České nemovitosti vábí nové investory: naposledy OREGON HOUSE v Praze

Premiérová akvizice M7 Real Estate

První, a zřejmě zdaleka ne poslední nákup provedl na tuzemském trhu nemovitostí investor a asset manager se sídlem ve Velké Británii, společnost s celoevropským zaměřením, M7 Real Estate. Jednalo se o akvizici kancelářské budovy Oregon House na Praze 5 - Zličíně. Společnost objekt koupila pro svůj fond s názvem M7 Central European Real Estate Fund I (M7 CEREF I), který hodlá své realitní portfolio ve střední Evropě dále rozšiřovat. Při zdejší premiérové akvizici investora zastupovala mezinárodní realitní poradenská společnost BNP Paribas Real Estate.

„M7 CEREF I je naším prvním fondem zaměřeným výhradně na střední Evropu. Chceme dále rozvíjet investiční byznys, a přitom se soustředit i na nemovitosti, kde můžeme zúročit znalosti a zkušenosti z lokálních trhů. Pomáhá nám k tomu naše síť kanceláří i partnerů, díky nimž jsme schopni identifikovat a maximalizovat investiční příležitosti v souladu se strategií fondu,“ komentuje transakci Richard Croft, výkonný ředitel M7. A dodává: " Před koncem roku 2016 plánujeme druhý closing, s cílem dosáhnout čisté investiční kapacity v hodnotě cirka 130 mil. EUR pro fond. V brzké době pak očekáváme ohlášení dalších akvizic.“

Oregon House je moderní kancelářskou budovou s pronajímatelnou plochou více než 14 000 čtverečných metrů. Mezi nejvýznamnější stávající nájemce patří Schindler CZ, McDonald´s nebo IKEA. Objekt je atraktivní nejen svým umístěním v blízkosti populárního obchodně-zábavního centra Metropole Zličín, ale i důrazem na detail a kvalitu vnitřních prostor.

"Velmi si vážíme spolupráce s M7 Real Estate na tomto obchodu. Tím spíše, že pro obě společnosti se jednalo o premiérovou transakci. Oregon House je nemovitost, kterou jsem sledoval několik let. Kvalita provedení i přednosti lokality z ní činí excelentní akvizici, která perfektně zapadá do strategie M7 zaměřené na postupné zvyšování hodnoty nemovitostí," soudí Stewart Thomson, Business Development Director v BNP Paribas Real Estate, která poskytuje komplexní nemovitostní poradenství po celé Evropě.

Podle BNP Paribas Real Estate akvizice Oregon House dokládá aktivitu nových subjektů na tuzemském trhu nemovitostí. Ta byla patrná už ve druhém a třetím letošním kvartálu, kdy se uskutečnilo hned několik premiérových nákupů investičních společností.

Za první tři čtvrtletí dosáhl objem investic jen do kancelářských objektů v Praze téměř 400 mil. EUR, z toho 100 miliónů EUR investoři umístili na Prahu 5. "Kanceláře pak ve třetím čtvrtletí byly nejobchodovanějším segmentem komerčních nemovitostí. Jejich podíl na celkovém objemu výrazně posílí v následujících měsících díky probíhajícím a právě uzavíraným transakcím," dodává Lenka Šindelářová, vedoucí poradenství v BNP Paribas Real Estate.

Podle BNP Paribas Real Estate změnily ve třetím čtvrtletí majitele nemovitosti předběžně za více než 460 milionů EUR. Za první tři čtvrtletí přesáhly investice 1,43 miliardy EUR. Vzhledem k tomu, že dlouhodobě nejaktivnější jsou investoři v posledních měsících roku a před uzavřením je hned několik obřích transakcí, je pravděpodobné, že letošní výsledek dosáhne či přesáhne loňská čísla.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy