Zimní krmení ptactva má svá pravidla

Ptačí krmítko

S chladnými zimními měsíci přibývá i hladového ptactva, o které bychom se měli během tohoto období postarat. Při hledání potravy se ptáci stahují do parků, zahrad či na okna parapetů. Protože hmyz tvořící základ jejich jídelníčku se na zimu schová, na řadu přijdou semínka a drobné plody. Přemýšlíte nad krmítkem, budkou či vlastnoručně vyrobeným ptačím zobem? Kreativním nápadům se meze nekladou.

Chcete v zimě pomoct ptactvu a uchránit je před hladem a mrazem krmítkem či ptačí budkou? Aby byla vaše snaha efektivní, je důležité držet se několika zásad. Na krmítko by se mělo vejít více ptáků najednou a to bez ohledu na velikost či druh. Když se jej tedy rozhodnete vyrobit sami, dbejte na to, aby bylo dostatečně prostorné. Ideálním materiálem je dřevo, opeřencům to na něm neklouže. Dno nezapomeňte opatřit ohrádkou, aby potrava zbytečně nevypadávala a ptáci se tak při sběru spadaných semen ze země nestali kořistí pro kočky a jiné šelmy.

Přineste si kousek lesa domů

Ptačí krmítka, či budky nemusíte nutně vyrábět jen z koupených a nařezaných prkének. Zajděte si do lesa pro spadlé větve a máte pro sebe i děti zábavu na celé odpoledne. „Krmítko nezapomeňte vybavit stříškou, na kterou poslouží stébla slámy nebo malé dřevěné třísky. Dno opatřete vyššími kraji tak, aby vždy na každém rohu přesahovaly,“ vysvětluje Daniel Brychta, odborník z oddělení zahrady projektových marketů Hornbach. V případě, že jste krmítko s úspěchem dokončili, zbývá jej ještě vhodně umístit. Pokud máte zahradu, připevněte krmítko co nejblíže ke stromům. Ptactvu tak zachováte dojem přirozeného prostředí a ochranu v případě ohrožení.

Na čem si nejvíce pochutnají

Proso, mák, lněné semínko, drcené ořechy či slunečnice. To jsou nejčastější pochutiny, které se ptactvu předkládají. Nejvhodnějším krmením je surové obilí. Nejtučnější a energeticky nejbohatší jsou slunečnicová semínka. Nevhodné jsou zejména kuchyňské zbytky, těstoviny, uzeninové a kořeněné produkty či zkažená potrava. „Největším omylem, kterého se lidé dopouštějí, je pečivo. I když je suché a nastrouhané, obsahuje příliš mnoho soli a dalších složek, které ptactvu nesvědčí,“ varuje Daniel Brychta z Hornbachu. Chcete ptačí jídelníček trochu zpestřit? Rozehřejte lůj, vmíchejte do něj směs semínek, syrového masa, strouhané mrkve či ovesných vloček, nalijte do jakékoli formy a nechejte zatuhnout. Směs rozvěste tak, aby byla dostatečně vysoko vůči potencionálním šelmám a zároveň, aby jí sluneční paprsky nerozpustily.

Parapet? Žádný problém!

Krmítka nemusí nutně viset na stromě, nebo být přibita do země. Můžete je snadno umístit i na parapet. Nejvhodnější alternativou je plastový talířek se zásobníkem a zabudovanou stříškou. Krmení se jednoduše nasype do zásobníku a samovolně padá do talířku pod ním. Ptáci tak mají stálý přísun potravy. Výhodou je zejména uzavřený prostor zásobníku, který nežádoucím zlodějům znemožňuje zob krást.

Nechcete vyrábět? Můžete koupit

Jestli si na výrobu krmítka či ptačí budky netroufáte, nebo vám chybí dílna, kde byste ji mohli zhotovit, nezoufejte. Na trhu jsou nyní k dostání krmítka v různých designech i velikostech., Výhodou některých z nich je navíc automatický dávkovač krmení. Projektové markety Hornbach nabízejí širokou škálu ptačího krmení, materiálu na výrobu krmítek či rovnou hotová krmítka se zárukou trvale nejnižších cen. Pořídíte zde i krmítka doporučená přímo Českou ornitologickou společností.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky