) a maloobchodního řetězce Wal-Mart (+0,9 %).

Americké akcie (7. listopadu 2016)
Americké akcie (7. listopadu 2016)Zdroj: Finviz

Akcie investičního konglomerátu Berkshire Hathaway (+2,68 %) přidaly téměř tři procenta poté, co společnost po konci páteční obchodní seance zveřejnila své hospodářské výsledky za uplynulé čtvrtletí. Zisk investičního konglomerátu Warrena Buffetta sice klesl téměř o čtvrtinu, meziroční srovnání ale bylo ovlivněno rozsáhlým loňským jednorázovým příjmem souvisejícím s podílem v potravinářské skupině Kraft Heinz Food.

V reakci na zveřejněné hospodářské výsledky vyletěly vzhůru akcie aukční síně Sotheby's (+11,2 %), která sice oznámila hlubší než očekávanou ztrátu, ale příjemně investory potěšila výsledkem na úrovni tržeb.

Po konci pondělního obchodování na trh výsledky poslala firma Priceline Group (v řádném obchodování +3,94 %). Společnost oznámila, že v uplynulém čtvrtletí dosáhla upraveného zisku na akcii 31,18 USD nad odhadem trhu 29,92 USD při tržbách 3,69 miliardy USD nad odhadem trhu 3,62 miliardy USD. V poobchodní fázi akcie firmy v reakci na výsledky zdražovaly téměř o 6 %.

Hlavní pondělní události na amerických trzích:

  • Majitelé elektrických vozů Tesla už nebudou mít k dispozici zdarma celosvětovou síť dobíjecích stanic provozovaných touto firmou. Majitelé aut objednaných do konce roku budou mít dobíjení stále zdarma, oznámila v pondělí firma, ti, kdo si Teslu objednají po 1. lednu 2017, už ale budou za její nabíjení platit.
  • Startupy z technologické Mekky v kalifornském Silicon Valley (ale také z Česka) si přejí v amerických volbách vítězství Hillary Clintonové. Úspěch Donalda Trumpa by mohl vyvolat nejistotu na trzích, pročež by i investice do inovativních společností mohly částečně utrpět, vyplývá z ankety agentury ČTK mezi odborníky.
  • Index podmínek na americkém pracovním trhu v říjnu stoupl na 0,7 bodu z -0,1 bodu v září.
  • Pokud v amerických prezidentských volbách vyhraje demokratka Hillary Clintonová, měly by americké akciové indexy v úvodu středeční seance růst v průměru o 3 %, odhaduje banka JPMorgan Chase.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí pondělního obchodování v USA najdete na Investičním webu. 

 


5 důvodů pro akciovou rally po amerických prezidentských volbách5 důvodů pro akciovou rally po amerických prezidentských volbách

Není to úplně intuitivní, když se podíváte na grafy vývoje akciových trhů za poslední týdny. Logiku to ale má - skončí nejistota a nastane konec roku, pro akcie často velice příznivý. A najdou se i fundamenty, o které by se růst cen akcií mohl opřít. Po amerických prezidentských volbách by se akcioví býci zkrátka mohli opět zhluboka nadechnout. Proč? 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688