Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  28.10.2016 07:57:16

Proč je nesmysl uvažovat o hospodářských a tržních cyklech

Podle klasických ekonomických teorií procházejí hospodářství i trhy stále dokola čtyřmi fázemi - expanzí, vrcholem, kontrakcí a dnem. Teorie hospodářských a tržních cyklů je ale potřeba vždy vnímat v širším kontextu.

Klíčové z pohledu hospodářských a tržních cyklů je to, jak dlouhý si ekonomové nebo investoři stanoví horizont. Pokud se například na pokles cen akcií o 10 % budou investoři dívat v horizontu jednoho roku, mohou za jistých podmínek hovořit o přechodu trhu do fáze kontrakce. Pokud ale budou na tentýž pokles nahlížet ve 20letém horizontu, nemůže být o přechodu trhu v jinou fázi cyklu řeč.

Teorie hospodářských a tržních cyklů jsou založené na premise, že se ekonomika a trhy pohybují mezi extrémními póly. Ve skutečnosti se ale v dlouhých horizontech ekonomika i finanční trhy vyvíjejí velmi pozvolna a plynule, a to směrem nahoru.

Stačí se podívat například na graf vývoje amerického akciového trhu, který sahá až do roku 1871. Drobné vlnky, kterých je na křivce nepočítaně, dlouhodobý růstový trend nijak neovlivňují. Pro dlouhodobého investora je tedy zcela zbytečné jim věnovat zvýšenou pozornost.

Rozdíl v nahlížení na vývoj trhu v dlouhém a krátkém horizontu
Rozdíl v nahlížení na vývoj trhu v dlouhém a krátkém horizontu

Drobní investoři mají ale bohužel tendenci délku svého horizontu výrazně zkracovat, což je hlavní důvod toho, proč tak často hovoří o hospodářských a tržních cyklech.

Investoři, kteří si nejsou schopni toto uvědomit, se dopouštějí typických chyb, mezi které patří například časování trhu, tedy snaha na lokálních minimech akcie nakupovat a na maximech prodávat. Průměrný drobný investor bohužel v časování trhu moc úspěšný není, protože jednoduše v průběhu kolísání cen neví, kde přesně se minima a maxima nacházejí. Výsledkem je poté v lepším případě neustále vyčkávání na lepší cenu, v horším realizování ztrát z nepřesných rozhodnutí.

Ano, je jasné, že ne každý si může dovolit investiční horizont v řádu desítek let, někdy jsou zkrátka důvody samotného investování otázkou dřívější doby. Pro investory, kteří plánují například desítky let spořit na stáří, jsou ale dlouhodobé trendy vývoje ekonomiky i cen akcií zásadní.

Investiční fórum: Do čeho úspěšně investovat v roce 2017 

 Do čeho úspěšně investovat v roce 2017

Chcete se dozvědět, jak se mohou vyvíjet kapitálové, měnové a komoditní trhy v roce 2017 a co čeká svět alternativních investic? Unikátní možnost budete mít ve středu 4. ledna 2017 na již dvanáctém Investičním fóru, na němž v rámci pěti moderovaných diskuzních bloků a pěti samostatných přednášek vystoupí přední ekonomové a investiční odborníci z Česka i zahraničí. 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688