Bodový systém kritizují odborníci: řidičák na zkoušku je paskvil

TNBiz, 3.11.2016

Dvakrát a dost - tak by měl podle ministra dopravy Dana Ťoka vypadat nový bodový systém. Dva závažné přestupky, které budou za šest bodů, by automaticky znamenaly zákaz řízení. U čerstvých řidičů, kteří mají řidičák méně než dva roky, by k vybodování stačil jediný šestibodový přestupek.

Ministerstvo chce snížením bodové hranice dohnat nezkušené řidiče k tomu, aby se za volantem chovali zodpovědně. Často totiž přeceňují své schopnosti.

Jenže tyto tzv. řidičáky na zkoušku leží mnoha lidem v žaludku a kritizuje je například i prezident Ústředního automotoklubu Oldřich Vaníček. Podle něj novopečený řidič mnohdy ani nemá auto, kterým by po získání řidičáku jezdil, nebo by prostě raději první dva roky nejezdil, aby se nevystavoval riziku, že o řidičské oprávnění přijde.

"Stává se tedy "dokonalým" řidičem pouze díky "vydržení", tedy uplynutím doby. Pak po dvou letech sedne do auta a jeho řidičské schopnosti po uplynulé době jsou ještě menší, než v okamžiku kdy vykročil z autoškoly," kritizuje chystanou novinku Vaníček.

Místo toho by navrhoval tzv. řidičský průkaz s omezenou platností, jaký mají třeba v Rakousku. Tam nutí řidiče k pravidelnému výcviku, k dispozici mají celkem 14 tréninkových center. "Jestli ve stanovené době (například v Rakousku to je s určitými malými výjimkami 12 měsíců) neabsolvuje praktický dvoudenní výcvik, především s cílem zdokonalení řidičských schopností a dovedností při zvládnutí krizových situací, stává se jeho řidičský průkaz neplatnou a bezcennou kartičkou," vysvětluje prezident.

Podle něj není řešením zvýšit postihy mladých řidičů, ale více se zaměřit na prevenci. "Myslím, že není v současnosti důležité pilovat "vybodovávací" alternativy vůči novým řidičům s cílem trestat je za porušení „pravidel“ zdvojnásobením bodového trestu, nebo je do jejich řidičských začátků obdařit pouze polovinou jejich vstupní bodové výbavy. Musí být našim společným cílem především naučit novopečené řidiče zvládat vozidlo a řídit tak, aby zbytečně nezabíjeli ani sebe, ani nebyli smrtelným nebezpečím pro druhé," tvrdí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky