TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  04.11.2016 09:31:05

Vojáci musí vystřílet munici za miliardy. Pak dostanou nová děla


Desetimiliardový nákup nových děl pro českou armádu se protáhne. Obrana potřebuje peníze na jiné nákupy, a proto se rozhodla nejprve za 1,5 miliardy korun modernizovat desítky let staré houfnice DANA.

Hlavním argumentem pro změnu plánu bylo, že v muničních skladech leží přes 61 tisíc dělostřeleckých nábojů ráže 152 mm v hodnotě skoro dvou miliard korun. "Pokud máme desetitisíce funkčních nábojů, tak není nesmyslné za relativně dostupné peníze část děl DANA dostat do stavu, kdy by mohla ještě patnáct dvacet let sloužit,“ řekl Právu náměstek pro vyzbrojování Daniel Koštoval.

Náčelník generálního štábu Josef Bečvář Právu řekl, že vedení armády chce modernizovat dvě třetiny ze 48 houfnic, které dnes slouží na dělostřelecké základně v Jincích. Tedy 33 děl. Dělům, s kterými střílejí v Jincích, je v některých případech už skoro čtyřicet let a jsou podle Bečváře na hranici životnosti.

Podle generála mají nábojů na několik let dopředu. "Máme dostatek munice, okolo 61 tisíce kusů, která je použitelná. To je množství, jež představuje zásoby na řadu let, a jeho využitím při výcviku se významně ušetří nejen za nákup nové munice, ale i za ekologickou likvidaci té staré,“ poznamenal Bečvář.

Modernizován by měl podle něj být podvozek, systém řízení palby a nabíjení, vojáci by v renovovaných strojích mohli používat např. GPS. Počítá se také s tím, že díky pomocnému pohonu nábojů by se zvedl dostřel z 20 na 25 kilometrů. Původně chtěla armáda dosluhující děla poslat do šrotu a nakoupit nová s ráží 155 mm, kterou používají ostatní armády NATO. Podle Koštovala díky modernizaci budou mít na nákup nových strojů víc času. "Projekt nákupu nových děl odstartuje v nejbližší době, ale bude mít pozvolnější tempo,“ dodal pro Právo.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688