Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.11.2016 10:34:03

Obavy z Číny jsou neopodstatněné, zdrojů tam je dost

Řada investorů se obává prudkého poklesu tempa růstu čínské ekonomiky, jejího tvrdého dopadu a možné dluhové krize. Podle našeho názoru ale tato skepse nemá opodstatnění a pramení z velmi povrchní analýzy vývoje v Číně. Měli bychom totiž mít na paměti, že sektor služeb, nových technologií a sektory související s novými investičními programy a stavebnictvím dosahují vysokého tempa růstu.

Tento boom je sice částečně vyvolán stimulačními programy, ty ale mohou být dlouhodobé. Problémy má výrobní sektor, a to kvůli poklesu jeho konkurenceschopnosti a ziskovosti a příliš velkým výrobním kapacitám. Tyto problémy souvisejí i s tím, že vláda záměrně udržuje ve výrobním sektoru nadměrně vysokou zaměstnanost. Pokud by totiž docházelo ke snižování nadbytečných kapacit a zvyšování produktivity, konkurenceschopnost sektoru by se sice zvýšila, zároveň by to ale vedlo k masivní nezaměstnanosti. A té se vláda chce vyhnout za každou cenu.

Ohledně dluhů je pravdou, že jejich úroveň se pohybuje velmi vysoko. Měli bychom si ale uvědomit, že velká část půjček byla poskytnuta státem vlastněnými bankami státem vlastněným podnikům. Pokud by se tedy objevily problémy, tyto půjčky by mohly být přeměněny na akciový kapitál. A v případě hlubších problémů ve vzdálenější budoucnosti by banky byly rekapitalizovány. Čínská vláda na to má dostatečné zdroje, protože v čínské ekonomice se nachází obrovské množství úspor, které banky drží ve formě depozit. Vláda by tak byla schopná využít těchto úspor pro získání zdrojů na rekapitalizaci.

Celková ekonomická strategie Číny tedy vypadá poměrně rozumně. Pokud sektor služeb, nových technologií a výroby s vysokou přidanou hodnotou nevytváří dostatek pracovních míst, drží se zaměstnanost na vysokých úrovních tím, že jsou udržovány nadbytečné kapacity v tradičním výrobním sektoru. K tomu jsou využívány zdroje ze státem vlastněného finančního sektoru s tím, že stát by byl schopen zasáhnout v případě, že by se objevily problémy s půjčkami a byl by schopen financovat své vyšší deficity.

Vývoj celkového dluhu (depozit a vydaných dluhopisů) v poměru k nominálnímu produktu popisuje následující graf. Po roce 2010 došlo k přechodnému poklesu zadlužení, ovšem od roku 2012 se vývoj obrací a tempo růstu dluhu nabralo na rychlosti zejména v roce 2015:

 

Zdroj: Natixis

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688