Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  04.11.2016 00:51:18

3. listopadu: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie ve čtvrtek opět oslabily. Index S&P 500 se tak snížil již poosmé za sebou, což představuje nejdelší sérii poklesů od finanční krize v roce 2008. Akciový trh tlačí dolů nejistota ohledně výsledku prezidentských voleb ve Spojených státech, které se budou konat příští týden v úterý.

Index Dow klesl o 0,16 % na 17 930,67 bodu, širší S&P 500 se snížil o 0,44 % na 2 088,66 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite odepsal 0,92 % na 5 058,41 bodu. Index volatility VIX vyskočil o 14,29 % na 22,08 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o jeden bazický bod na 1,812 %.

V červených číslech skončilo šest z jedenácti hlavních sektorů indexu S&P 500. Nejvýrazněji klesly sektor zdravotní péče, technologické odvětví a sektor necyklického spotřebního zboží. Stouply energetické odvětví či sektor veřejných služeb.

Americké akcie (3. listopadu 2016)
Americké akcie (3. listopadu 2016)Zdroj: Google

Investory znepokojují známky toho, že boj o prezidentský post mezi demokratickou kandidátkou Hillary Clintonovou a jejím republikánským rivalem Donaldem Trumpem je krátce před volbami velmi vyrovnaný. "Rostou obavy z toho, jak by mohlo Trumpovo prezidentství vypadat," říká analytik Ernie Cecilia z firmy Bryn Mawr Trust.

Investoři považují Clintonovou za kandidátku, jež by zachovala současné směřování Spojených států, zatímco případné Trumpovo vítězství mají spojeno spíše s nejistotou ohledně politického a ekonomického vývoje.

Více než pětiprocentní pokles zaznamenaly ve čtvrtek akcie provozovatele sociální sítě Facebook (-5,64 %), který v rámci výsledků za třetí čtvrtletí předpověděl zpomalení růstu tržeb. Dolů zamířily kvůli neuspokojivému výhledu vývoje tržeb také akcie výrobce chytrých náramků Fitbit (-33,57 %).

V indexu Dow nejvýrazněji zlevnily akcie farmaceutické firmy Pfizer (-2,42 %), výrobce čipů Intel (-1,94 %) a technologického podniku Apple (-1,58 %). V plusu se udržely cenné papíry zábavní společnosti Walt Disney (+1,59 %), konglomerátu 3M (+0,66 %)nebo počítačového obra IBM (+0,28 %).

Americké akcie (3. listopadu 2016)
Americké akcie (3. listopadu 2016)Zdroj: Finviz

Po konci čtvrtečního obchodování na trh hospodářské výsledky za uplynulé čtvrtletí poslaly Kraft Heinz, CBS, GoPro, Twilio, Activision Blizzard, Starbucks nebo Monster Beverage.

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích:

  • Internetová firma Google ve čtvrtek odmítla obvinění Evropské komise, že porušuje antimonopolní pravidla a zneužívá svého dominantního postavení na trhu s internetovým vyhledáváním. Podle hlavního právníka společnosti Kenta Walkera tato obvinění nemají žádné faktické, právní ani ekonomické základy.
  • Kompozitní index nákupních manažerů firmy IHS Markit, jenž monitoruje americkou ekonomickou aktivitu, dosáhl v říjnu podle očekávání hodnoty 54,9 bodu poté, co v září byl na úrovni 52,3 bodu. Index nákupních manažerů v sektoru služeb vykázal podobné výsledky, v říjnu dosáhl podle očekávání hodnoty 54,8 bodu, zatímco v září byl na 52,3 bodu.
  • Produktivita práce ve Spojených státech se ve třetím čtvrtletí zvýšila proti předchozím třem měsícům o 3,1 %, což je nejprudší růst za dva roky. V předchozích třech čtvrtletích se naopak snižovala. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnilo americké ministerstvo práce.
  • V týdnu do 29. října požádalo nově o podporu v nezaměstnanosti 265 tisíc Američanů. Očekávalo se, že počet nových žádostí bude 258 tisíc, stejně jako v předcházejícím týdnu. Počet pokračujících žádostí o podporu dosáhl v týdnu do 22. října 2,026 milionu. Očekávalo se, že po 2,04 milionu v předcházejícím týdnu počet pokračujících žádostí stoupne na 2,044 milionu.
  • Rozdíly mezi ekonomickými programy a návrhy obou kandidátů na post amerického prezidenta jsou v letošní kampani výjimečně výrazné. Demokratická kandidátka Hillary Clintonová vesměs navazuje na ekonomickou politiku osmi let vlády Baracka Obamy a pod tlakem sílícího levého křídla demokratů prohlubuje důraz na sociální spravedlnost. Republikánský uchazeč Donald Trump naproti tomu předkládá vizi razantního posílení hospodářského růstu, udělat to chce zejména pomocí dramatického snížení daní.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 


Strategie: Má ještě hodnota přidanou hodnotu?Strategie: Má ještě hodnota přidanou hodnotu?

Hodnotové investování má své zastánce i odpůrce prakticky od doby, kdy s ním Benjamin Graham a David L. Dodd ve 30. letech 20. století přišli. Mnoho investorů se ale v poslední době ptá, zda má tento přístup ještě vůbec smysl, zda ještě nabízí přidanou hodnotu. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688