Vánoční svátky: kdy a jak se začaly Vánoce zdobit?

Zavěsit vánoční stromeček ze stropu dolů? V dnešní době těžko představitelné, ovšem pro naše dávné pohanské předky zřejmě tradice. Vánoce podobné výzdobou těm dnešním jsou známy maximálně dvě stě let. Ke zdobení dříve posloužilo cukroví, svíčky, ovoce nebo perníčky. Ovšem na kořeny vánočních svátků se nezapomíná. Dnes je reflektují i výrobci ručně dělaných skleněných vánočních dekorací, a nejinak je tomu také u české firmy GLASSOR.

Vánoce se připravují rok dopředu

Vánoční stromek a jeho zdobení je tradicí známou po celém světě. Prapůvodně zelené větvičky připomínaly symbol života, později začaly být spojovány s vírou. Dnes je najdeme ve všech domácnostech, a že je živý stromek ikonou Vánoc, ukazují i čísla. Podle statistik se jich ročně ve Velké Británii prodá na osm milionů, v USA až pětkrát tolik. Bez speciálních farem věnujících se jejich pěstování bychom se dnes již neobešli. Ruku v ruce s celým svátečním procesem jdou samozřejmě i ozdoby a dekorace. Vše začíná již rok dopředu, kdy se koná veletrh ve Frankfurtu nad Mohanem, a tehdy už musí být kolekce z dílny GLASSORU hotové. Nicméně i během následujícího roku je možné baňky ještě upravovat, např. podle přání zákazníků nebo pro konkrétní trhy, na které zboží směřuje.

Sušená jablíčka, perníčky a cukroví ve tvaru hvězdy, srdíčka nebo kytičky – tak vypadaly dříve tradiční ozdoby. A na tuto odnož dekorací se nezapomíná ani dnes. Letošní kolekce odráží jednak aktuální trendy, jako je tomu v případě výrazných barevných kombinací a pastelových barev, současně se ale neopomíjí ani klasika. Tradiční barvy a motivy jako vytržené z pohádek mají své stálé místo. To berou v potaz především designéři, kteří se zabývají navrhováním ozdob. „Spolupracujeme s interními, ale také s externími designéry, které si vybíráme podle jejich kreativity. Inspiraci nacházíme i mezi studenty aranžérských a uměleckých škol, s nimiž spolupracujeme v rámci výuky. Jaká však bude konečná podoba každé kolekce, o tom nakonec rozhoduje vedení společnosti,“ popsala Kateřina Tichá, majitelka firmy GLASSOR.

Výroba klasických ozdob

Výroba a distribuce baňky zaměstná až osm lidí

Bez nazdobeného vánočního stromku by to nebyly pravé Vánoce, ale kdy se poprvé objevily ručně vyráběné skleněné ozdoby? Bylo to v Německu v 16. století, kde se začaly vyrábět skleněné girlandy a cínové figurky. Následně se staly natolik populární, že se do jejich produkce pustili sami řemeslníci. Tehdy ještě k výrobě skleněných ozdob používali hliněné formy, během dalších staletí se vyvinula i technika stříbření, která se používá dodnes. „Vyfouknout nahřátou skleněnou tyč do požadovaného tvaru není jednoduché, sklář svoji techniku piluje do dokonalosti i několik let. Celkem se na výrobě a následné distribuci podílí osm lidí. Na začátku všeho stojí designér, pokračuje foukač, stříbřič, smáčeč, malířky, baličky a ve finále je tu ještě obchodník a expedient. Každý z nich má v celém řetězci svou nezastupitelnou roli,“ vysvětlila proces výroby ozdob Kateřina Tichá.





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky