Pavel Hruška (SGG.cz)
Okénko investora  |  31.10.2016 15:36:28

OPEC se brání vyšším cenám ropy


Zástupci Sdružení zemí vyvážejících ropu (OPEC) se v září na schůzce v Alžíru dohodli na snížení denního objemu těžby ropy. Šlo o náznak první dohody o snižování těžebních kvót od roku 2008, jejíž konkrétní podoba měla být stanovena na víkendové zasedání ve Vídni. Ani tentokrát však účastníci schůzky nedospěli ke společnému kompromisu a jako hlavní viník je opět uváděn Irán, který přímo žádá o vynětí z připravované dohody o regulaci těžebních limitů. Problém s omezením současné těžby mají ale i Lybie, Nigérie nebo Irák. Argumentují tím, že jejich dnešní produkce je, ať již z důvodů minulých sankcí nebo probíhajících konfliktů, nižší než byla v předchozích letech.  

Situace ne nepodobná té z dubna letošního roku, kdy těsně před setkáním v Dauhá také docházelo k náznakům dvoustranně sladěných postojů, které však na samotné schůzce nebyly potvrzeny. OPEC tak chladí naděje na brzký růst cen této komodity. Aby byla situace ještě složitější, je tu Rusko. To sice dohodu o limitech těžby navenek podporuje, ale podle jeho zástupce při OPEC nepřichází snížení produkce v úvahu. Rusko bude zřejmě ochotno, vzhledem k současné rekordní produkci, přistoupit pouze na zmrazení současného stavu.

 

 

V grafu je zobrazen vývoj ceny ropy za posledních 12 měsíců. Ropa se v posledním půlroce, podpořena avizovanými úpravami nabídkové strany a mírně pozitivními zprávami ze světové ekonomiky, snaží pokořit hranici 50 USD za barel. Pozitivní zprávou pro ropu je lepší vývoj americké ekonomiky, která ve třetím čtvrtletí překvapila nejrychlejším růstem HDP za poslední dva roky, ve spojení s poklesem stavu zásob ropy v amerických rafineriích. Oproti tomu neschopnost ropných producentů koordinovat svůj postup stále udržuje převis nabídky nad poptávkou. Ropa tak může v dalších týdnech vyčkávat na nové cenotvorné informace v současném pásmu 43-53 USD za barel.

Z dlouhodobějšího pohledu je třeba připomenout pokračující pokles investic do těžby. Ropní těžaři si tak kompenzují nízké ceny ropy a díky tomu i přes klesající příjmy drží své hospodářské výsledky na slušných číslech. Tento trend by ale v budoucnu mohl vést k nedostatečným těžebním kapacitám a k růstu cen na mnohem vyšší hodnoty než na jaké jsme si za poslední rok zvykli. Na druhou stranu se objevují hlasy, které považují ceny okolo 40USD za, z dlouhodobého pohledu, normální. Cena ropy se podle nich od svého mediánu vzdálila, a to díky nedostatku této komodity na trhu, pouze v sedmdesátých a osmdesátých letech a potom v první dekádě tisíciletí, kdy do hry vstoupily centrální banky se svými experimentálními programy monetární politiky.

 
Další plánované zasedání OPEC se uskuteční 30. listopadu. Již o pět dní dříve by ale měla proběhnout koordinační schůzka, na které by mají být projednány individuální těžební kvóty jednotlivých členů kartelu. OPEC má evidentně problém se dohodnout a daleko lépe zatím vyznívají bilaterální setkání v mezidobí mezi oficiálními schůzkami celého kartelu.

 

 

 

 

Ing. Pavel Hruška

Ing. Pavel Hruška vystudoval ČVUT v Praze, před cca 15 lety nastoupil do finanční skupiny, ve které působí dodnes. Na počátku působil jako obchodní ředitel ŠtěpánekAuto a po zhruba 3 letech stál rovněž u zrodu společnosti Step Guarantee Group.




Logo Step Guarantee Group

Step Guarantee Group s.r.o.

Step Guarantee Group s.r.o. byla založena před více než 12 lety, primárně jako investiční skupina, v současné době působící převážně na komoditním trhu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:37  Inflace se drží na cíli Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
08.04.2024  Stavebnictví roste díky inženýrským stavbám Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)

Přečtěte si také:

05.03.2021OPEC upřednostnil vyšší cenu ropy Štěpán Hájek (Purple Trading)
07.12.2018OPECu se tlak na vyšší cenu ropy moc nedaří Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688