Radek Stolář
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  07.11.2016 13:31:36

Síla internetových nákupů neopadá

Český statistický úřad znovu potvrdil, že českému maloobchodu kralovaly nákupy prostřednictvím internetu i v září. Prodeje on-line obchodníků vzrostly meziročně o více než jednu čtvrtinu. Maloobchod jako celek, tedy i včetně motorových vozidel, překonal úroveň předchozího roku o 4,4 %. Bez zahrnutí motorových vozidel byl meziroční růst maloobchodu o „chlup“ silnější, konkrétně vzrostl o 4,7 %.

Nálada a chuť vyrazit na nákupy neopustila Čechy ani v září. Maloobchodní prodeje, bez zahrnutí motorových vozidel, překračují po celý letošní rok laťku roku předchozího. V září se zvýšily o 4,7 %. Tento výsledek má sice mírnou ztrátu za tempem růstu, který předvedl maloobchod v srpnu (růst maloobchodu o 8 %), nicméně srpnovému zvýšení pomohly mimo jiné dva pracovní dny navíc. Naproti tomu počet pracovních dnů letos v září byl shodný s loňským rokem.

Nákupní košíky Čechů zaplnily nejen výrobky určené pro domácnost, ale také zboží, které vyplňuje jejich volný čas. S příchodem nového školního roku zamířili rodiče také více do obchodů s knihami a papírnickým zbožím.

Mezi obchodníky s elektronikou je to letos jako na houpačce. Jeden měsíc jejich prodeje meziročně rostou, druhý měsíc zase klesají. Letos v září poklesly o téměř šest procent, a to i navzdory tomu, že jejich ceny se v průměru snížily. V září opadl i zájem Čechů obměnit svůj šatník.

„Na dračku“ jdou naproti tomu elektronické nákupy. Internetoví obchodníci zažívají z hlediska zájmu o jejich produkty zlaté časy. Neutuchající poptávku vidí i na svých tržbách. Meziroční tempo růstu jejich prodejů i tržeb bylo v září téměř čtvrtinové.

Motorová vozidla, jakožto hlavní artikl českého průmyslu, mají své nezastupitelné místo i v maloobchodě. V září vyjelo na silnice téměř dvacet tisíc nově zaregistrovaných automobilů. Vozový park obměňují především firmy, nicméně ani domácnosti s pořízením nového automobilu příliš neváhají. V českých domácnostech bychom jich prozatím našli téměř 50 tisíc, které mají rok registrace 2016.

Nová čísla z tuzemského maloobchodu potvrzují, že letošní spotřeba je skutečně silným základem současného ekonomického růstu. Důvěra českých domácností je letos hodně vysoká, v lednu letošního roku byla dokonce až rekordně vysoká. Vzhledem k tomu, že v říjnu se ke svému historickému maximu opět přiblížila, lze očekávat, že i v úvodu posledního čtvrtletí letošního roku bude ekonomikamaloobchodními výsledky hodně spokojená. 

  

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688