Smart Companies (Smart Companies)
Okénko pro podnikatele  |  31.10.2016 15:21:58

Nová pravidla pro akciovky při zadávání veřejných zakázek

Bez zaknihování akcií totiž může zadavatel veřejné zakázky, vyloučit účastníka, který je akciovou společností a nemá zaknihované akcie, což ovšem neplatí v případě společností se sídlem v zahraničí, kterým postačí předložit čestné prohlášení o tom kdo je vlastníkem akcií, což se týká ještě jen těch akcií, jejichž nominální hodnota přesahuje 10 % základního kapitálu.

Co je poněkud zvláštní, je skutečnost, že tato právní úprava se vůbec netýká společností s ručením omezeným, a to ani tehdy, když jde o společnosti, jejichž podíly jsou představovány kmenovými listy, neboť nejde o akcie, přestože jejich princip fungování je obdobný a s.r.o. se v takovém případě chová v řadě konsekvencí vlastně jako akciovka.

Zajímavé je rovněž to, že zákon ponechává na libovůli zadavatele, zda akciovou společnost bez zaknihovaných akcií ze soutěže vyloučí, či nikoliv. Řada advokátů také ze znění zákona vyvozuje, že nebude-li požadavek zaknihovaných akcií uveden, nebude možné účastníky - akciové společnosti s nezaknihovanými akciemi ze zadávacího řízení vyloučit.

Zaknihování akcií je přitom poměrně náročný proces, který trvá několik měsíců. Změna podoby akcií z listinných na zaknihované se totiž provádí formou změny stanov společnosti ve formě notářského zápisu a musí být odsouhlasena valnou hromadou (v řadě případů i všemi hlasy) a tato změna musí být následně zapsána do obchodního rejstříku. Společnost musí své akcionáře vyrozumět oznámením o změně podoby akcií na zaknihované, zveřejní rozhodnutí o přeměně akcií v Obchodním věstníku a uveřejní jej na svých internetových stránkách a dále určí akcionářům lhůtu pro odevzdání listinných akcií (2-6 měsíců).

V případě, že v uvedené lhůtě neodevzdají akcie všichni akcionáři, vyhlásí společnost ještě dodatečnou lhůtu, zpravidla v délce jeden měsíc. Poté společnost akcionáře vyzve, aby si zřídili u účastníků CDCP, kterými jsou zpravidla banky a obchodníci s cennými papíry, majetkové účty a akciová společnost následně po obdržení všech listinných akcií zažádá CDCP o zaevidování zaknihovaných akcií do centrální evidence a o přidělení kódu pro identifikaci cenného papíru (tzv. ISIN). Změna podoby akcií, si tedy vyžádá nejen značný časový rámec, ale i nemalé náklady, zpravidla v řádu desetitisíců.

Michael Dobrovolný

Michael Dobrovolný

Vystudoval Vysokou školu aplikovaného práva. Studiu práva se i nadále věnuje, v současné době působí jako manažer ve společnosti SMART Office & Companies, s.r.o., kde využívá předchozích zkušeností získaných v právním prostředí, Risk managementu a společnostech zabývajících se finančními produkty a investicemi.




Logo SMART Office & Companies, s.r.o.

SMART Office & Companies, s.r.o.

Společnost SMART Office & Companies, s.r.o. je jedním z nejvýznamnějších tuzemských subjektů na trhu zakládání a prodeje společností. Její portfolio zahrnuje jak prodej ready-made s.r.o., a.s. a SE, tak jejich zakládání na míru klienta. Samozřejmostí jsou i zahraniční destinace a společnosti s vyšším základním kapitálem. Kontaktujte nás telefonicky na 800 276 278 nebo přes email info@smartcompanies.cz. Více informací naleznete na www.smartcompanies.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688