Jiřina Kavková (Bydlet.cz)
Bydlení  |  27.10.2016 11:19:10REKLAMA

Jak lze financovat vybavení bytu? Hypotékou, spotřebitelskou půjčkou i splátkovým prodejem

Financování bydlení

Ne vždy hypotéka na pořízení vlastního bydlení vystačí. Byt či dům je zapotřebí i vybavit, pokud kupujete novostavbu nebo se chystáte na rekonstrukci, pak se celkové náklady mohou velmi navýšit. Další zadlužení je bohužel mnohdy nevyhnutelné. Jak lze vybavení nového bydlení financovat?

Máte vlastní bydlení, ale chybí vám peníze na vybavení nové domácnosti? Řešením je půjčka. Tu ale rozhodně nemusíte sjednávat v bance, která vám poskytla hypotéku. Poradíme vám, jaké další možnosti tu jsou.

Vybavení domácnosti financujte ze svých úspor

Mnoho lidí si sjedná hypoteční úvěr na koupi nemovitosti a následné vybavení financuje z vlastního. Tato možnost ale není pro každého. Koupě bytu, stavba domu i rekonstrukce nemovitosti je finančně velmi náročnou záležitostí, a tak je nutné počítat i s větším zadlužením.

Druhou velmi oblíbenou alternativou je tak úvěr ze stavebního spoření. Ten je možné využít nejen na samotnou koupi, ale zároveň i na rekonstrukci nebo na pořízení vybavení. Úvěr ze stavebního spoření hravě pokryje novou pračku, ledničku, troubu, sporák, obývací stěnu, postel, sedací soupravu a mnoho dalšího. Navíc je po hypotéce nejvýhodnějším úvěrem.

Nakupte nábytek a spotřebiče na hypoteční úvěr

Ani hypotéku ale hned nemusíte zavrhovat. Některé banky nabízí hypoteční úvěr, se kterým můžete hravě financovat nejen pořízení nemovitosti, ale i její rekonstrukci a vybavení. Konkrétně se jedná o americkou hypotéku. Ta je totiž neúčelovým úvěrem. Nutno podotknout, že s americkou hypotékou jsou spjaty vyšší úrokové sazby.

Jednou z možností je i takzvaná 2v1 půjčka na bydlení , která je nejen hypotékou, ale i úvěrem na cokoliv. Aktuálně ji najdete například v nabídce Komerční banky. Až 400 000 Kč můžete využít na cokoliv i na nové vybavení domácnosti. Úrokové sazby hypoték se stále drží u dna, v září průměrná sazba opět klesla. Nyní činí 1,82 %.

U účelových půjček budete potřebovat účtenky

Co ale dělat, když potřebujete finance pouze na vybavení domácnosti? Jestliže si zařizujete byt v nájmu nebo si kupujete nový nábytek a elektrospotřebiče do starého bytu, pak s hypotékou rozhodně nepočítejte. V případě potřeby nižší částky si budete muset sjednat nebankovní nebo bankovní půjčku.

Obezřetní buďte především u účelových úvěrů, u kterých po vás banka bude požadovat doložení faktur a pokladních dokladů. Je tedy nutností, abyste si vše, co koupíte, evidovali a vždy si uchovávali paragony. Na druhou stranu získáte nižší úrokovou sazbu oproti neúčelovým půjčkám. Aktuální průměrná sazba spotřebitelských půjček se drží u hranice 10,00 %.

Neúčelový úvěr snadno získáte i přes internet

Účelové půjčky pro mnoho klientů představují jen starosti navíc. Právě proto raději volí neúčelový úvěr, s nímž je ale spjata vyšší úroková sazba. Na druhou stranu mnoho bank a nebankovních finančních společností často nabízí k těmto typům půjček lákavé bonusy a odměny za řádné splácení.

Avšak nejen to, že není nutné dokládat paragony od zakoupeného vybavení, láká nejednoho zájemce o úvěr. Ten neúčelový totiž snadno a rychle sjednáte i online. Pohodlí je ale v tomto případě vykoupeno jistým rizikem. Půjčka přes internet může být podvodná a ve výsledku se velmi prodražit. V tomto případě je proto vhodné srovnávat nabídky a číst uživatelské recenze o poskytovatelích.

TIP: Jestliže si nevybavujete celou domácnost, můžete si jednotlivé elektrospotřebiče a nábytek zakoupit na splátky. Řada obchodů nabízí splátkový prodej. V akčním období mnohdy i bez akontace.









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688