Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  25.10.2016 14:39:47

Nakupovat při poklesech? Ano!

Mnoho ekonomů a analytiků má tendenci přisuzovat všechny dobré výsledky na akciových trzích působení centrálních bank a jejich extrémně uvolněné monetární politice. Zní to hezky a sofistikovaně, často ale zkrátka nemají pravdu. Někdy stačí trocha studia historie, aby se pravda vybarvila jinak.

Magazín Wall Street Journal nedávno přišel s článkem, v němž se snažil prokázat, že od roku 2009 investoři mnohem více využívají propady na trzích, než tomu bylo v minulosti. Například 2% jednodenní propad do roku 2009 nevyvolával prakticky žádné výjimečné reakce. Od roku 2009 však takový pohyb vedl v příštím týdnu k posílení indexu S&P 500 průměrně o 1,34 %, po dvou týdnech o 1,75 %, a měsíc od propadu dokonce trh přidal průměrně 3,14 %.

Za všechno může Fed

Jako hlavní důvod uvádí WSJ působení Fedu a jeho monetární expanzi, nízké sazby a to, že investoři vlastně ani nemají jinou možnost než akcie. Dokonce se tomu i hezky říká, jde o takzvaný TINA obchod (There Is No Alternative, není alternativa). Podobný způsob zjednodušování vysvětlení pohybů na trhu ostatně dnes není žádnou výjimkou.

John Rekenthaler ze společnosti Morningstar se s podobným zjednodušováním nechtěl smířit, a proto se na věc zaměřil podrobněji. Jako první se mu nezdál fakt, že jde o průměrné hodnoty, ne medián. Několik velkých skoků v takovém případě může ovlivnit celkovou průměrnou hodnotu, i když ostatní výsledky jsou zanedbatelné. Dalším problémem podobných statistik je poměrně malý počet pozorování (67 případů), což opět může vést k odchylkám.

A pak je zde otázka časového horizontu. Je sice pravda, že Fed (ale i ostatní centrální banky) určitým způsobem deformuje trh, ale neděje se tak od roku 2009. Jde o mnohem delší časový úsek, který začal už působením Alana Greenspana v čele Fedu. Od jeho dob je prakticky pravidlem, že centrální banka avizuje snižování sazeb, jakmile na trhu dojde k nějakému výraznějšímu propadu (i proto se tomu říkalo "Greenspan put", po nástupu Bena Bernankeho a kvantitativního uvolňování "Bernanke put", někdy pouze "Fed put").

A nakonec ani nelze jednoznačně tvrdit, že nákupy investorů po poklesech na trzích jsou výsledkem vlivu centrálních bank. Podle Rekenthalera jsou především příznakem racionálního chování investorů (pokud něco takového existuje).

Divoká historie

Americká ekonomika má za sebou poměrně divoká období, současnost je ve srovnání s nimi vlastně pohodová. Od roku 1928 do druhé světové války byla volatilita extrémní, turbulentní byla také 60. a 70. léta.

Mnohem méně se spojují s turbulencemi zlatá léta akciových trhů, což byla ta 50. a 80., ale ani v těch dobách nebylo vše růžové. Například v 50. letech byla tři období, kdy firemní zisky zaznamenaly v pětiletém horizontu pokles (což se nestalo ani během krize od roku 2008). Míra inflace létala ze 7,9 % (1951) do záporu (1955) a zase zpět. V 80. letech opět došlo k propadům zisku v pětiletém srovnání (čtyřikrát), inflace byla tehdy rovněž velkým problémem.

V takovém prostředí, kdy byly recese celkem běžné a firemní zisky a inflace nepředvídatelné, byly akcie dobrým ukazatelem toho, co se stane (i když ani tehdy, stejně jako dnes, nebyla nouze o nevysvětlitelné propady).

Minulost vs. současnost

V minulosti byla na trzích podle Rekenthalera přílišná volatilita a propady akcií nemusely vytvářet pro investory jednoznačné nákupní signály s vidinou zajímavého zisku. Při výraznějších propadech investoři spíše očekávali další propady, což se také dělo.

V posledních desetiletích se situace dramaticky změnila a výsledky firem a inflace jsou mnohem stabilnější. Akcie sice nejsou až tak stabilní, ale občasné výraznější výkyvy jsou většinou brány jako výstřelek, který nemusí znamenat dlouhodobý obrat na trhu. Investoři si na to zvykli a rádi tyto situace využívají ve svůj prospěch. A je jedno, zda někde v pozadí je Fed a jiné centrální banky.

Zdroj: Morningstar


Kdepak bublina, akcie jsou levné! Zajímá vás zdůvodnění?

Kdepak bublina, akcie jsou levné! Zajímá vás zdůvodnění?

O tom, zda jsou dnes akcie drahé, nebo levné, spekulují býci a medvědi již dlouho. Přežívající býčí trh k tomu motivuje, a obě skupiny tak čas od času přicházejí s argumenty, které mají podpořit jejich náhled na trhy. Podívejme se tentokrát do býčího tábora.

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688