Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  28.10.2016 01:47:34

27. října: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

 Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek po nejnovější sadě hospodářských výsledků firem oslabily. Po konci obchodování se hospodářskými čísly za uplynulé čtvrtletí pochlubily Alphabet, Amazon.com nebo LinkedIn.

Index Dow klesl o 0,16 % na 18 169,68 bodu, širší index S&P 500 přišel o 0,3 % a uzavřel na 2 133,04 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite uzavřel se ztrátou 0,65 % na 5 215,97 bodu. Index volatility VIX vyskočil o 7,87 % na 15,36 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o pět a půl bazického bodu na 1,848 %.

Pod nulou skončila většina sektorů, nejvíce klesly odvětví cyklického spotřebního zboží, sektor základních materiálů a průmyslové odvětví. Dařilo se naopak sektoru zdravotní péče.

Americké akcie (27. října 2016)
Americké akcie (27. října 2016)Zdroj: Google

V indexu Dow nejvýrazněji zlevnily akcie výrobce letecké techniky Boeing (-1,53 %), výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (-1,33 %) a energetického podniku Chevron (-1,26 %). V plusu uzavřely mimo jiné cenné papíry mobilního operátora Verizon Communications (+1,91 %), chemického obra DuPont (+1,69 %)nebo počítačového gigantu IBM (+1,01 %).

Zisk kabelové televize Comcast (-1,73 %) se sice v uplynulém čtvrtletí zvýšil, nedosáhl ale na očekávání analytiků. Ke ztrátám akcií firmy přispěla také skutečnost, že Barclays a Deutsche Bank snížily jejich cílovou cenu s odvoláním na růst konkurence od DirecTV. Za poslední tři seance akcie Comcastu již ztratily šest procent.

V řádném obchodování oslabily rovněž akcie společností Alphabet (-0,58 %) aAmazon (-0,51 %). Obě firmy zveřejnily po konci řádného obchodování hospodářské výsledky za období od července do září.

Holdingu Alphabet, který je mateřskou firmou technologické společnosti Google, ve třetím čtvrtletí vzrostly zisk i příjmy. Výsledky podpořil prodej reklamy na videoportálu YouTtube a v mobilních zařízeních. Čistý zisk vzrostl Alphabetu o 27 % z 3,98 miliardy USD na 5,06 miliardy USD. Konsolidované příjmy vzrostly meziročně o pětinu na 22,45 miliardy USD. Z toho příjmy z reklamy se zvýšily o 18,1 % na 19,82 miliardy USD. Na celkových příjmech se tak podílely 89,1 %. Zisk na akcii činil 7,25 dolaru. Akcie Alphabetu v poobchodní fázi zhruba o procento zdražovaly.

Společnost Amazon hospodařila ve třetím čtvrtletí s čistým ziskem 252 milionů dolarů, což je meziroční nárůst o 219 %. Čisté tržby se zvýšily o 29 % na 32,71 miliardy USD. Analytici ale čekali víc, akcie firmy tak v poobchodní fázi prudce klesly. Firma poskytla i slabší výhled na čtvrté čtvrtletí. Tržby divize Amazon Web Services vzrostly o 55 % na 3,23 miliardy dolarů.

Americké akcie (27. října 2016)
Americké akcie (27. října 2016)Zdroj: Finviz

Sektor zdravotní péče podpořily akcie farmaceutických výrobců Bristol-Myers Squibb (+5,4 %) a Celgene (+6,41 %).

Akcie mikroblogovací sociální sítě Twitter (+0,64 %) přidaly necelé procento poté, co společnost reportovala zisk i tržby za třetí čtvrtletí nad odhady. Společnost současně uvedla, že chce propustit zhruba devět procent své pracovní síly.

