Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  26.10.2016 06:00:41

Aerolinky zaplatí za emise. Češi se zapojí dobrovolně dříve, než musí

Nejpozději od roku 2027 zaplatí letecké společnosti za každé zvýšení produkce emisí. Vykoupit se ze znečišťování ovzduší se budou moci podporou „čistých“ projektů. Pro firmy působící v České republice, začne tento systém platit dokonce o šest let dříve.

Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) dosáhla dohody mezi členskými státy, která má zajistit kontrolu nad vypouštěním emisí leteckými společnostmi. Dohodu CORSE (Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation) podepsalo 191 zemí a bude tak mít dopad na celosvětový letecký byznys. Signatářské státy souhlasily se zavedením globálního trhu leteckých emisí.

Systém začne platit od roku 2021 a bude nejprve dobrovolný. Od roku 2027 se stane povinným. Všechny větší aerolinky potom budou muset kupovat kredity z environmentálních projektů v případě, že budou chtít kompenzovat nárůst svých emisí.

„Nyní máme v této oblasti praktickou dohodu a konsensus. Tu podporuje velké množství zemí, které budou dobrovolně participovat na globálním trhu emisí v civilním letectví,“ tvrdí Olumuyiwa Benard Aliu, prezident ICAO.

Aerolinky přijdou o miliardy

Mezi 65 států, které se dobrovolně zavázaly uplatňovat ve své jurisdikci zmíněná pravidla již od roku 2021, patří i Česká republika. Za pět let tedy budou muset zdejší letečtí dopravci, například ČSA, nebo Travel Service, buď udržovat produkci emisí CO2 maximálně na stávající úrovni, nebo si budou muset kupovat emisní povolenky.

.Odhaduje se, že celosvětově budou náklady aerolinek v době spuštění systému činit 5,3 miliardy dolarů ročně a do roku 2035 vzrostou až na 23,9 miliardy dolarů.

Cílem uvedených opatření je zajistit, aby byl růst v civilním letectví uhlíkově neutrální. Letectví je zdrojem 2 % veškerých emisí CO2. Předpokládá se však, že počet cestujících v letecké přepravě se do roku 2034 zdvojnásobí, což by bez dosažené dohody mohlo vést k výraznému nárůstu znečištění ovzduší. Letecká doprava je prvním významným průmyslovým odvětvím, které přijalo globální přístup ke snižování emisí. Velmi důležitá je dobrovolná účast států, jenž reprezentují více než 83 % všech mezinárodních letových činností,“ říká prezident ICAO.

Mezinárodní organizace pro civilní letectví vznikla v roce 1944, kdy mezi zakládajícími státy nechybělo Československo. Aktuálně ICAO sdružuje 191 států v oblasti civilního letectví. ICAO je přidružené k OSN a má vazby na státní úřady členských zemí.

Miloš Cihelka


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688