Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.11.2016 12:09:51

Inflace v příštím roce a nejhorší scénář pro vyspělé trhy


Analytici francouzské banky Natixis v jedné ze svých posledních analýz poukazují na to, že trhy nyní ve vyspělých ekonomikách čekají jen velmi mírný růst dlouhodobých sazeb. Podle banky je ale pravděpodobnější o něco rychlejší zvyšování sazeb, které bude taženo rostoucí inflací. Tu budou nahoru táhnout vyšší ceny ropy, rychlejší tempo růstu mezd v USA a opatrný exit z expanzivní monetární politiky Fedu a ECB

Velmi negativním scénářem by podle banky bylo „prudké a nečekané zvýšení inflace v zemích OECD, které by prudce zvedlo dlouhodobé sazby, na což investoři nejsou vůbec připraveni“. Výsledkem by byla „pohroma“, protože by došlo ke zhoršení fiskální solvence, periferie eurozóny by upadla do další krize, zkolabovaly by ceny akcií a nemovitostí a krize by postihla i evropské pojišťovny. Zmíněný prudký růst inflace by ale mohl přijít jen vlivem nějakého vnějšího faktoru. Takovým faktorem by mohla být třeba krize na Blízkém východě, která by vedla k razantnímu posílení cen ropy, píší analytici banky Natixis. 

Tématu vyšší inflace se věnuje rovněž ekonom Citi Willem Buiter. Podle jeho názoru bude inflace ve vyspělých ekonomikách v následujících 6 – 12 měsících dále růst a v roce 2017 by měla dosáhnout 2 %. Jde o nejvyšší hodnotu inflace ve vyspělých zemích od roku 2012 a k jejímu dosažení by přispěl efekt nižšího základu předchozích období, rostoucí ceny ropy a vyšší tempo růstu rozvíjejících se ekonomik a stabilizace měnových kurzů. Přesto globální dezinflační tlaky zůstávají silné, inflační očekávání se nacházejí nízko a produkční mezery se uzavírají jen pomalu, píše ekonom ve své poslední analýze. 

Buiter se domnívá, že klesá pravděpodobnost dalšího velkého uvolnění monetární politiky významných centrálních bank ve vyspělých zemích. Příčinou je zmíněné zvýšení inflace v těchto ekonomikách i přesto, že se nakonec může ukázat jako přechodné. K tomu se přidávají nezamýšlené negativní důsledky monetární politiky vyspělých zemí a v neposlední řadě i klesající důvěra v jejich schopnost zvýšit inflaci

Inflační projekce banky Natixis jsou spolu s historickým vývojem shrnuty v grafu. Ve Spojených státech a Velké Británii by se měla inflace v roce 2017 pohybovat nad 2 %. V eurozóně by se měla pohybovat pod touto hranicí a v Japonsku znatelně pod 1 %.



Zdroj: Natixis, FTAlphaville

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:30  Bitcoin roste o 4 % před čtvrtým půlením💥 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688