V plusu skončily také akcie výrobce čipů Qualcomm (+2,77 %) a výrobce polovodičůNXP Semiconductors (+0,43 %). NXP uvedla, že se dohodla na svém převzetí Qualcommem. Transakce oceňuje NXP zhruba na 38 miliard USD. Za jednu akcii NXP zaplatí Qualcomm 110 USD, což představuje 11% prémii proti středeční závěrečné ceně akcií na burze Nasdaq.

Bezmála deset procent přidaly akcie firmy CenturyLink (+9,73 %), nahoru je tlačila zpráva o údajném pokročilém jednání podniku ohledně fúze se společností Level 3 Communications (+10,55 %).

Akcie poskytovatele služeb v těžařském odvětví Baker Hughes (v řádném obchodování -0,38 %) vr čtvrtečním after-marketu vyskočily o 12 % v reakci na zprávu, podle které údajně firma jedná o možnosti svého převzetí s průmyslovým konglomerátem General Electric. Tržní kapitalizace Baker Hughes převyšuje 23 miliard dolarů.

Analytici dotázaní agenturou Thomson Reuters nyní očekávají, že zisky společností, které jsou součástí indexu S&P 500, za třetí čtvrtletí stoupnou o 2,6 %. Pokud se tato očekávání naplní, zvýšil se zisky v meziročním srovnání poprvé od loňského druhého čtvrtletí. Na počátku října přitom analytici čekali, že se zisky firem z S&P 500 o půl procenta sníží.

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích:

  • Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby ve Spojených státech v září meziměsíčně klesly o 0,1 %. Trh počítal se stagnací po předchozím revidovaném růstu o 0,3 % (revidováno z 0 %). Po očištění o dopravu objednávky podle očekávání vzrostly o 0,2 % po srpnovém revidovaném poklesu o 0,1 % (revidováno z -0,4 %). Objednávky očištěné o vojenskou a leteckou techniku v září podle očekávání stouply o 0,3 % po předchozím poklesu o 0,1 %.
  • V týdnu do 22. října si v USA podalo novou žádost o podporu v nezaměstnanosti 258 tisíc lidí. V předcházejícím týdnu bylo nových žádostí 261 tisíc (revidováno z 260 tisíc), analytici očekávali 255 tisíc žádostí. Počet pokračujících žádostí o podporu byl v týdnu do 15. října 2,039 milionu (odhad: 2,052 milionu, předcházející týden: 2,054 milionu).
  • Rozjednané prodeje domů ve Spojených státech v září meziměsíčně vzrostly o 1,5 %. Očekával se růst o 1,1 % po poklesu o 2,4 % v srpnu. Meziročně se prodeje zvýšily o 2,4 % po poklesu o 0,2 % v srpnu.
  • Americký výrobce čipů Qualcomm převezme nizozemského konkurenta NXP Semiconductors. Ve čtvrtek to oznámili zástupci obou firem. Transakce by měla mít hodnotu 47 miliard dolarů (částka zahrnuje dluh) a podle agentury Reuters jde o největší fúzi v historii čipového průmyslu.
  • Americká zasilatelská a přepravní společnost United Parcel Service (UPS) si objednala u amerického výrobce letecké techniky Boeing 14 nákladních letadel 747-8. Firmy to ve čtvrtek uvedly ve společné tiskové zprávě. Katalogová hodnota zakázky činí asi 5,3 miliardy dolarů.
  • RBC Capital zvýšila cílovou cenu akcií Tesla Motors na 220 z 210 USD.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 


Akciové výnosy: Máme se těšit na růst úrokových sazeb?Akciové výnosy: Máme se těšit na růst úrokových sazeb?

Akciové trhy by z historického hlediska měly v dlouhodobém horizontu překonávat bezrizikovou úrokovou sazbu. Investoři by si tak logicky měli přát, aby se úrokové sazby co nejdříve dostaly ze současných nezvykle nízkých hodnot, a to i proto, že při nízkých úrokových sazbách jsou výkony akciových trhů statisticky nejhorší.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688