Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  29.10.2016 09:05:36

Velký posun od kovů k energiím pokračuje

Autor: Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

  • Hedgeové fondy zvýšily sázky na komodity na tříměsíční maximum
  • Prodej kovů je více než vyvážen poptávkou po energiích
  • Býčí sázky na WTI futures dosáhly nejvyšší úrovně od července 2014

Hedgeové fondy minulý týden zvýšily býčí sázky na komodity na tříměsíční maximum. Přetrvávající poptávka po energetických futures, zejména zemním plynu, a výrazné krytí krátkých pozic obilí více než vyvažuje všeobecný odprodej kovů, hlavně mědi HG.

hn1

 

Tabulka:

hn2

Býčí sázky na futures  ropy WTI dosáhly svého maxima od července 2014. Dlouhé pozice sice zaznamenaly určitý zisk, ale krátké dál klesají a dosáhly úrovně 56 335 lotů.

Od konce roku 2014 se hrubé krátké pozice dostaly takto nízko jen třikrát a pokaždé to spustilo reakci.

hn3

Zemní plyn je dalším energetickým kontraktem, u kterého prudký nárůst dlouhých pozic ohrožuje tvorbu zisku. Předpověď nezvykle teplého počasí vede k obavám z mírné zimy, což od minulého úterý způsobilo 10% propad.

hn4

Silnější dolar i obavy z čínské poptávky znovu vyslaly měď HG dolů a finanční investoři byli opět přinuceni změnit směr. Po pouhých třech týdnech býčího trhu spustil minulý týden návrat ke krátkým pozicím rekordní nárůst prodeje z 2,18 USD na 2,10 USD.

Další oslabení mědi HG pod úroveň 2,085 dolaru by potvrzovalo rozpad symetrického trojúhelníku, který ceny mědiroce 2016 tvoří. Právě spodní hranice tohoto schématu je nyní pod tlakem a průlom dolů by mohl vést k tomu, že měď se posune k minimu za rok 2016, úrovni 1,97 USD.

hn5

 

Rekordní tempo, s jakým hedgeové fondy opouští zlato, se minulý týden zpomalilo a čistý prodej tvořil 16 516 lotů ve srovnání se 106 000 loty v předchozích dvou týdnech. Čisté dlouhé pozice se dostaly na nejnižší úroveň od 1. března i přes to, že cena zlata se v posledních týdnech obchodovala rovnovážně až s mírným zvýšením.

hn6

 

Platina od srpnového maxima poklesla o 22 %, což spustilo 86% kolaps býčích sázek na téměř sedmileté minimum. Vůči zlatu si nyní stojí na 332 USD/unci, což není daleko od červnové úrovně 345 USD/unci.

hn7

 

O autorovi:

Ole Hansen je odborníkem na obchodování s využitím všech druhů investičních nástrojů. Může se pochlubit více než dvacetiletou zkušeností v oboru investic a obchodování. Do Saxo Bank přišel v roce 2008 a stal se součástí jejího strategického a analytického týmu jako vedoucí strategie komodit. Před příchodem do Saxo Bank Ole Hansen 15 let pracoval v Londýně, kde byl zodpovědný za chod obchodního výkonného týmu pro multi-asset FuturesForex hedgeové fondy. V současné době se soustředí především na vývoj komodit. Jeho týdenní zpráva na téma komodity je pravidelně publikována online i v tištěných médiích po celém světě.

 

O Saxo Bank

Skupina Saxo Bank (Saxo), specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let nabízí Saxo Bank jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím technologií a zkušeností. Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Kromě toho poskytuje Saxo Bank svým firemním klientům, např. bankám a makléřům přístup k multi-asset obchodům, prvotřídním makléřským službám a obchodní technologii. Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 10:10  Nvidia: Zveřejnění nových AI čipů Research (J&T BANKA)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688