Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.10.2016 18:48:51

Summary: Koninklijke Philips NV (DIP), T-Mobile US

Evropa:

Koninklijke Philips NV (DIP)

Výrobce osvětlení a zdravotnické techniky, nizozemský Philips (DIP), vygeneroval tržby v hodnotě 5,9 mld. EUR. (+2 % YoY), čímž nedostál tržnímu konsensu stanovenému na 6 mld. EUR. Upravený ukazatel EBITA narostl meziročně o 14 % na 649 mil. EUR a skončil tedy těsně pod trhem predikovanými 651 mil. EUR. Na druhou stranu upravená EBITA marže stoupla o 120 bps YoY na 11 %. Čistý zisk dosáhl 383 mil. EUR, což v porovnání s minulým rokem (324 mil. EUR) představuje solidní 18% nárůst. Dalece tak předčil tržní odhad stanovený na 239 mil. EUR.

Co se týče geografického rozčlenění tržeb, tak největší objem pochází z rozvíjejících se trhů a Severní Ameriky (oboje 2 mld. EUR). Nejvyšší tempo růstu měly právě rozvíjející se ekonomiky (+6 %), přičemž management si nejvíc pochvaloval poptávku z Číny. Tím se vyvážil horší výsledek západní Evropy, která meziročně zůstala beze změny. Dle divizí si nejvyšší podíl na tržbách pořád drží Lighting s 1,7 mld. EUR (-3 % YoY). Nicméně, díky vysokému tempu růstu divizí Personal Health a Diagnosis & Treatment (+7 % a +6 %) se tyto dvě již dotahují. V sledovaném čtvrtletí se tržby obou divizí přehouply přes 1,6 mld. EUR. Z hlediska profitability dosáhla nejlepších výsledků divize Personal Health, která vytáhla upravenou EBITA marži o 130 bps YoY na 15,2 %.

Čistý cashflow skupiny narostl z 58 mil. EUR v 3Q15 na 280 mil. EUR. Návratnost investovaného kapitálu zůstala meziročně nezměněna na hladině 8,3 %, ale v porovnání s minulým čtvrtletím šla nahoru o 120 bps. Výhled výsledků ke konci roku 2016 zůstal nezměněn. Akcie reagovaly na dobré výsledky posílením o více než 4 % nad hladinu 27 EUR. Akcie zůstávají v našem seznamu Dlouhodobých investičních příležitostí (DIP).

USA:

T-Mobile US Inc

Velice dobré čtvrtletí má za sebou také mobilní operátor T-Mobile. Navzdory nižším než očekávaným tržbám (9,3 mld. USD proti 9,4 mld. USD) dokázal hospodařit s vyšším čistým ziskem na akcii, než udávaly predikce. Ty předpovídaly hodnotu 0,22 EUR, zatímco reálně bylo dosaženo 0,28 EUR na akcii (-6,5 % YoY). Ukazatel EBITDA stoupl o 93 % YoY na 2,6 mld. EUR s tržním konsensem 2,4 mld. EUR.

K dobrým finančním výsledkům se přidávají také údaje o počtu nových zákazníků. T-Mobile získal v daném kvartálu 969 tis. nových zákazníků. Jedná se tedy o 10,8% YoY pokles, ve srovnání s konkurencí si ale vede dobře. Tradiční operátor Verizon Communications získal jen 442 tis. zákazníků (-66 % YoY) a AT&T ztratil dokonce 268 tis. klientů. Churn rate (tzn. procentuální úbytek odběratelů) se snížil na 1,32 % (-14 bps YoY), přičemž v případě Verizon došlo ke zvýšení tohoto ukazatele na 1,04 % (+11 bps YoY). Za dobrými čísly stojí podle managementu především spuštění nového programu T-Mobile ONE a zahájení prodejů iPhone 7.

T-Mobile se jako relativně nový hráč na americkém trhu snaží vydobýt si svoje místo na slunci a podle všeho se mu to daří. Naopak tradiční operátoři AT&T a Verizon ztrácejí klienty a jsou na ústupu. V návaznosti na dobré údaje zvýšil T-Mobile odhad počtu nových zákazníků ke konci roku z 3,4 mil. – 3,8 mil. na 3,7 mil. – 3,9 mil. Akcie T-Mobile skokově posilují o 7,5 % nad 50 USD.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

11.02.2020US soud schválil spojení Sprintu s T-Mobile Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
29.07.2019T-Mobile US má zelenou, snížení dluhu Vodafonu Research (Česká spořitelna)
30.04.2018T-Mobile US koupí menšího konkurenta Sprint Patria (Patria Finance)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688