Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  04.11.2016 06:00:41

Kuriózní pronájem: Sleva 99 % a 400 tisíc na organizaci programu

Město Karlovy Vary nabízí veřejnou výzvou areál letního kina k provozování kulturních a společenských akcí pro rok 2017. Na zajištění programu nabízí navíc statisíce korun. Kino se dlouhodobě potýká s malým zájmem veřejnosti. Jeho barevné sedačky se naplní jen párkrát v sezóně, například při projekcích během Mezinárodního filmového festivalu nebo koncertech.


Slevu z nájmu ve výši 99 % a 400 tisíc korun k tomu získá odvážlivec, který se přihlásí k provozování letního kina v Karlových Varech. Vyplývá to z informací obsažené ve veřejné výzvě vyhlášené vedením města. „Sleva bude poskytována pouze z pronájmu, který standardně činí 1210 za přípravu a 3630 za hodinu akce včetně DPH. Po slevě bude mít organizátor nájem ve výši 12,10 za přípravu a 36,30 za hodinu konání akce. Z ostatních položek sazebníku se sleva neposkytuje, ty nepředstavují nájem, ale skutečně vynaložené náklady,“ přiblížil mluvčí magistrátu Jan Kopál.

Radní za takové podmínky požadují aby v sezóně, která je od května do září uspořádání čtyř kulturních akcí – koncertů umělců celonárodního charakteru a osm filmových projekcí dle vlastního uvážení. Jistou komplikací může být omezení vyplývající z tzv. nevhodných termínů. Tedy dní, kdy město pořádá vlastní větší akce, na které přispívá nemalými financemi. Tím je květnové zahájení lázeňské sezony a půlmaraton, červnový karneval, červencový Mezinárodní filmový festival, nově zavedený Festival světla v září stejně jako Dny otevřených dveří památek a Karlovarský folklórní festival v polovině září. Jako další podmínky si město stanovilo nutnost pořadatele zajistit náklady za služby v areálu – tedy úklid, energie a běžné opravy. Naopak sahat nebude nájemci na zisky z vlastního občerstvení pro návštěvníky akcí nebo z další pronájmů třetím stranám.

Areál karlovarského letního kina už má svou největší slávu za sebou. Od roku 1946, kdy bylo postaveno, přes modernizaci v 60. letech, během kterých vzrostla kapacita na 3500 míst až do osmdesátých let, kdy zájem kulminoval. Prudký propad zájmu následoval v 90. letech s nástupem videa. Od té doby se naplní jen málokdy. Areálu před několika lety hrozilo kvůli technickému stavu uzavření, ale veřejnost byla proti.

„Letní kino byla záležitost, která byla velmi žhavá v roce 2010. Město letní kino opravilo s tím, že zájem veřejnosti tehdy byl obrovský – čtyři tisíce lidí podepsalo petici na záchranu letního kina. Pak se ovšem stalo to, co možná příliš nikdo nečekal, ale situace prostě taková je. Že do toho letního kina nám už po těch x letech, co bylo zavřené, nechodili,“ popsal situaci náměstek primátora Jiří Klsák (KOA).

Příčin nezájmu lidí může být více. Kromě jisté odlehlosti areálu od centra města také absentující pravidelná filmová nabídka. Pouze na zahajovací promítání Mezinárodního filmového festivalu si našly cestu tři tisícovky fanoušků filmů. Na další projekce pak přišlo 576 resp. 315 diváků.

V letošním roce se v areálu odehrálo kromě tří promítání i pět dalších akcí například průvod Karla IV. nebo koncert Jarka Nohavici. Celkově se na všech akcích prodalo 16.141 vstupenek.

Městská společnost KV CITY CENTRUM, s.r.o., která areál zatím provozuje, nebyla v sezóně 2016 pořadatelem žádné akce v letním kině. Alokovaných 400 tisíc v rozpočtu odboru majetku města proto nebylo čerpáno.

Petr Troníček


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688