Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  24.10.2016 23:59:37

24. října: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v pondělí posílily. Vývoj na burzách ovlivňovala v úvodu týdne především pokračující výsledková sezóna. Po konci řádné pondělní seance se hospodářskými výsledky za uplynulé čtvrtletí pochlubila kartová společnost Visa. Index S&P 500 se dostal na své dvoutýdenní maximum.

Index Dow posílil o 0,43 % na 18 223,03 bodu, širší S&P 500 zpevnil o 0,47 % na 2 151,33 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite uzavřel se ziskem jednoho procenta na 5 309,83 bodu. Index volatility VIX klesl o 2,4 % na 13,02 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o dva a půl bazického bodu na 1,761 %.

V plusu skončilo devět z jedenácti sektorů indexu S&P 500. Růst vedlo technologické odvětví, které získalo téměř jedno procento. Indexy S&P 500 a Nasdaq nejvíce podpořily akcie softwarové firmy Microsoft (+2,25 %), které posílily o více než dvě procenta.

Americké akcie (24. října 2016)
Americké akcie (24. října 2016)Zdroj: Google

V indexu Dow nejvýrazněji zdražily vedle akcií Microsoftu, cenné papíry výrobce letecké techniky Boeing (+1,34 %) a maloobchodního řetězce Wal-Mart (+1,24 %). Nedařilo se naopak farmaceutické společnosti Merck (-0,74 %), energetické firmě Chevron (-0,63 %) nebo zdravotnické skupině UnitedHealth Group (-0,47 %).

Výrazně zpevnily akcie mobilního operátora T-Mobile US (+9,5 %), který reportoval vyšší než očekávaný zisk. Firma před začátkem obchodování oznámila, že ve třetím kvartálu dosáhla čistého zisku 366 milionů USD neboli 0,42 USD na akcii při tržbách 9,2 miliardy USD. Upravený zisk na akcii dosáhl 0,27 USD, analytici čekali jen 0,21 USD. Na rovině tržeb čekali analytici výsledek 9,5 miliardy USD po loňských 7,8 miliardy USD.

Firemní hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí jsou zatím nad očekávání dobré. Po čtyřech čtvrtletích poklesu by měly firemní zisky podle posledního odhadu agentury Thomson Reuters vzrůst v průměru o 1,1 %. Ze 120 firem indexu S&P 500, které už výsledky zveřejnily, jich 77,5 % překonalo očekávání analytiků.

Zlevnily naopak cenné papíry společností TD Ameritrade Holding (-4,37 %) aToronto-Dominion Bank (na NYSE -0,2 %), které oznámily, že se dohodly na převzetí brokerské firmy Scottrade Financial Services za čtyři miliardy dolarů.

Akcie telekomunikačního obra AT&T (-1,65 %) zlevnily poté, co o víkendu společnost potvrdila, že převezme za 85 miliard dolarů mediální konglomerát Time Warner (-3,05 %). Mezinárodní ratingová agentura Moody's v pondělí oznámila, že zvažuje snížení ratingu AT&T ze stupně BBB+. Důvodem je právě oznámená akvizice Time Warneru. AT&T uhradí polovinu částky v hotovosti a polovinu ve vlastních akciích, přičemž na část hotovostní úhrady si půjčí.

Zlevnily rovněž akcie firem Kimberly-Clark (-4,74 %) a VF Corp (-2,93 %), jejichž výsledky zveřejněné před začátkem obchodování nenaplnily očekávání analytiků.

Americké akcie (24. října 2016)
Americké akcie (24. října 2016)Zdroj: Finviz

Provozovatel mikroblogovací sociální sítě Twitter po konci pondělního obchodování oznámil, že své hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí nezveřejní po konci čtvrteční seance, ale již před jejím začátkem. Společnost se tak chce vyhnout kolizi svých výsledků s hospodářskými čísly technologických firem Amazon.com a Alphabet.

Hospodářská čísla za uplynulé čtvrtletí na trh v pondělí večer poslala kartová společnost Visa (v řádném obchodování +1 %). Společnost oznámila, že v období od července do září hospodařila se ziskem 1,9 miliardy USD neboli 0,79 USD na akcii. Upravený zisk na akcii dosáhl 0,78 USD. Čisté provozní tržby se firmě v meziročním srovnání zvýšily o 19 % na 4,3 miliardy USD. Analytici čekali, že Visa vykáže upravený zisk na akcii 0,73 USD a tržby 4,24 miliardy USD. V poobchodní fázi akcie Visy mírně rostly.

Hlavní pondělní události na amerických trzích:

  • Největší americký diskontní makléř TD Ameritrade kupuje s pomocí partnerské kanadské banky Toronto-Dominion Bank za čtyři miliardy dolarů svého hlavního konkurenta Scottrade Financial Services. Sdělily to v pondělí obě firmy.
  • Předběžný index amerických nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru dosáhl v říjnu hodnoty 53,2 bodu. Podle prvních dat tedy aktivita v tomto sektoru stoupla nad odhady, jež mluvily o udržení zářijové hodnoty 51,5 bodu.
  • Protože se Spojené státy nacházejí ve fázi nízkého růstu produktivity, bude zapotřebí udržovat nízké úrokové sazby ještě nějakou dobu, zhruba dva až tři roky, řekl v pondělí James Bullard, šéf Fedu v St. Louis a člen měnového výboru Fedu, jenž o úrokových sazbách rozhoduje.
  • Čínská společnost HAN Tourism chce od Blackstone Group za 6,5 miliardy dolarů koupit 247,5 milionu akcií amerického hotelového řetězce Hilton. Transakce, při níž čínský kupec zaplatí cenu o 15 % vyšší než tržní, z něho zároveň udělá největšího akcionáře řetězce.
  • Čínská investiční firma China Oceanwide v pondělí oznámila, že uzavřela dohodu o převzetí americké pojišťovny Genworth Financial za 2,7 miliardy dolarů. Lídr na americkém trhu s dlouhodobým pojištěním se dostal do problémů kvůli nízkým úrokovým sazbám a stoupajícím nákladům, píše The Wall Street Journal.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí pondělního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 


Výsledková sezóna: Tyto faktory jsou mnohdy zajímavější než samotný vývoj ziskůVýsledková sezóna: Tyto faktory jsou mnohdy zajímavější než samotný vývoj zisků

Většina dosud zveřejněných výsledků hospodaření amerických firem za uplynulé čtvrtletí investory příjemně překvapila. Zisk nad odhady reportovalo téměř 80 % společností, které se zatím čísly pochlubily. Vývoj ziskovosti ale není to jediné, co trh bedlivě sleduje.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688