Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  26.10.2016 09:35:40

Zažíváme ticho před bouří, z trhu může brzy zmizet deset bilionů dolarů


Americký akciový trh (měřeno širokým indexem NYSE Composite) se od poloviny roku 2014 prakticky nikam neposunul, byť technicky americké akcie nadále pokračují v býčím trendu. Před několika týdny ale došlo k zásadní změně, neutrální výhled v USA přešel v silně negativní nastavení.

Podle Johna Hussmana, šéfa společnosti Hussman Funds, lze nyní očekávat, že vyváženě diverzifikované portfolio se zastoupením akcií, dluhopisů a instrumentů peněžního trhu bude investorům v příštích zhruba dvanácti letech vynášet v průměru méně než dvě procenta ročně. To je po roce 2015 nejslabší výhled v historii. Nejde navíc jen o dlouhodobý výhled, rovněž z krátkodobého hlediska je podle Hussmana situace na trzích více než nejistá.

NYSE Composite (2007-2016)
NYSE Composite (2007-2016)Zdroj: Google

Známý pesimista upozorňuje, že nadcházející období bude přidělávat vrásky na tváři zejména těm, kdo budou mít v portfoliích větší pozice, než jaké budou ochotni držet dlouhodobě navzdory zvýšené kolísavosti trhů. Hussman tvrdí, že by jej výrazně nepřekvapil ani propad cen amerických akcií o 40-55 %. "Valuace (amerických akcií) by se po takovémto poklesu cen dostaly zhruba na úroveň horní hrany rozpětí, v němž se ocitly během dovršení každého tržního cyklu v historii. Očekávám, že v závěrečné fázi současného tržního cyklu bude z amerického akciového trhu smazáno kolem deseti bilionů dolarů," říká Hussman.

"Uvědomte si, že hodnota veškerých aktiv na finančních trzích je pouze virtuální. Pokud během tržního cyklu spadne cena akcií, hodnota se nikam nepřesune, ale jednoduše zmizí. Prodáte-li jedinou akcii Applu deset centů pod předchozí cenou, z trhu najednou zmizí 500 milionů virtuálních dolarů tržní kapitalizace," pokračuje Hussman.

Očekávaný roční výnos diverzifikovaného portfolia v příštích 12 letech
Očekávaný roční výnos diverzifikovaného portfolia v příštích 12 letech

Ze současné situace ředitel Hussman Funds viní americkou centrální banku, která podle něj svojí uvolněnou měnovou politikou po finanční krizi z let 2008 a 2009 podpořila investory v iracionálním alokování kapitálu, jež v historii nakonec vždy vedlo ke kolapsu.

"Pouze naivní člověk by si mohl myslet, že mezeru mezi předpokládanými budoucími potřebami stárnoucí populace a očekávanou budoucí výkonností ekonomiky dokáží zaplnit stále objemnějšími nákupy rizikových aktiv. Takovou mezeru dokáže utěsnit jedině podpora reálných investic napříč všemi patry ekonomiky, nikoli finanční spekulace," dodává John Hussman.

Investiční fórum: Do čeho úspěšně investovat v roce 2017

Investiční fórum: Do čeho úspěšně investovat v roce 2017

Chcete se dozvědět, jak se mohou vyvíjet kapitálové, měnové a komoditní trhy v roce 2017 a co čeká svět alternativních investic? Unikátní možnost budete mít ve středu 4. ledna 2017 na již dvanáctém Investičním fóru, na němž v rámci pěti moderovaných diskuzních bloků a pěti samostatných přednášek vystoupí přední ekonomové a investiční odborníci z Česka i zahraničí. 

 






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688