Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  04.11.2016 23:55:06

4. listopadu: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové indexy ani v pátek nedokázaly uzavřít v zelených číslech, a S&P 500 tak klesl již podeváté v řadě. Naposledy S&P 500 tak dlouho bez přerušení klesal v roce 1980. Pod tlakem držely Wall Street nadále obavy z nejistého výsledku prezidentských voleb, které se budou konat již v úterý. Příznivá zpráva z amerického trhu práce navíc posílila očekávání, že Fed na svém prosincovém zasedání znovu zvýší úrokové sazby.

Index Dow klesl o 0,24 % na 17 888,28 bodu, S&P 500 odepsal 0,17 % na 2 085,18 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite uzavřel se ztrátou 0,24 % na 5 046,37 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 1,95 % na 22,51 bodu a výnos vládních dluhopisů USA se splatností deset let se snížil o tři a půl bazického bodu na 1,776 %.

Investory znepokojuje zejména fakt, že boj o prezidentské křeslo mezi demokratickou kandidátkou Hillary Clintonovou a jejím republikánským rivalem Donaldem Trumpem je krátce před volbami velmi vyrovnaný. Podle posledního průzkumu veřejného mínění z dílny televize ABC opět vede Hillary Clintonová, její náskok ovšem není velký.

Finanční trhy Clintonovou považují za kandidátku, která by zachovala současné směřování USA, zatímco případné Trumpovo vítězství mají spojeno spíše s nejistotou ohledně dalšího politického a ekonomického vývoje.

Vývoj předvolebních preferencí kandidátů na post prezidenta USA
Vývoj předvolebních preferencí kandidátů na post prezidenta USAZdroj: ABCnews.com

Pod nulou skončilo v pátek sedm z jedenácti hlavních sektorů benchmarku S&P 500. Nedařilo se zejména sektoru necyklického spotřebního zboží a energetickému odvětví. Slušné zisky si naopak připsaly sektor zdravotní péče a realitní odvětví.

Craig Hodges, portfoliomanažer ve společnosti Hodges Capital Management, poznamenal, že pro jeho fond není vývoj na trzích překvapující. "V posledních dnech jsme si v očekávání zvýšené volatility vytvářeli zásoby hotovosti," uvedl a dodal, že v případě překvapujícího výsledku prezidentských voleb, může přijít výprodej, který akcie rychle srazí o dalších až pět procent.

Americké akcie (4. listopadu 2016)
Americké akcie (4. listopadu 2016)Zdroj: Google

Americké ministerstvo práce v pátek oznámilo, že ekonomika USA v říjnu mimo zemědělství vytvořila zhruba 161 tisíc pracovních míst. Celková míra nezaměstnanosti klesla v říjnu v souladu s očekáváním o desetinu procentního bodu na 4,9 %. Investory ale nejvíce zaujala statistika vývoje mezd, která ukázala, že průměrná hodinová mzda se v USA v říjnu zvýšila meziročně o 2,8 %, tedy nejvíce od června 2009.

"Páteční zpráva (z trhu práce) potvrzuje pokračování ožívání ekonomiky a dává do rukou další argumenty těm, kdo věří v brzké zvýšení sazeb," uvedl Tony Bedikian ze společnosti Citizens Bank. "Po silném růstu mezd Fed prahne už pěkně dlouho, teď se dočkal. Není to sice raketový pohyb, rozhodně jde ale o signál, že se posouváme správným směrem," dodal Dan North, hlavní ekonom Euler Hermes North America.

V indexu Dow nejvíce zlevnily akcie výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble (-1,76 %), pojišťovny Travelers (-0,99 %) a zábavní firmy Walt Disney (-0,99 %). Nad nulou se udržely například cenné papíry výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (+1,28 %), farmaceutické firmy Merck (+0,67 %) či řetězce hobby marketů Home Depot (+0,61 %).

Americké akcie (4. listopadu 2016)
Americké akcie (4. listopadu 2016)Zdroj: Finviz

Z dalších emisí skončili pod nulou výrobce minikamer GoPro (-6,53 %) nebo výrobce energetických nápojů Monster Beverage (-3,55 %). Obě firmy zveřejnily ve čtvrtek večer kvartální hospodářské výsledky, které byly pro investory zklamáním. Nahoru se naopak rovněž v reakci na hospodářské výsledky vydaly akcie kavárenského řetězce Starbucks (+1,89 %).

Za celý týden index Dow odepsal 1,5 %, S&P 500 klesl o 1,94 % a Nasdaq Composite se propadl o 2,77 %.

Americké akcie (týden do 4. listopadu 2016)
Americké akcie (týden do 4. listopadu 2016)Zdroj: Google

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Americká ekonomika v říjnu mimo zemědělství vytvořila zhruba 161 tisíc pracovních míst. Trh odhadoval, že vzniklo zhruba 175 tisíc míst. Slabší statistiku ale vyvažuje revize zářijového údaje ze 156 tisíc na 191 tisíc. Celková míra nezaměstnanosti klesla v říjnu v souladu s očekáváním o desetinu procentního bodu na 4,9 %. Pozitivní je rovněž zrychlování růstu mezd, v říjnu se průměrná hodinová zda zvýšila nejvíce od června 2009. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnilo americké ministerstvo práce.
  • Leerink Partners snížila doporučení na akcie AmerisourceBergen na "market perform" z "outperform" a snížila jejich cílovou cenu na 75 ze 100 USD. Wedbush Securities snížila cílovou cenu akcií GoPro na 12 ze 17,50 USD. JPMorgan Chase rovněž snížila cílovou cenu akcií GoPro na 14 ze 16 USD. RBC Capital zvýšila doporučení na akcie Lions Gate na "outperform" ze "sector perform".
  • Deficit zahraničního obchodu Spojených států v září klesl nejníže za rok a půl.Přispěl k tomu růst vývozu a naopak pokles dovozu, uvedlo v pátek tamní ministerstvo obchodu. Nižší dovoz ale podle ekonomů naznačuje, že domácí poptávka zpomaluje. Schodek zahraničního obchodu se snížil o 9,9 % na 36,4 miliardy USD (886,7 miliardy ) a byl nejníže od února 2015.
  • Podle nejnovějšího průzkumu listu The New York Times by demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou volilo 45,6 % voličů, zatímco pro republikána Donalda Trumpa by hlasovalo 42,3 % lidí, kteří se dostaví k volební urně. Trump s Clintonovou ve čtvrtek večer vystoupili v Severní Karolíně, což je jeden ze států, který bude mít na výsledky voleb největší vliv. Preference obou kandidátů jsou zde vyrovnané. Do předvolební kampaně se také znovu zapojil současný prezident Barack Obama. Při návstěvě Floridy podpořil Clintonovou a tvrdě kritizoval Trumpa.
  • Kanadská míra nezaměstnanosti v říjnu stagnovala na 7 %. V pátek to oznámil tamní statistický úřad. Celkový počet zaměstnaných lidí se zvýšil o 43 900, čekal se naopak pokles počtu zaměstnaných o 15 000 po nárůstu o 67 200 zaměstnaných v září. Míra participace vzrostla na 65,8 % z 65,7 % v září.
  • Podle televizní stanice CBS News je reálná hrozba, že teroristé z organizace al-Káida by v pondělí mohli udeřit v New Yorku, Texasu a Virginii. Žádné specifické lokace však televize nezmínila. Hrozba teroristického útoku by každopádně mohla ovlivnit výsledek prezidentských voleb, které podle posledních průzkumů nemají jasného favorita.
  • Čínský konglomerát Dalian Wanda, který působí v mnoha odvětvích od realit po zábavní průmysl, koupí za jednu miliardu dolarů (24,4 miliardy ) americkou produkční firmu Dick Clark Productions. Ta připravuje udílení filmových cen Zlatý glóbus anebo soutěž krásy Miss America. Čínský podnik tak pokračuje v akvizicích, které už v Hollywoodu zahájil.
  • Úspěch Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách může podle analytiků přinést nejistotu na světové trhy a zvednout cenu zlata. Ta se v říjnu pohybovala hluboko pod hranicí 1 300 dolarů za unci. V posledním týdnu však šla nahoru po růstu Trumpových preferencí, řekl ČTK Pavel Ryba ze společnosti Golden Gate s odkazem na data agentury Bloomberg.
  • Vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách v USA by krátkodobě přineslo více nejistoty na finanční trhy, oslabení dolaru a pokles ceny akcií než v případě zvolení Hillary Clintonové. Výrazné ekonomické dopady by prozatím EU a tím i ČR v případě Trumpova vítězství nepocítily. V delším období by ovšem, v případě plnění Trumpových předvolebních slibů, mohla být ekonomika EU i ČR zasažena kvůli jeho proklamovanému protekcionismu. Vyplývá to z vyjádření analytiků oslovených ČTK.
  • Mnichovské státní zastupitelství zahájilo podle magazínu Spiegel vyšetřování Marka Zuckerberga a dalších vedoucích představitelů Facebooku kvůli podezření z napomáhání trestnému činu podněcování nenávisti, který se vztahuje například na popírání holokaustu. Důvodem je to, že Facebook údajně nedůsledně maže protizákonné a štvavé příspěvky svých uživatelů.
  • Americký vývoz ropy vzrostl v září na nový rekord 692 000 barelů denně. Proti srpnu se zvýšil o pět procent. Proti úrovni před zrušením zákazu z konce roku 2016 je vývoz ropy z USA vyšší o zhruba polovinu.
  • Počet aktivních vrtů pro těžbu ropy ve Spojených státech v uplynulém týdnu vzrostl o devět na 450. V předchozím týdnu se počet aktivních ropných vrtů snížil o dva, šlo o první pokles po osmi týdnech. Celkový počet aktivních vrtů pro těžbu ropy a zemního plynu se v uplynulém týdnu zvýšil o 12 na 569. Oznámila to v pátek společnost Baker Hughes, která je poskytovatelem služeb pro ropné a plynárenské podniky.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Po krizi by toto byl signál k nákupu akcií, ale teď?Po krizi by toto byl signál k nákupu akcií, ale teď?

Z amerických podílových fondů zaměřených na akcie odteklo v týdnu do 19. října přes 16 miliard dolarů. To je nejvíce od srpna 2011. Burzovně obchodované fondy (ETF) přitom nezaznamenaly výrazný příliv peněz. (Drobní) investoři tedy akciím nevěří.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688