Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.11.2016 09:13:46

Rozbřesk – Brexit - ještě komplikovanější, než jsme si mysleli


Rozhodnutí britského soudu o tom, že referendum o brexitu potřebuje ještě posvětit v parlamentu, vyvolalo na trzích radost a pomohlo libře do blízkosti měsíčních maxim. Zdá se však, že víc než jasno přináší soudní verdikt zatím hlavně novou nejistotu.

Soudu vadí primárně nevratnost procesu při spuštění “rozvodu” s EU podle článku 50. Tím, že je proces nevratný, musí o něm podle soudu rozhodnout nejprve parlament, protože technicky vzato má referendum v britském ústavním systému pouze poradní hlas. Zdá se ale, že v tom, zda je proces skutečně nevratný, nemá nikdo úplně jasno. Šéf Evropské rady Donald Tusk nedávno mluvil o tom, že se Británie v případě nespokojenosti s výslednou dohodou může ještě rozhodnout z procesu “vycouvat” - tedy do článku 50 se dá podle Tuska vstoupit i z něj vystoupit, a pak by souhlas parlamentu asi nebyl nutný. V prosinci by měl o věci definitivně rozhodnout britský nejvyšší soud, ale možná se těžko ve finále obejde bez jasného názoru Evropského soudního dvora. Takový názor samozřejmě nebude na světě hned a může to spuštění jednání o brexitu minimálně oddálit.

Pokud by nakonec nejvyšší soud potvrdil, že parlament se při spuštění článku 50 nedá obejít, je teoreticky možné, že zákonodárci nehledě na výsledek referenda smetou brexit ze stolu. Není to ale asi nejpravděpodobnější varianta. I když většina poslanců (dolní sněmovna) a lordů (horní) byla proti brexitu, nerespektování výsledků referenda by pravděpodobně zadělalo na výraznější politickou krizi. Je také možné, že premiérka Theresa Mayová by si chtěla zaručit loajalitu vlastních (konzervativních poslanců) hrozbou předčasných voleb - ve většině anglických konzervativních okrsků dostal brexit zelenou a poslanci by vážně riskovali, že pak v předčasných volbách nebudou znovu zvoleni.

Pravděpodobnější, než úplné smetení brexitu ze stolu, by tedy bylo nastavení určitých omezujících podmínek pro vládu při jednání o brexitu. Takových, které ve finále Therese Mayové mohou znemožnit nebo zkomplikovat prosazování “tvrdého brexitu”… Výborný přehled jednotlivých forem brexitu nabízí tento článek http://bit.ly/2etXSip. Trhy tak zatím mají jedinou jistotu - období nejistoty bude ve finále pravděpodobně delší.

FOREX

Region

Listopadové zasedání bankovní rady ČNB nepřineslo žádné dramatické změny. Nová prognóza se tedy jen kosmeticky liší od té předchozí a ČNB tak mohla znovu potvrdit svůj tvrdý i měkký závazek. Tedy exit „ne dříve než ve druhém čtvrtletí 2017“ a současně „pravděpodobné ukončení závazku v polovině roku 2017“. Vyznění aktuálního jednání tedy nemění ani náš pohled na uvolnění koruny, ke kterému podle našeho názoru může dojít zhruba ve třetím čtvrtletí příštího roku. Případné natahování QE ECB (v nějž příliš nevěříme) by konec intervencí v ČR pravděpodobně oddálilo. Forwardové kurzy vstřebaly výsledky zasedání ČNB bez problémů.

Dnes se pozornost vrací do USA, kde budou zveřejněna data z trhu práce za říjen. Ta budou skrze svůj vliv na měnovou politiku Fedu zajímat zejména zlotý a částečně i forint.

EUR/USD/GBP

Kurz eurodolaru se navzdory další důležitým datům (indexu ISM ve službách) pohnul jen nepatrně a zůstává v blízkosti hladiny 1,11. Dolar tak stále žije ve stínu voleb a patrně velký pohyb nezpůsobí ani dnes zveřejněné statistiky z trhu práce, které čekáme na lepších (tedy payrolls vyšších) úrovních než trh.

Skokanem včerejšího dne byla ovšem libra, která těžila z rozhodnutí ústavního soudu o tom, že o brexitu bude muset hlasovat také britský parlament. Kromě toho pak Bank of England na včerejším zasedání jasně deklarovala, že úrokové sazby se již snižovat nebudou.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688