Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  28.10.2016 22:56:50

28. října: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie se v první polovině pátečního obchodování držely nad nulou, poté ale všechny zisky odevzdaly a svezly se do červených čísel. Investoři vyhodnocovali zprávu o vývoji americké ekonomiky ve třetím čtvrtletí a dále se soustředili na hospodářské výsledky velkých podniků.

Index Dow se v pátek snížil o 0,05 % na 18 161,19 bodu, širší S&P 500 přišel o 0,31 % a uzavřel na 2 126,41 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite uzavřel se ztrátou 0,5 % na 5 190,10 bodu. Index volatility VIX vyskočil o 5,4 % na 16,19 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o jeden bazický bod na 1,845 %.

Výrazně klesly energetický sektor a odvětví zdravotní péče, nad nulou se naopak udržely sektor necyklického spotřebního zboží nebo průmyslové odvětví a sektor cyklického spotřebního zboží.

Americké akcie (28. října 2016)
Americké akcie (28. října 2016)Zdroj: Google

Podle rychlého odhadu amerického ministerstva obchodu ve třetím čtvrtletí růst americké ekonomiky zrychlil v celoročním přepočtu na 2,9 % z 1,4 % v předešlých třech měsících. Analytici čekali podle agentury Reuters v průměru růst o 2,5 %. Tempo expanze tak bylo nejvyšší za poslední dva roky.

V indexu Dow v pátek nejvýrazněji zlevnily akcie farmaceutické firmy Merck (-4 %), ropného obra ExxonMobil (-2,46 %) nebo farmaceutického výrobce Pfizer (-1,69 %). Dařilo se naopak cenným papírům energetické společnosti Chevron (+3,9 %), průmyslového konglomerátu General Electric (+2,06 %) a technologického podniku United Technologies (+1,77 %).

Růst akcií Chevronu byl reakcí na kvartální hospodářské výsledky, které na trh firma poslala před začátkem pátečního obchodování. Chevron vykázal čtvrtletní zisk na akcii 0,68 USD výrazně nad odhadem trhu 0,37 USD při tržbách 2,9 miliardy USD rovněž nad očekáváním analytiků na úrovni 2,73 miliardy USD.

Výsledky za tři měsíce do září představil i ExxonMobil. Firma oznámila, že jí ve třetím čtvrtletí čistý zisk kvůli levné ropě meziročně klesl o 38 % na 2,65 miliardy dolarů, překonal však očekávání analytiků, protože nižší ceny ropy byly zčásti kompenzovány úspornými opatřeními. Titul ale skončil pod nulou.

Americké akcie (28. října 2016)
Americké akcie (28. října 2016)Zdroj: Finviz

Akcie technologického konglomerátu Alphabet (+0,27 %) mírně zdražily poté, co firma již ve čtvrtek večer reportovala solidní hospodářské výsledky nad odhady analytiků. Holdingu, který je mateřskou firmou technologické společnosti Google, ve třetím čtvrtletí vzrostly zisk i příjmy. Výsledky podpořil prodej reklamy na videoportálu YouTube a v mobilních zařízeních. Čistý zisk vzrostl Alphabetu o 27 % z 3,98 miliardy USD na 5,06 miliardy USD a konsolidované příjmy vzrostly meziročně o pětinu na 22,45 miliardy USD.

Hospodářská čísla ve čtvrtek večer zveřejnil také internetový prodejce Amazon.com (-5,19 %). Amazonu se ve třetím čtvrtletí zvýšily tržby i zisk, investory ale zklamal výhled pro závěr roku. Zisk na akcii ve čtvrtletí dosáhl 52 centů, zvýšil se ze 17 centů před rokem. Zaostal tak za odhady analytiků, kteří jej v anketě agentury Thomson Reuters v průměru odhadovali na 78 centů. Pro čtvrté čtvrtletí Amazon počítá s čistými tržbami v pásmu 42 miliard až 45,5 miliardy USD, zatímco trh počítá v průměru s částkou 44,58 miliardy USD.

Nedařilo se ani akciím biotechnologické firmy Amgen (-9,58 %), která sice ve čtvrtek večer reportovala lepší než očekávané výsledky a zlepšila výhled zisku, investory ale zklamal prakticky nezměněný výhled tržeb.

V pátek se hospodářskými výsledky pochlubily také výrobce tiskáren a kopírek Xerox (+2,82 %), potravinářská firma Hershey (+7,21 %), rafinérská firma Phillips 66 (+0,18 %), farmaceutická společnost AbbVie (-6,28 %) či kartová společnost Mastercard (+3,19 %).

Za celý uplynulý týden index Dow stoupl o 0,09 %, S&P 500 se snížil o 0,69 % a Nasdaq Composite klesl o 1,28 %.

Americké akcie (týden do 28. října 2016)
Americké akcie (týden do 28. října 2016)Zdroj: Google

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Růst ekonomiky USA ve třetím čtvrtletí podle předběžných údajů zrychlil v celoročním přepočtu na 2,9 % z 1,4 % v předešlých třech měsících. Ukázal to páteční rychlý odhad amerického ministerstva obchodu. Analytici čekali podle agentury Reuters v průměru růst o 2,5 %. Tempo expanze tak bylo nejvyšší za poslední dva roky. Ekonomiku podpořily růst vývozu a oživení tvorby zásob, které vyrovnaly zpomalení růstu výdajů spotřebitelů.
  • Americké společnosti v tomto měsíci již uzavřely dohody o fúzích a akvizicích v hodnotě 248,9 miliardy USD. Překonaly tak předchozí měsíční rekord z července 2015, který činil 240 miliard USD. Nový rekord byl zaznamenán také v případě týdenní hodnoty, když minulý týden podle údajů firmy Dealogic dosáhla hodnota dohod více než 177 miliard USD. Období těsně před prezidentskými volbami přitom bývá naopak dobou, kdy firmy odkládají své plány na fúze a čekají, až budou jasné odpovědi na zásadní otázky, jako je antimonopolní politika, píše The Wall Street Journal (WSJ).
  • JPMorgan Chase snížila cílovou cenu akcií Amazonu na 975 z 1 000 USD. RBC Capital snížila cílovou cenu akcií Amazonu na 950 z 1 000 USD a Credit Suisse snížila jejich cílovou cenu na 1 000 z 1 050 USD.
  • Index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity v říjnu podle finálních údajů klesl na 87,2 bodu (odhad: 88,2 bodu, září: 91,2 bodu).
  • Goldman Sachs snížila cílovou cenu akcií Twitteru na 22 z 23 USD.
  • Počet aktivních vrtů pro těžbu ropy ve Spojených státech v uplynulém týdnu klesl o dva na 441. Počet aktivních ropných vrtů se tak nezvýšil poprvé po osmi týdnech růstu a klesl poprvé po 17 týdnech růstu. Celkový počet aktivních vrtů pro těžbu ropy a zemního plynu se v uplynulém týdnu zvýšil o 4 na 557. Oznámila to v pátek společnost Baker Hughes, která je poskytovatelem služeb pro ropné a plynárenské podniky.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 


Akciové výnosy: Máme se těšit na růst úrokových sazeb?Akciové výnosy: Máme se těšit na růst úrokových sazeb?

Akciové trhy by z historického hlediska měly v dlouhodobém horizontu překonávat bezrizikovou úrokovou sazbu. Investoři by si tak logicky měli přát, aby se úrokové sazby co nejdříve dostaly ze současných nezvykle nízkých hodnot, a to i proto, že při nízkých úrokových sazbách jsou výkony akciových trhů statisticky nejhorší.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688