TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  01.11.2016 16:11:50

Zeman podepsal pět důležitých zákonů! Dotknou se nás všech


Nejdiskutovanějším zákonem, který dnes prezident svým podpisem schválil, je novela o ochraně ovzduší. Úřady tak dostanou pravomoc kontrolovat, čím lidé doma v kotlích topí. V případě prohřešku mohou také udělit pokutu ve výši až 50 tisíc korun. Půjde ale o krajní řešení a úředníci budou nejdříve muset majitele písemně vyzvat, aby zjednal nápravu, a až pak informoval, že mohou do domu vstoupit.

Mění se také zákon o hmotné nouzi. Uchazeči o zaměstnání, kteří budou ochotni odpracovat aspoň 20 hodin veřejné služby měsíčně, budou opět finančně zvýhodněni. Lidé, kteří pobírají příspěvek na živobytí déle než půl roku a nevykonávají veřejnou službu nebo krátkodobé zaměstnání, by nadále dostávali jen částku na úrovni existenčního minima.

Pokud lidé v hmotné nouzi aktivní budou, částka se jim bude zvyšovat. Měli by navíc dostávat 40 procent rozdílu mezi životním a existenčním minimem. Mohla by dosáhnout částky životního minima, případně i vyšší sumy.

Novela zákona o pozemních komunikacích znovu umožní obcím pokládat vodovody, kanalizace a další infrastrukturu podélně pod krajskými i státními silnicemi. To obcím nyní zakazovala novela, která byla schválena v loňském roce. Tato úprava ale blokovala stavbu řady kanalizací a vodovodů.

Prezident schválil také normu, která upravuje některá opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. Aby se zabránilo praní špinavých peněz, budou skuteční majitelé firem a svěřeneckých fondů v nové evidenci. Tu povedou od přespříštího roku rejstříkové soudy. 

Data uvedená v rejstříku budou poskytována soudům, policii či zpravodajským službám, pouze ale v případě, že půjde o vyšetřování trestného činu, který bude souviset s terorismem nebo praním špinavých peněz.

Podpisem zákona o nakládání s geneticky modifikovanými organismy prezident schválil, že Česko od příštího roku bude moci na svém území zakázat pěstování geneticky upravených plodin. V Česku se pěstuje pouze geneticky modifikované kukuřice.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688